Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľké sklamanie! Posledné epizódy Hry o tróny nebudú extra dlhé

Ešte minimálne pol roka si budú musieť diváci počkať na záverečnú sériu Hry o tróny, ale už teraz sa objavujú informácie, ktoré fanúšikov nepotešia.

30.09.2018 07:00
hra o tróny, game of thrones, drak, drogon, Foto:
Od poslednej série sa očakáva naozaj veľa, nemal by chýbať súboj drakov, ale ich kľúčová úloha pri bojových scénach.
debata (2)

Posledná ôsma séria bude mať len šesť epizód, to je fakt, ktorý sa dlhodobo vie. Tvorcovia seriálu už po skončení šiestej série dali jasne najavo, že celý príbeh majú dopredu premyslený a aj napriek úspechu odmietli umelo predlžovať siedmu, aj poslednú sériu. Preto predposledná sezóna mala už iba sedem epizód, osmička sa rozlúči so šesticou premiér.

Divákov tento fakt nepotešil, o to viac, keď šokujúcom závere siedmej série prišla správa, že na pokračovanie budú musieť čakať takmer dva roky. Náplasťou za nekonečné čakanie mali byť extra dlhé epizódy, čo je celkom pochopiteľné k dĺžke nakrúcania. HBO produkčnú fázu ôsmej série rozvrhlo na osem mesiacov. Začala sa nakrúcať v októbri 2017, posledná klapka padla v júni 2018.

Fanúšikovia, ktorí celé mesiace boli viacerým štábom v pätách, jasne ukázali, že materiálu je nakrúteného naozaj veľa a tvorcovia budú musieť robiť veľa kompromisov pri finálnom strihu. Aj kvôli tomu mali byť posledné epizódy extra dlhé, čo potvrdila aj samotné HBO.

Spočiatku sa hovorilo o tom, že ôsma séria bude mať formát skôr šestice filmov. V preklade to znamená, že časti by sa mali odraziť od 90-minútovej dĺžky a viac. Počas prvých šiestich sezón sa minutáž pohybovala medzi 45 – 55 minútami. Už skrátená siedma séria bola milosrdnejšia voči divákom a napríklad finále predposlednej série, bez pár sekúnd, malo 80 minút.

Pri ôsmej sérii sa hovorilo o tom, že každá z epizód by mala trvať dve hodiny, čím by sa úplne zmazal deficit skrátenej série. Ak by nadchádzajúce epizódy mali dve hodiny, minutážou by to vyšlo, akoby posledná séria mala 11 až 12 klasických epizód.

Studená sprcha však prišla počas predchádzajúcich týždňov priamo od HBO. Programový riaditeľ to povedal jasne, dvojhodinovej dĺžky každej epizódy sa diváci nedočkajú, možno ju dosiahne iba úplne záverečná epizóda.

„Dve hodiny nie,“ povedal pre Bloys pre Entertainment Weekly. „Nevidím to ako reálne,“ dodal. „Viem si však predstaviť, že epizódy budú dlhšie. Nateraz ešte neprebehli záväzné diskusie, pretože nevieme aké dlhé majú byť jednotlivé epizódy. Dve hodiny by boli príliš drahé, ale je to skvelý seriál, takže kto vie,“ uzavrel debatu na túto tému.

Je to celkom neštandardná formulácia, keď sa vezme do úvahy, že HBO do poslednej série investovalo rekordnú sumu. Rozpočet na jednu epizódu sa vyšplhal na 15 miliónov dolárov a hovorí sa o tom, že pri niektorých aj to bolo málo. Samotné nakrúcanie trvalo osem mesiacov, vystavali sa veľkolepé kulisy, nakrúcali sa veľkolepé bitvy.

Preto vyznieva pomerne zvláštne, keby sa malo nasilu krátiť a strihať bohatý obsah, od ktorého sa očakáva prvotriedna kvalita a to malého počtu epizód sa musí zmestiť rozuzlenie veľkého počtu zápletiek a z tohto dôvodu je prirodzenou cestou dopriať jednotlivým epizódam dĺžku, ktorú si vyžadujú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch