Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príbeh služobníčky bol opäť nervydrásajúci a dokonale desivý

Druhá séria Príbehu služobníčky (The Handmaid's Tale) má svoj záver za sebou. Dokonalá dráma z dielne streamovacej služby Hulu sa na Slovensku vysiela na HBO. Už prvá séria zbúrala všetky tabu, ktoré sa doteraz v seriáloch objavili. Trinásťdielne pokračovanie bolo ešte lepšie a ťažko charakterizovateľné.

16.07.2018 07:00
príbeh služobníčky, handmaids tale, elizabeth... Foto:
Elizabeth Moss opäť predviedla nadľudské herecké výkony. Tretia séria má plánovanú premiéru v apríli 2019.
debata (1)

Jednoznačne bolo nervydrásajúce, tvrdé, častokrát beznádejné, bezútešné, plné emócií a zasiahlo aj toho najväčšieho skeptika priamo až do ľudského jadra a podstaty bytia. Tvorcovia seriálu oproti prvej série ešte viac pritvrdili a neštítili sa ničoho. Zatiaľ čo prvá séria úplne vzala slová divákom vďaka „zoznámeniu“ s Gileádom a šialenými zvyklosťami tohto štátneho zriadenia, druhá séria rozvinula ďalšie aspekty fundamentalis­tického zriadenia a posunula dej míľovými krokmi vpred.

Už to nebolo len bezbrehé týranie žien, sexuálnych menšín, potláčanie akýchkoľvek ľudských práv, ktoré praktizovali zbabelí mužskí lídri schovávajúci sa za šialené bigotné prekrútenie viery v Boha. Tento rok diváci spoznali ďalšie detaily Gileádu, ako medzinárodné „akceptovanie“, pohľad utečencov, ale aj vnútorné boje o moc a nenápadné, no o to viac horlivejšie náznaky akéhosi vykúpenia jednotlivcov zato, aké monštrum stvorili.

Každá epizóda priniesla šialené zvraty a tohtoročná exkurzia do možnej neďalelej budúcnosti ešte viac vydesila svojou reálnosťou a neustále sa ponúkala pochybnosť, či naozaj je ľudstvo naozaj schopné takých zverstiev. Už to nebolo len o znásilňovaní Služobníc, ktoré by mali zachrániť ľudstvo pred šíriacou sa sterilitou. Bolo to o odhaľovaní lacných výhovoriek, ktoré si vytvorili náboženskí fanatici, aby si mohli ventilovať svoje osobnostné úchylky.

Čoraz vypuklejšie sa ukazovalo, že mnohí sa sami chytili do pasce a celé diktátorské zriadenie sa vymklo spod kontroly. Ten, kto len naznačil zmenu myslenia, visel na stene hanby. Gileád nebol dokonalým božím odrazom, ale hororovým miestom, kde každý deň je bojom o život.

Do tohto sveta privádzajú Služobnice deti, ktoré sú plodom znásilnenia zo strany svojich „pánov“, zdecimovaná psychika ženských inkubátorov postupne akoby začala súhlasiť s názormi a životom, ktorý budú musieť dožiť. Práve vďaka hlavnej hrdinke Offred/June (Elizabeth Moss) sa diváci dočkali desivej prechádzky mentálneho zrútenia inak sebavedomej ženy. Od jej počiatkov, v ktorých bola odhodlaná prežiť, bojovať, vydržať trýznenie, až po jej tvrdý pád na dno, keď ju režim zlomil. Strach o seba, o nenarodené dieťa ju zviazalo do bezvýchodiskovej situácie, pričom uverila, že naozaj nie je nič. Svoje znovuzrodenie zažila vďaka vlastnej vnútornej sile a presvedčeniu, že nemôže dopustiť, aby jej deti uviazli navždy v Gileáde. Mnohé z nich to nezvládli, spraviť každé ráno to rozhodnutie o prežití ďalšej nočnej mory.

K celkovej atmosfére opäť prispel bezchybný scenár, ktorý v správnych momentoch dodával úderné dávky nekonečnej absurdnosti, zvrhlosti, znechutenia, zdesenia z vývoja deja. Opäť nechýbali priam nadľudské herecké výkony, ktorým kraľuje Elizabeth Moss, tento rok viac ešte viac priestoru dostala herečka Yvonne Strahovski ako manželka veliteľa Waterforda – Serena. Práve tieto dve silné ženské líderky boli ťahúňom druhej série. Sekundoval im Joseph Fiennes ako sám veliteľ Waterford, z ktorého sa postupne stal bezcitný psychopat, ktorý neváhal týrať vlastnú ženu za snahu o vlastné názory.

Tento rok seriál získal až 20 nominácií na cenu Emmy vrátane najlepšej drámy, túto kategóriu seriál minulý rok aj vyhral. Koľko nominácii premení sa diváci dozvedia 17. septembra. Na tretiu sériu si budú musieť diváci opäť dlhšie počkať. Objaví sa opäť o rok, teda v apríli 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Elizabeth Moss #Príbeh služobníčky #oseriáloch