Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nastal koniec jednej éry. Padla posledná klapka seriálu Hra o tróny

Trvalo to rekordných osem mesiacov, kým štáb Hry o tróny nakrútil najkratšiu sezónu, ktorá uzavrie krvavý príbeh Západozeme. Všetko nasvedčuje tomu, že posledná šestica epizód prinesie spracovanie, aké ešte televízia nezažila. Sobota, 7.júla 2018 sa zapíše do histórie televízie zábavy, v tento deň padla posledná klapka Hry o tróny a uzatvorila sa produkčná fáza najlepšieho seriálu dekády.

15.07.2018 07:00
hra o tróny, game of thrones, drak, draky, Foto:
Posledná séria má svoj záver za sebou. Teda ten produkčný, začiatkom júla padla posledná klapka seriálu.
debata

HBO doprialo tvorcom rekordný rozpočet, 15 miliónov na každú epizódu. Televízia si bola vedomá, že záver najdrahšieho seriálu posledných rokov si bude vyžadovať dôstojnú bodku a musí byť dokonalá. O novej sérii sa toho nevie veľa, na všetko oficiálne panuje embargo. Počas mesiacov nakrúcania na rôznych miestach Európy sa však nedočkaví fanúšikovia dozvedeli toho pomerne veľa, od vždy pripravených sledujúcich stalkerov, ktorí boli filmárom vždy v pätách.

Aj napriek prísnym bezpečnostným opatreniam sa vždy podarilo sprostredkovať amatérske zábery, ktoré naznačujú veľkolepý koniec. Niekoľko štábov sa rozcestovalo na známe miesta, ktoré v minulých sériách poslúžili na vytvorenie fiktívnej Západozeme. Opäť sa teda nakrúcalo v Španielsku, Chorvátsku, na Islande, ale hlavná činnosť prebiehala v Írsku. V Titanic Studios v najväčších štúdiach sa nakrúcali všetky interiérové scény a nadvorí vznikla ospevovaná a niekoľko mesiacov dôkladne obliehaná kópia Dubrovnika, ktorú si filmári postavili. A to len preto, aby ju sústavne ničili.

Deštrukčné scény, ktoré potrebovali spracovať sa nedali realizovať v reálnom srdci chorvátskeho mestečka, ktoré je teraz plné turistov, ale najmä vedenie mesta sa bálo, že by pamiatka UNESCO mohla byť poškodená. Samozrejme, že sa našlo riešenie, stálo síce milión dolárov, ale investícia sa oplatila.

Vie sa, že Kráľovo prístavisko čaká veľké ohnivé peklo a baštu Cersei bude pustošiť drak, práve tieto scény sa nakrúcali ako posledné a to posledné týždne. Dovtedy sa napríklad točila aj obrovská bojová scény o Zimohrad. Nakrúcalo sa neuveriteľných 55 dní, respektíve nocí. Na pľaci boli stovky komparzistov, nechýbal oheň a opäť deštrukcia.

Bez pochýb je možné skonštatovať, že veľká vojna a zima v Západozemi nenechá kameň na kameni, čo nepriamo avizujú aj tvorcovia. Stále platí aj to, že sa nakrúcalo viacero koncov seriálu a len samotní tvorcovia vedia, ktorí majú vybrať. Takto sa má zabezpečiť udržanie tajomstva do poslednej chvíle a zabránilo sa „prekecnutiu“ hercov počas rozhovorov.

Okrem rekordného rozpočtu na výrobu sa majú dočkať diváci aj dlhších epizód, ktoré majú byť náplasťou za menší počet nakrúteného materiálu. Teraz zostáva už len trpezlivo čakať, kedy oznámi HBO oficiálny dátum štartu. Čoraz častejšie sa špekuluje o apríli 2019. Všetky série, okrem siedmej, sa vždy vysielali od apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch