Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vtierka Castle v ženskom prevedení si vylámala opätky, na ktorých uteká

Televízia ABC chcela v lete ponúknuť vtipnú oddychovku, od tvorcov legendárneho Vtierky Castla. Výsledok je viac ako rozpačitý.

19.07.2018 07:00
take two, rachel bilson, eddie cibrian, Foto:
Mala to byť svieža letná novinka. Take Two vo výsledku priniesol rozpačitý výsledok. A nezachránili to aj seriálovéh hviezdy Rachel Bilson a Eddie Cibrian.
debata

Vtierka Castle bavil divákov dlhých osem rokov, po jeho škandalózno konci v roku 2016 si jeho tvorcov televízia poriadne hýčkala. Veľmi rýchlo im „pridelila“ ďalšiu prácu v jej stajni.

Výsledok sa dostavil až v tomto roku. V lete dostáva priestor letná oddychovka Take Two, ktorá je vernou kópiou legendárnej kriminálky. Na jeseň odštartuje Rookie s Nathanom Fillionom, ten sa pokúsi „zabudnúť“ na Castla. Zmena v Take Two spočíva v tom, že si hlavné postavy vymenili garde. Hlavnú úlohu stvárňuje Rachel Bilson (Sam Swift) a Eddie Cibrian (Eddie Valetik), obaja herci sú mimoriadne známi aj slovenským divákom. Bilson si zahrala v Doktore Zoe (Hart of Dixie), aj v OC Kalifornia, Cibriana si môžu pamätať z Kriminálky Miami.

Televízie nezvyknú veľa investovať do letnej štruktúry, ktorá je spravidla len plná repríz. To je vidieť aj na Take Two. Recyklovaný námet z Vtierky Castla kričí z každej scény. Občas to nie je na škodu, že tvorcovia vykradli samých seba, ale v tomto prípade je to na škodu. Ústredné duo by si zaslúžilo, keby mohlo ísť vlastnou cestou a nie vyjazdenými koľajami. Na jednej strane je tu Sam, skrachovaná hviezda, ktorej kariéra seriálovej herečky sa ocitla v slepej uličke, po jej alkoholickom extempore.

Obdivovaná hviezda kriminálneho seriálu na prvý pohľad zhasla. Svoju pošramotenú reputáciu môže napraviť ako reálna vyšetrovateľka po boku súkromného očka Eddieho Valetika. Ona ako mierne „zabrzdená“ hviezda presvedčená o svojich krimi znalostiach, on ako skeptik sa teda púšťajú do prvého prípadu.

Tvorcovia mali ambíciu rozohrať svieži príbeh plný hlášok, narážok a samotný prípad bol akosi v úzadí. Vo výsledku pilotná epizóda pôsobila viac ako rozpačito. Vyznievalo „mierne“ nedôstojne, ak hlavné postavy vtipkovali na mŕtvolou s neustálym poukazovaním nato, že Sam Swiftová je hviedzou kriminálneho seriálu a preto pozná všetky postupy.

Naopak veľmi vtipne a originálne pôsobili dialógy nových kolegov, keď si vyvracali navzájom rôzne mýty o kriminálnych seriáloch, ktoré s realitou nemali nič spoločné. Scenár bol mimoriadne predvídateľný a všetky zápletky sa dialo podľa šablóny, pokojne sa dalo odhadnúť, čo postavy povedia v ďalšej vete. A oni to naozaj povedali!

Razom si divák uvedomil, že sa pozerá na veľmi lacnú napodobeninu Vtierky Castla. Základný problém seriálu je v tom, že si tvorcovia neujasnili, akým štýlom ho chcú zrealizovať. Take Two tak vo výsledku pôsobí veľmi rozpačito, priam hlúpo. Záchraniť sa to snažia hlavní predstavitelia, najmä Rachel Bilson. Jej komediálny talent je nepopierateľný, čo ukázalo v predchádzajúcich úlohách. Úlohy „pipín“ jej idú a je vidno, že ona si túto polohu užíva. Lenže v tomto prevedení jej k dokonalosti chýba príbeh, o ktorý by sa mohla oprieť. To isté platí aj pri jej kolegovi.

Neustále poukazovanie na rozdiely medzi šoubiznisom a reálnymi zločinmi sa veľmi rýchlo vyčerpá. Pobehovanie Sam Swiftovej a častokrát cielené degradovanie jej IQ tiež nie je tou správnou cestou. Jej reakcie vymykajúce sa bežným štandardom sa dajú zniesť, len v správnom načasovaní. Tu sa však strieľa akože vtipmi z každej strany a vtipné to nie je.

Pri Castleovi bolo charakteristická chémia medzi Castlom a Beckettovej, ich nekonečné slovné výmeny mali hlavu a pätu a išli si za svojím cieľom a prinášali akýsi posun. V Take Two sa obe postavy veľmi snažia, lenže predvídateľnosť scenára všetko kazí. Ak má vtip vtipom, musí prísť nečakane, lenže tu divák šípi tri vety predtým, že pokus príde. A keď príde, tak sa nikto nezasmeje. Teda zasmeje, len hlavná predstaviteľka.

Ak sa má Take Two vnímať ako akási paródia na kriminálky, tak potom tento formát je vhodný ako letná oddychovka, pri ktorej netreba namáhať mozgové závity. Ak to má „seriózny“ počin, ktorý sa má brať vážne, tak potom tento seriál zoširoka treba obísť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eddie Cibrian #Rachel Bilson #oseriáloch #Take Two