Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Deštrukcia v Hre o tróny nemá konca. Falošný Dubrovnik je na kolenách

Takéto veľkolepé nakrúcanie zrejme nečakal ani najodvážnejší fanúšik Hry o tróny ani v najdivokejších snoch. Obrovské deštrukčné scény vo falošných uličkách Dubrovnika vyrážajú dych a to sú len skromným odvarom toho, ako to bude vyzerať, keď do doplnia špeciálne efekty.

22.07.2018 07:00
hra o tróny, game of thrones, drak, drogon, Foto:
Ďalšie ohnivé peklo rozpútajú draky aj v záverečnej sérii.
debata

Bežný divák netuší, ako málo stačí filmárom, aby na obrazovkách predviedli neopakovateľné divadlo. Obrovské bojové scény, prípadne na príchod armády mŕtvych stačilo len niekoľko „živých“ hercov a komparzistov. Kľúčom bolo veľký priestor pre nakrúcanie a niekoľkometrové zelené plátno a všetko ostatné spravia špeciálne efekty.

Pre nakrúcanie záverečnej ságy sa k týmto scénam vo vybraných prípadoch pridali aj veľkolepé kulisy. Tvorcovia sa držia zásady, že radšej postavia väčšie a reálne budovy, aby vo výsledky scény nevyzerali príliš animovane. Preto sa napríklad „rozširoval“ Zimohrad, kde sa pred mesiacmi nakrúcala obrovská bojová scéna.

Vrcholom celej produkcie ôsmej série je vybudovanie vlastnej kópie chorvátskeho Dubrovnika, ktoré vznikli v Titanic Studios v írskom Belfaste. Od októbra minulého roka sa po jednotlivé štáby rozbehli po Európe, aby nakrútili potrebné scény a to najťažšie si nechali na úplný koniec. Náročné nakrúcanie v týchto miliónových kulisách prebieha už niekoľko týždňov. Pravidelne fanúšikovia prinášajú stále nové a nové zábery zo zničeného Dubrovnika.

Vznikajú tu zábery, keď sa bude Kráľovo prístavisko brániť pred príchodom draka, ktorý bude rozosievať svoje smrteľné plamene. Zachytili sa zábery aj zelenej kulisy, ktorá slúži ako podklad pre vznik draka a v jednotlivých uličkách sú rozmiestnené zelené plátna pre potreby špeciálnych efektov.

Zaujímavosťou je aj fakt, že hoci mnohé kulisy sa reálne vypaľujú, mnohé z nich budú zničené pomocou CGI efektov. Očividne existujú limity tejto deštrukcie a štáb si nemôžu dovoliť totálne zničiť všetko, aby nevznikol sklz pri nakrúcananí, keby sa mali uličky dookola opravovať.

Málokedy sa stáva, že nakrúcanie vyzerá priam úžasne. Hra o tróny je presne ten seriál, v ktorom sa kúzlo špeciálnych efektov prejaví naplno. A všetko nasvedčuje tomu, že práve ničenie bašty kráľovnej Cersei bude jedným z vrcholov konca krvavej ságy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba