Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo odhalil Inšpektor Max? Miliónové roky príprav a vyhrotený imidž

Verejnoprávna RTVS do seriálového boja vyslala len jedného bojovníka - Inšpektora Maxa. Ten si našiel pravidelných divákov a nestal sa prepadákom. Pravidelne atakoval hranicu 400-tisíc divákov a neuškodila mu ani príchod konkurenčnej Superstar. Koprodukčný seriál na obrazovkách predstavil jedenásť epizód s neštandardným vyšetrovateľom, avšak zákulisie seriálu skrýva toho omnoho viac.

22.05.2018 07:00
inšpektor max, Foto:
Zo zákulisia seriálu Inšpektor Max.
debata (2)
  • Vývoj a realizácia trvala 6 rokov.
  • Rozpočet koproducentov RTVS, Českej televízie a Trigon Production bol 4.063 milióna eur bez DPH.
  • Počet filmovacích dní – 120 (115 riadne a 5 dní dokrútky).
  • Seriál sa natáčal v cca 200 lokalitách, , medzi nimi napríklad v budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP, Ministerstva vnútra SR, v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží (tu bolo „sídlo“ Bratislavskej kriminálky), v budove starej vojenskej nemocnice („sídlo“ pražskej kriminálky), na Psychiatrickej klinike v Pezinku, Slavíne, v kaštieľoch v Holíči a Bernolákove, Hoteli Carlton, v budove Istrochemu, či pri biznis centre Rosum v bratislavskom Ružinove.
  • V seriáli účinkovalo 147 hercov a 77 epizódnych postáv.
  • V postprodukcii sa odpracovalo cca 5 500 hodín, čo predstavuje približne 550 dní.
  • Imidž Inšpektora Maxa je v seriáli postavený na výstredných doplnkoch, a tými sú najmä jeho kostým a auto. A samozrejme pesničky Karola Duchoňa, ktoré Max miluje a púšťa si ich, kde môže a občas tým vytáča svoje okolie, vrátane kolegov na českej kriminálke.
  • Všetky autá, na ktorých Max jazdí, sú športové, čo vyplývalo zo scenára (bol to nápad pána Kukuru). Keďže Max je extravagantný, aj jeho autá museli byť extravagantné. Prvé v poradí bolo také malé, že sa do neho nezmestila kamera, takže sa muselo nakrúcať iba zvonka.
  • Počas niektorých scén vracali filmári auto z časových dôvodov totálne zablatené, raz sa dokonca na jednom aute podarilo rozbiť čelné sklo. To už potom bolo na diplomacii výkonnej producentky, aby to dokázala vysvetliť a zahladiť.
  • Produkciu od prvých dní nakrúcania (ktoré trvalo s prestávkami viac ako rok) potrápili niektoré situácie, ktoré sú vždy pre producenta malou pohromou, no musí sa s nimi konštruktívne vyrovnať.
  • Do úlohy mladého Maxovho parťáka Filipa bol pôvodne obsadený český herec Jiří Mádl. Po prvých dňoch nakrúcania však zo zdravotných dôvodov, ktoré si vyžadovali dlhodobejšiu liečbu, nakrúcanie opustil.
  • Bolo potrebné do rozbehnutého seriálu bezodkladne nájsť nového predstaviteľa Filipa (Robert Hájek), zabezpečiť mu kostýmy a pod., zároveň všetky scény natočené s Jirkom Mádlom bolo nutné pretáčať. Ak sa Vám medzitým zmení počasie (začiatok nakrúcania bol začiatkom októbra), opadá lístie či prípadne nasneží, neostáva Vám nič iné, iba počkať.
Zo zákulisia Inšpektora Maxa Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Zo zákulisia seriálu Inšpektor Max.
  • Čo sa týka kostýmov, s nápadom na extravagantný kostým prišiel Juraj Kukura. Finálnu podobu, teda káro v rôznych dezénoch a farebných variáciách, navrhol po dohode s Jurajom Kukurom kostýmový výtvarník Peter Čanecký. Kostýmy sú ušité z poťahovej látky dovezenej z Holandska. (poťahová látka pevnejšia, odolnejšia a má vyššiu gramáž). Okrem dezénu bolo totiž veľmi dôležité, aby kostým počas nakrúcania aj veľa vydržal (pravidelná údržba, pranie, žehlenie).
  • Inšpektor Max si oblečie v seriáli spolu 5 ks károvaných kostýmov (resp. oblekov: sako + nohavice), ku ktorým má vždy aj farebne doladenú košeľu. Z každého setu sa však museli ušiť 2 až 3 kusy, a to kvôli kaskadérom, alebo napríklad kvôli scénam, kedy sa Max postrieka vodou, zašpiní a pod. a scénu bolo potrebné zopakovať.
  • Hlavný kameraman Lukáš Teren na margo Maxovho saka povedal: „Z Maxa to sako robí jediný farebný element v tej sivej, monochromatickej, policajnej každodennej realite. Naopak vo svete kriminality, v baroch, bordeloch, kluboch a na nočných uliciach, kde sa Max cíti viac doma – tam je ten jeho farebný kostým skôr skvelá kamufláž a Max zapadne medzi neóny a oranžové svetlá.“
  • Prvýkrát na verejnosti si Juraj Kukura obliekol kostým na nakrúcanie relácie Všechnopárty u Karla Šípa, kedy ešte nič netušiaci diváci celkom nechápali súvislosti. Podobne sa tak stalo na odovzdávanie cien OTO 2017.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Juraj Kukura #Inšpektor Max #oseriáloch