Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vlci mali byť ťahúňom jari, odišli bez povšimnutia a potichu

Veľký finálový týždeň na Jojke pokračoval pred týždňom, keď počas stredy vrcholil Hotel, ale aj odsunutí Vlci. Dramaticko-romantická sága odišla potichu. Seriál priniesol, aj bez väčšej odovzy, zaujímavý príbeh a dokázal urobiť krok vpred oproti Divokým koňom, ktorých vytvorili tvorcovia okolo Danice Hričovej.

02.05.2018 07:00
Natália Germániová a Daniel Žulčák Foto:
Natália Germániová a Daniel Žulčák v seriáli Vlci.
debata (4)

Televízia po úspechu Divokých koní, ktoré sa dočkali dvoch sérii, chcela nadviazať na tradíicu „zvieracích“ seriálov. Priestor dostali Vlci s odvážnejšou zápletkou a zaujímavých obsadením, v ktorom opäť dostali priestor zažiariť neopozerané tváre. Začiatkom januára dostali veľkorysý priestor počas hlavného vysielacieho času. Vtedy predviedli ešte skvelý výkon a štartovali silnejšie ako už spomínané Divoké kone. Dvojitú premiéru si pozrelo až 588-tisíc Slovákov. Postupne záujem divákov opadával a krivka sledovanosti kontinuálne klesala.

Priemerné januárové hodnoty premiérových epizód v skupine 12+ dosiahli hodnotu 456-tisíc divákov s trhovým podielom 20.7%. Priemer epizód počas februára sa znížil v skupine 12+ na úroveň 331-tisíc divákov, trhový podiel 16.6%.

Marec už pre Vlkov začínal byť trápením v hlavnom vysielacom čase. Od polovice mesiaca si diváci museli zvykať na nový slot, Jojka vysunula dramatický seriál z ťažkej konkurencie na 22. hodinu, kde sa nestretávajú s takou ťažkou konkurenciou. Priemerne si počas marca púšťalo Vlkov 221-tisíc divákov a trhový podiel dosahujú 15.5%.

Po presune sa televízii podarilo zbrzdiť pokles trhového podielu, nepodarilo sa ho však zastaviť úplne. V apríli sa čísla zastavili medzi 12 – 13%. Samotné finále si pozrelo najmenej divákov vôbec. Vlci ukončili svoju púť pri 10.4% podiely a 2.9% ratingu.

Seriál sa tak skončil bez väčšej diváckej zvedavosti. V čom mohol byť problém neúspechu? Svojim spôsobom kameň úrazu spočíval aj v počte epizód. Vlci mali až 40 epizód, pričom seriálový trend je opačný. Menej epizód s vyšším rozpočtom a teda aj kvalitou. Pri vysokom počte častí hrozí riziko, že diváka naťahovaný dej omrzí a seriál ho prestane baviť. Vlci zrejme doplácajú aj na túto skutočnosť.

Jojka má tradíciu aj v seriáloch s vyšším počtom epizód, pri Vlkoch prevládalo presvedčenie, že slovenský divák ešte zvládne dlhodobý seriál, ktorý vyplní polovicu televíznej sezóny. Vkus slovenského diváka zaznamenal progres a je očividné, že preferuje kratšie formáty.

Postavy jojkárskej seriálovej novinky Vlci Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Milan Ondrík a Anna Javorková  v seriáli Vlci.

Na malom slovenskom trhu nastala aj úplne nová situácia. Razom sa na obraze objavilo nebývale veľké množstvo pôvodnej tvorby. Divák sa len veľmi ťažko orientoval v premrštenej ponuke, ktorá ho v konečnom dôsledku mohla už obťažovať a začal výrazne selektovať, prípadne vedome bojkotovať slovenské seriály.

Televízie sa predbiehali v počte seriálov, ktoré divákom ponúkne a stalo sa to, že v priebehu niekoľko mesiacov sa objavilo hneď niekoľko seriálov naraz v zhustenom vysielaní a celkom pochopiteľne si diváci nemali šancu vybudovať puto s postavami a príbehom a preto nejavili väčší záujem. Niekedy je menej viac a televízie by sa mali poučiť z tejto situácie a v ďalšej sezóne premyslenejšie ponúkať nákladnú tvorbu, od ktorej sa očakávajú nadpriemerné výsledky.

Vlci však priniesli zápletky zaváňajúcu kontroverznou zápletkou s dôrazom na korupciu, pochybné vzťahy na tých najvyšších miestach, ale krivdy nedávnej minulosti. Diváci mali možnosť spoznať hercov, ktorí sa tak často neobjavovali na obraze – skvelý Ivan Krúpa, ale zažiarili aj nové tváre. Veľký talent predviedla Natalia Germani, ktorá spravila obrovský progres od svojich začiatkov, zaujímavú budúcnosť môže mať pred sebou aj Daniel Žulčák.

Zostáva len veriť, že nové tváre dostanú šancu aj v iných seriáloch a nie veľký ohlas Vlkov sa im nebude dávať za vinu, že ich tváre nedokázali utiahnuť 40-dielnu ságu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Daniel Žulčák #Ivan Krúpa #vlci #oseriáloch #Natália Germáni