Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Utiekli pred vojnou, ktorá sa ešte nezačala. Neutiekli však pred klišé

Začiatkom apríla televízia ABC odpremiérovala novinku The Crossing, ktorá má ambíciu nadviazať na odkaz mysteriózneho seriálu LOST (Nezvestní). Výsledok je však veľmi rozpačitý.

08.05.2018 07:00
the crossing, Foto:
Novinka The Crossing sa začala veľkou tragédiou, utopením utečencov z budúcnosti.
debata

Nezvestní sa skončili pred ôsmimi rokmi a odvtedy sa neobjavil plnohodnotný nástupca tohto žánru, hoci snahy určite boli. Vždy sa stretli s neúspechom. ABC sa však nechce vzdať idey, že dokáže napodobniť formát, ktorý jej priniesol nebývalú slávu. The Crossing dostala priestor až takmer pred koncom televíznej sezóny, keď divák je už vyčerpaný. Má etablované zvyky a zaujme ho len špeciálna novinka.

Tajomný príbeh o príchode utečencov z budúcnosti znie chrumkavo. Na prvý pohľad zaujme hra s kamerou, neustále daždivé počasie a šedo a chladne vyznievajúci vizuál. Do toho treba prirátať zaujímavo zvolenú hudbu, ktorá svojim minimalizmom len podčiarkuje premočenú atmosféru a divák správne nadobúda pocit zimy. Lenže potom prídu zakopnutia hlavnej zápletky a razom atmosféra začne vyprchávať.

Prístavné mestečko si žije typickým malomestským životom so svojskými problémami, kde miestny šerif Jude stíha jógu. Jedného upršaného rána na miestnej pláži sa začnú objavovať telá ľudí, ktorí sa, na prvý pohľad, objavili z ničoho nič. Neskôr sa ukáže, že pochádzajú z budúcnosti a utekajú pred vojnou, ktorá sa ešte ani nezačala. Na neistú cestu sa ich vydalo 500, ich dobrodružstvo prežilo len 47, ostatní sa utopili.

Ich misia dopadla dobre, varovali súčasnú generáciu ľudí pred blížiacim sa koncom civilizácie, ktorú zničili lepšie vyvinutí ľudia – Apexovia. Tí o sebe tvrdia, že sú prirodzenou súčasťou vývoja nášho druhu a obyčajných (ako ich volajú) sa rozhodli vyhladiť, aby sa nemiešali druhy. Problémom je, že Apexovia takisto využili tajomný portál na cestu do našej súčasnosti a pomalý koniec civilizácie započali omnoho skôr, bez toho, aby to ľudstvo tušilo.

The Crossing sa skrz zápletky vylepšených ľudí pohráva s kontroverznou myšlienkou pádu civilizácie, skrz vojny, umelé konflikty, podsúvanie fake news a trpezlivo vyčkávajú. Tiež je tu téma diskriminácie obyčajných ľudí, ale aj prirodzená skepsa autorít veriť ich verzii.

Lenže mix ťažkej počiatočnej témy s krátkosťou času na jednu epizódu, plus povinné klišé s dôrazom na rodinu robí zo seriálu len veľmi priehľadný opar seriálu LOST, ktorému sa mal maximálne priblížiť. O osude seriálu ešte nebolo rozhodnuté. Televízia ABC odvysielala len štyri epizódy. Dá sa však výkon seriálu porovnať. The Crossing totiž sa vysiela v slote, v ktorom kraľovala najúspešnejšia tohtoročná novinka The Good Doctor. Tento seriál sledovalo 10 miliónov divákov a rating stúpal do výšin. Naopak tento seriál si pustí 4 milióna s ratingom 0.7, dosahuje tak tretinové hodnoty oproti megaúspešnej lekárskej dráme.

Z príbehu je cítiť, že tvorcovia chcú povedať divákovi v každej epizóde veľmi veľa, akoby si boli vedomí, že seriál odštartoval v nie dobrom časovom období a má len veľmi málo času presvedčiť divákov, aby ho sledovali a presvedčili televíziu, aby mohol pokračovať ďalšou sériou. Ich snaha vychádza navnivoč, pretože pri náročných témach treba dávkovať silné pribehy postupne a najmä zrozumiteľne. Nateraz je to veľký miš-maš, avšak s veľkým potenciálom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Crossing