Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zamiešajú nové slovenské seriály karty? Udržia si stálice divákov?

Slovenské televízie čaká ešte vyostrenejší boj o diváka. Začína sa reklamne dôležitá jarná fáza televíznej sezóny, v ktorej sa predstavia nové formáty, ale aj nové seriály. Zamiešajú novinky karty? Budú stálice ohrozené?

05.03.2018 07:00
Oteckovia, Foto:
Oteckovia sú kráľmi podvečerného vysielania a nemajú konkurenciu. Zatiaľ.
debata (2)

Do podvečerného slotu, kde kraľujú markizácki Oteckovia, nevstúpi konkurencia. Ostatné televízie nateraz zložili zbrane a neodvážia sa postaviť pôvodnú tvorbu proti rekordnému dennému seriálu. Nečudo. Oteckovia aj počas posledných dní lámali rebríčky sledovanosti a kontinuálne rastú krôčik po krôčiku. Pravidelne si ich od 17:55 púšťa viac ako 560-tisíc Slovákov. Nové epizódy dosahujú so pravidelnosťou dosahujú 33 – 38% podiel na trhu.

Zaujímavejšia situácia sa počnúc piatkovým večerom rozpútala v hlavnom vysielacom čase. Na Markíze odštartovali dlhoočakávané Milenky. Tie si musia vybojovať priazeň každého diváka, keďže sú nasadené do slotu, kde sa predtým pôvodná tvorba dlhodobo nevysielala. Milenky môžu zažiariť, ale aj pohorieť. Ich priamou konkurenciou sú jojkárske Prázdniny, ktoré sa okrem stredy vysielajú aj v piatok. Prázdninám sa podarilo odštartovať s nadpriemerným výsledkom – 476-tisíc divákov. S minimálnym poklesom kopírujú čísla z sledovanosti z prvej série.

Hoci Prázdniny zaznamenali pokles, najmä počas piatkového vysielacieho okna uhrali 26% podiel na trhu, ktorý je ďaleko vyšší ako nevýkonný Veľký balík. Uviesť dvakrát do týždňa obľúbené Prázdniny sa vyplatilo.

V pondelok 5. marca štartuje na Markíze ďalší pokus o sitkom – Kuchyňa. Tá nadviaže na megaúspešných Susedov. Tých si pravidelne púšťa viac ako 600-tisíc divákov. Pozíciu Susedov neohrozí nič. Otázna je Kuchyňa. Tá bude priamo nadväzovať na Susedov, ktorí jej vytvoria silnú nábehovú krivku. Či si ju dokáže dlhodobo udržať je otázne. Nateraz Kuchyňa skôr budí veľmi zmiešané reakcie.

Štvrtky patria – po novom – Hornej Dolnej. Tá si vyskúša po prvýkrát nový vysielací slot. Stabilne jej kedysi patrili pondelky. Ten je už obsadený a tento silný formát vysunula Markíza na štvrtok, kde vo februári skončil prepadák Detektív Dušo. Práve dedinský sitkom má za úlohu napraviť reputáciu štvrtkového večera, kde Dušo naplno pohorel a uhral len hlboké podpriemery. Diváci si zrejme Hornú Dolnú nájdu v akomkoľvek čase, komediálny seriál má veľkú a stabilnú divácku základňu. Dušo by sa pokračovania dočkať nemal.

Od utorka 13. marca Jojka vytiahne ďalšie želiezko v ohni – komédiálny seriál Semafor s Tomášom Maštalírom. Bude sa vysielať v dvoch častiach za sebou a mali by zaplátať dieru po nevýkonných Vlkoch. Vlci vyhoreli v priebehu dvoch mesiacov a ich ratingy klesli do podpriemerného 12% trhové podielu. Od marca sa Vlci budú sa vysielať od 22:00 v utorok a v stredu, kde aj „dožijú“.

Počas nedele RTVS naďalej ponúka svoj koprodukčný seriál Inšpektor Max s Jurajom Kukurom. Ten počas vyostrenej konkurencie začal kontinuálne klesať. Proti nemu nestojí pôvodná tvorba, ale veľké šou komerčných televízií.

Počas prvých mesiacov tohto roka sa stihli etablovať len Oteckovia a Susedia, ich výsledkami neotrasie nič. Odlišná situácia bude pri novinkách, ktoré idú do priamej konfrontácie. Kuchyňa, Semafor, Milenky, Prázdniny, ale aj Horná Dolná si budú musieť rozdeliť divácku základňu. Obrazovky sú po dlhom čase presýtené pôvodnou tvorbou a je jasné, že všetky seriály nemôžu uspieť. Niekoľko ich musí ísť z kola von.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #RTVS #semafor #susedia #televízia JOJ #Horná Dolná #TV Markíza #vlci #Inšpektor Max #Oteckovia #Detektív Dušo #Milenky #seriál Kuchyňa