Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď je seriál lepší ako film. Star Trek: Discovery je toho dôkazom

Spočiatku to vyzeralo, že Star Treku nie je súdené sa dostať na televízne obrazovky ako seriál. Niekoľkomesačné meškanie, výmena tvorcov, ale aj problémy so samotným príbehom. To všetko predchádzalo vývoju nového spin-offu Discovery, kým sa konečne dostal na jeseň minulého roka k divákom.

12.02.2018 07:00
star trek: discovery, star trek, discovery, Foto:
V Discovery sa potvrdilo, že hlavné postavy nemusia byť len pozitívne, hoci sa to na začiatku tak javí.
debata (5)

A čakanie sa naozaj oplatilo, pretože seriálový Star Trek je dokonalou sci-fi nádielkou, ktorá za sebou ďaleko zanechala aj najnovšie filmové spracovania. Prvá séria sa uzavrela len v pondelok. Druhá séria je už oficiálne potvrdená a televízia CBS ju znova uvedie na svojej streamovacej platforme CBS All Access. Otázkou zostáva kedy. Nateraz sa nevie, či sa stihne vyprodukovať do jesene, vzhľadom na náročné nakrúcanie a špeciálne efekty.

Podtitul Discovery je odvodený od vesmírnej lode, ktorá je ústredným motívom. Pred premiérou Discovery, tvorcovia mali smelé plány o tom, ako reštartujú celý seriálový vesmír. Prvú sériu poňali ako jeden film a každá z 15 epizód je časťou jednej veľkej skladačky. A svoj úmysel splnili do bodky. Vďaka detailne premyslenej zápletke divák dostal obrovský darček v podobe dokonale fungujúceho príbehu, skvelým špeciálnych efektov a v konečnom dôsledku plnohodnotného sci-fi seriálu, ktorý veľmi dlho absentoval na obrazovkách.

Veľkou výhodou je, že seriál sa vysiela na streamovacej platforme. Okrem rekordne štedrého rozpočtu to dalo tvorcom priestor na experimentovanie s časom každej epizódy. Neboli teda zviazaní prizmou klasických 42 minútových epizód, ako v klasickej televízii, ale každú časť si prispôsobili svojim potrebám. Rozmedzie sa pohybovalo medzi 38 až 50 minútami. To im dalo to privilégium, aby epizódy zbytočne neplnili vatou, ktorá by umelo natiahla čas do predpísanej dĺžky. Každá epizóda využila do bodky svoj potenciál a keď nastal čas, tak ju tvorcovia jednoducho ukončili a pre potrebu gradácie príbehu s dejovou linkou pokračovali v ďalšej epizóde, ktorá bola potom dlhšia.

Už prvá polovica série nasadila latku poriadne vysoko. Po úvodnej dvojepizóde, v ktorej nechýbali vesmírne bitvy, ale aj predstavenie postáv sa tvorcovia zamerali na tím lode Discovery. Ich zoznamovanie, spoločné (ne)fungovanie, riešenie konfliktov, stret osobností a na pozadí sa odohrávala vojna medzi pozemskou Federáciou a Klingónmi. Posádka okolo kapitána Lorcu skúmala nové planéty, objavili nový spôsob cestovania vesmírom (ten sa stal kľúčovým pre celú prvú sériu), márne hľadali možnosť ako zastaviť vojnu, ale všetko to bolo súčasťou niečoho väčšieho.

Scenáristi veľmi prefíkane nechali diváka vo falošnej domnienke, že príbeh nemá inú pointu. Mal omnoho väčšiu. Skvele do toho zapadla aj hlavná hrdinka Michael Burnham, ktorá takisto podľahla mylnému dojmu o hlavnom záporákovi. Ten sa ukázal aj v desiatej epizóde (zimnom finále), keď kapitán Lorca otvoril otázku alternatívnych vesmírov a celú loď preniesol do iného sveta, do svojho domova. Kde všetko reálie boli úplne iné. A tam sa začala úplne nová a zbesilá jazda.

Veľmi správne bola zvolená štruktúra príbehu. Zatiaľ, čo prvá polovica sa zamerala na posádku, jej fungovanie, nastavovaniu vzťahov medzi postavami. To dalo priestor divákom spoznať a obľúbiť si postavy, druhá polovica séria bol už nefalšovaný splnený sen každého sci-fi fanúšika. V alternatívnom vesmíre sa striedala akcia s dobre namiešanými zvratmi. K dokonalosti prispel aj fakt, že pojem hlavná postava nemá v Star Treku veľký význam. Tvorcovia ich zabíjajú, odstavia na niekoľko epizód, aby sa potom vrátili ako ich verzie z alternatívneho vesmíru a pokračovali v úplne novom príbehu alebo ich jednoducho nechajú mŕtvych.

Discovery dokázal to, čo si zaumienil na začiatku. Reštartoval celý seriálový vesmírny svet. Priniesol na obrazovky dobre namiešaný mix akcie a dobre poňatých postáv, ktoré si divák mal čas obľúbiť, spoznať a všetkému kraľujú úžasné špeciálne efekty. Tie dodávajú farebnosť, veľkosť a znak toho, že za ním zaostáva už aj filmové spracovanie.

Tvorcovia veľmi správne pochopili systém, ako v súčasnosti priniesť hodnoverný sci-fi seriál, ktorý nemôže byť postavený len na efektoch. Lesk mu dodajú postavy, ktoré majú svoju hĺbku. A tú musia v prvom rade spoznať diváci a až potom môže nasledovať ohňostroj akcie. Toto všetko Star Trek: Discovery má.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Star Trek: Discovery