Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Crown: Všadeprítomná dokonalosť a búranie mýtov o Alžbete II.

Začiatkom minuloročného decembra Netflix dal divákom predčasný vianočný darček, druhú sériu The Crown. Seriálu, ktorý o svojej dokonalosti presvedčil už svojou prvou sériou, v ktorej svet spoznal prvé kroky Alžbety II. ako kráľovnej.

07.02.2018 07:00
the crown, crown, claire foy, Foto:
Claire Foy vdýchla Alžbete II. neopakovateľnú charizmu a čaro. V tretej sérii ju nahradí Olivia Coleman.
debata

Hovorí sa, že pokračovania sú vždy slabším odvarom a ťažia len z úspechu vlastných začiatkov. Pri The Crown toto neplatí. Desaťdielne pokračovanie svojho predchodcu dokonca predčilo. Seriál, ktorý postupne mapuje život Alžbety II. Učaruje každému svojou autentickosťou, intímnosťou, uveriteľnosťou, atmosférou, hereckými výkonmi, kostýmami a najmä pohľadom do histórie, ktorá by mohla postupne zapadnúť prachom alebo byť prekrútená. The Crown je akýmsi strážcom britskej minulosti a ukazuje aj jej bolestné súčasti.

Druhá séria sa posunula do obdobia 60-tych rokov, Alžbeta už bola na tróne pevne usadená, chápala ťažobu koruny, poslania. Aj napriek tomu svet len striehol na jej pochybenia, pasivitu, slabosť a poukazoval na kostnatú a zastaranú monarchiu, ktorá je tak zviazaná starými zvykmi a pravidlami, že sa diskvalifikuje sama zo svetového boja o politickú moc a rešpekt. V osobnom živote bola Alžbeta sama.

Tvorcovia dokonale zachytili bolestné osamotenie panovníčky, hoci je obklopená stovkami ľudí naokolo a vzhliada k nej celá monarchia. Paradoxne je sama. Nemá oporu v manželovi, sestre, matke, každý si žije vlastným životom. Jej sestra – princezná Margaret – bojuje s vlastnými démonmi, užíva si život plnými dúškami, zúfalo hľadá lásku. Tú osudovú si nemohla prežiť, Koruna bola proti. Z trucu sa nakoniec vydala, no nevraživosť medzi sestrami nikdy nezmizla. Kráľovná matka je samostatnou kapitolou. Konzervatívna aristokratka považuje ostatných za poddaných, ktorí musia slúžiť a nemajú právo hovoriť, čo monarchia má robiť. Žije obklopená luxusom a pre Alžbetu je radkyňou „vďaka“, ktorej monarchia je vnímaná ako spráchnivelá inštitúcia.

Zatiaľ, čo ona vnútorne bojuje so sebou, ako osobou a panovníčkou. Tieto dve osoby sú tak rozdielne a musia robiť diametrálne odlišné rozhodnutia. Stále musí zvíťaziť dobro krajiny a ona je len tlmočníčkou stáročných zvyklostí, ktoré musia prežiť aj naďalej a ona je len malým kúskom vo veľkej mozaike. Nie je jej dovolené robiť priekopnícke rozhodnutia, byť inovatívna, aby sa priblížila obyčajným ľuďom a priepasť medzi týmito dvoma svetmi rastie.

Princ Philip púta na seba pozornosť svetových médií, keď navonok podkopáva monarchiu a rieši si vlastné frustrácie z toho, že je a navždy bude ten druhý, pričom mu dáva pocítiť aristokratická trieda. Jeho neuznanie má vplyv aj na vzťah s manželkou, ktorú drží v šachu a vydupáva si umelé uznanie a zažehnáva manželskú krízu. Tieň podozrenia z ďalšieho mimomanželského laškovania neutíchajú a už tak unavenú Alžbetu to naďalej zožiera, stále vie svoje správanie korigovať a drží si navonok chladný odstup. Diváci dôverne spoznali príbeh o princovi. Jeho detstvo, spojenie s fašistami a následnú samotu, či „zapredanie“ posledného gréckeho vladára do Británie, aby zachránil česť rodiny. Philip mal komplikovaný život, vnútorne bojoval so svojím údelom, musela zvíťaziť zodpovednosť za krajinu a rod.

V pokračovaní príbehu Alžbeta bojovala aj na politickom poli. Striedanie chabých premiérov, ktorí sa nikdy nepriblížili odkazu Winstona Churchilla a neustále dávali do popredia vlastné pohodlie ako službu krajine. Premiéry sa menili, na tróne zostávala tá istá kráľovná. To zdôrazňovala aj sama panovníčka, keď sa lúčila s každým ministerským predsedom, čím im „nenápadne“ pošliapala ich naduté ego presvedčené o vlastnej dokonalosti.

Británia bojovala s chladnými a naštrbenými vzťahmi s USA, sila monarchie sa postupne drvila, kríza v Suezskom prieplave dala diplomacii ranu poza uši. Tu nastal obrovský zvrat, keď kráľovná postupne preberala opraty tvorby najvyššej politiky a aj napriek popieraniu dávnych odkazov monarchov, že kráľ sa nesmie starať o úlohy, ktoré má na starosti vláda. Príbeh zachytil jej prvé kroky nielen ako panovníčky, ale aj političky – šikovnej, prefíkanej, ale v prvom rade distingvovanej a charizmatickej.

Poodhalilo sa tajomstvo kráľovských potomkov, najmä Charlesa. Jeho výchovu mal pod palcom Philip, preto sa citlivý a krehký Charles ocitol v tvrdej internátnej škole, ktorou prešiel aj jeho otec. Mala ho zoceliť, spraviť z neho tvrdého muža. On ju dodnes nazýva peklom na zemi. Ukázalo sa, že Alžbeta nemohla zasiahnuť, Philip ju držal v šachu, inak by rozpútal ďalšiu manželskú krízu. Zúfalstvo chlapca, ktorý musí prežiť na vlastnej koži peklo a vlastný otec sa na tom odbavuje bola rozhodujúca pre ďalší Charlesov život a navždy zmenil vzťah otca a syna. Keď sa sám stal otcom, svojich dvoch synov odmietol zapísať do tej istej školy, aby nezažili rovnaké peklo ako on. Alžbeta Charlesa úprimne milovala, no pripomínal jej smrť. Ako prvý následník trónu je žijúcim dôkazom toho, že jedného dňa kráľovná skoná a on ju nahradí a všetko čo budovala môže byť iné.

Všadeprítomná dokonalosť

Suma summarum, druhá séria bola dokonalá. The Crown je tak ojedinelý seriálový počin, ktorý by sa mal stať povinnou súčasťou každej obývačky. Okrem histórie dáva možnosť rozšíriť si obzory o pohľad na najslávnejší kráľovský rod. Po zhliadnutí ďalšej série sa čoraz viac rozplýva závisť, ktorú môžu bežní smrteľníci cítiť voči kráľovskej rodine. Ich život vôbec nie je jednoduchý, je to presne nalinkovaný sled udalostí, ktoré musia denne vykonať bez ohľadu nato, či majú chuť alebo nie. Obyčajná ľudskosť je neprípustná, musia sa správať ako chladné stroje, ktorým predurčili správanie generačné zvyky. Všetko musí bokom pred monarchiou.

K dokonalej atmosfére prispel skvelé namixované príbeh jednotlivých postáv, sálajúca chladná a niekedy bezútešná atmosféra, minimalistický soundtrack. Nad všetkým však tróni herecké obsadenie. Ťažko sa dá predstaviť, že po dvoch rokoch sa celé obsadenie vymení a dej sa posunie o ďalší časový úsek. Neopakovateľný prejav Claire Foy spravil z Alžbety ikonu, ktorá vyvoláva súcit, pochopenie, zmierenie. Matt Smith ako Philip do príbeh vniesol ťažko opísateľnú temnotu, tvrdosť nielen voči manželke, ale aj deťom. Pritom záverečná scéna ukázala jeho veľký progres a náznak potrebnej láskavosti a dobroty.

The Crown čaká ešte dlhá cesta do konca. Netflix plánuje šesť sérií, pričom tretia séria sa intenzívne pripravuje. Tvorcovia musia nájsť vhodných hercov, ktorí dokážu nadviazať na hereckú dokonalosť svojich predchodcov. Tretia séria by sa mala opäť objaviť v decembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matt Smith #The Crown #Claire Foy #oseriáloch