Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď lekári nie sú hrdinovia a ich zlyhania sa ukážu v plnej nahote

Televízia FOX v nedeľu predstavila svoju novinku The Resident, ktorá bola zaradená do rebríčka najočakávanejších seriálov tohto roka. Právom.

23.01.2018 07:00
debata
Hlavní hrdinovia novinky The Resident (zľava):... Foto: FOX
the resident, matt czuchry, emily vancamp, resident, Hlavní hrdinovia novinky The Resident (zľava): Manish Dayal ako Devon Pravesh, Emily VanCamp ako Nicolette, Matt Czuchry ako Conrad Hawkins, Bruce Greenwood ako Dr. Solomon Bell.

Hviezdne nabitý seriál má ambíciu ukázať svet lekárov v odlišnom svetle, ako doteraz to bolo prezentované. Lekárskym drámam sa túto televíznu sezónu darí. Zažívajú akúsi renesanciu. Popri megaúspešnej Klinike Grace, ktorá má aktuálne na konte štrnástu sezónu a jej hlavná predstaviteľka Ellen Pompeo podpísala novú dohodu, ktorá zaručuje seriálu minimálne ďalšie dve sezóny, je tu aj tohtoročná novinka The Good Doctor. Príbeh o autistickom lekárovi opantal divákov a stačilo len niekoľko týždňov nato, aby zosadil Kliniku z trónu najsledovanejšej drámy na televízií ABC. Nastala zaujímavá a ojedinelá situácia, keď na jednej stanici sa uchytili dva žánrovo rovnaké seriály.

Lekárske drámy sú opäť in

FOX chce na tento úspech takisto nadviazať. Nedávno predstavenej novinke 9–1–1 stačili len dve odvysielané epizódy nato, aby získala aj druhú sériu. Zaujme aj The Resident? Tvorcovia, aby sa im podarilo zaujať museli zvoliť iný námet. Zatiaľ, čo Klinika Grace je viac-menej postavená na vzťahoch, The Good Doctor na odlišnosti, 9–1–1 ukazuje životy lekárov prvej pomoci a The Resident brnká na kontroverznú tému a zdá sa, že úspešne.

Začiatok príbehu hovorí o renomovanom lekárovi Solomonovi Bellovi (Bruce Greenwood), ten je tvárou nemocnice, ktorá priťahuje milióny, prestíž a pozornosť verejnosti. Bell zápasí s vlastným telom, ktoré mu zlyháva a jeho prešľapy sú verejným tajomstvom. Nikto sa lekárskeho dinosaura verejne neopováži konfrontovať. Výnimkou je kolega Conrad Hawkins (Matt Czuchry). Mladý, sebavedomý, arogantný lekár, ktorý neváha využívať netradičné metódy v liečení je v neustálom konflikte s Bellom. Hawkinsa prenasleduje vlastný omyl, ktorého následkom zomrelo malé dievčatko a jeho osobnosť je len maskou pred okolitým svetom.

Do nemocnice nastupuje nový rezident Devon Pravesh (Manish Dayal), ktorý bol na škole hviezdou, v reálnom svete je začínajúcou nulou s veľkým potenciálom. Dostáva sa pod krídla Hawkinsa, ktorý ho má pripraviť na reálnu svet nielen s víťazstvami, ale aj prehrami. Nad všetkými striehne ich kolegyňa Nicolette (Emily VanCamp), ktorá je akousi neutrálnou postavou medzi znepriatelenými tábormi a snaží sa stavať pacientov na prvé miesto a konflikty kolegov odsúvať na vedľajšiu koľaj.

Odlišná lekárska dráma

Pilotná epizóda jednoznačne zadefinovala tému, ktorá s istotou zarezonuje. Ukazuje lekárov nie ako hrdinov. Predstavuje v plnej nahote ich zlyhania, zakopnutia, prahnutie po moci, prehnanom uznaní. Ich chyby však majú dopad na ľudské životy a tie im pretekajú pomedzi prsty. Nový seriál sa zameria skôr na zlyhania, ako na lekárske zázraky. Tvorcovia sa nebáli rozvíriť hladinu aj kontroverznými témami ako je eutanázia. Hawkins je o sebe už tak presvedčený a má syndróm Boha, že sa pasoval do úlohy arbitra, ktorý vie rozhodnúť, či daný pacient by mal zomrieť. The Resident je iný typ lekárskej drámy, musí byť. Aby sa odlíšil a v rastúcom počte seriálov tohto žánru nebol všedný. A to rozhodne nie je. Ponúka ďalšiu zaujímavú alternatívu k ostatným seriálom, spolu so skvelými hercami.

Bell si odmieta uznať problémy a tvrdohlavo riskuje životy pacientov na operačných sálach, len preto, aby ukojil svoje ego. S radosťou prezentuje samého seba. Hawkins so svojou osobnosťou je príkladom klasického rebela, no všetko je len pevná škrupina, ktorá sa časom môže rozpadnúť. Pravesh je mladý idealista, ktorý si musí prežiť svoj prvý pád a zistiť, kde je sever. Nicolette má blízko k Hawkinsovi a časom si bude musieť vybrať stranu. Postavy zaujali a tvorcovia dobre rozohrali ich príbehy, prirodzene vznikla zvedavosť, ako budú ďalej bojovať medzi sebou.

Zaujímavosťou seriálu je naozaj hviezdne obsadenie. Popri veteránom Czuchry, Greenwood, VanCamp dostáva priestor neopozeraná tvár v podobe Dayala. V ďalších epizódach sa pridá ďalšia známa tvár Meliny Kanakaredes (Providence, CSI: New York) či Merrin Dungey (Conviction, Once Upon a Time).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Resident #Matt Czuchry #Emily VanCamp