Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pán prsteňov sa môže vrátiť ako najdrahší seriál v histórii

Aj keď je Hra o tróny mimo obrazoviek už niekoľko mesiacov a ešte minimálne rok aj bude, stále je dostatočným „strašiakom“ pre televízie a streamovacie služby, ktoré chcú čoskoro prázdne miesto po tejto sága zaplniť.

18.11.2017 07:00
pán prsteňov, lord of the rings, prsteň, Foto:
Mordor sa opäť prebudí. Prsteň bude strašiakom pre Stredozem.
debata (2)

Je ťažko neuveriteľné, ako jeden seriál sa stal absolútnou hybnou silou celého televízneho priemyslu a vysielatelia sú ochotní investovať neuveriteľné čiastky, aby pozornosť divákov upútali svojím smerom. To je aj prípad pripravovanej adaptácie Pána prsteňov do seriálovej podoby. Práve o ňom sa hovorí o ďalšej Hre o tróny. Pán prsteňov má byť veľkolepý, pompézny, plný zvratov a zárukou má byť neprekonateľný podklad J. R. R. Tolkiena. Tento mix má zaručiť úspech témy, ktorá sa už prehnala strieborným plátnom v dvoch trilógiách.

Štúdio Warner Bros. taktiež oznámilo, že nový seriál nebude recyklovať príbehy, ktoré sa v priebehu rokov objavili vo filmoch. Ukončilo tak polemiky o tom, či Pán prsteňov môže zopakovať úspech s príbehom, ktorý diváci už videli a pomerne dôverne poznajú. Dej novinky bude vsadený medzi filmy, čím sa zaručí dostatočný priestor pre objavovanie úplne nových postáv a príbehov, ktoré dosiaľ neboli spracované.

Otvára sa tak neopakovateľný priestor predstaviť príbehy, ktoré diváci/čitatelia nepoznajú a môžu priniesť atraktívnu alternatívu voči známemu príbehu. J. R. R. Tolkien vo svojich dielach vytvoril nekonečne bohatý svet, z ktorého sa objavil vo filmoch len zlomok. Tá väčšia časť čaká na preskúmanie a môže ukojiť skepsu tej časti fanúšikovskej základne, ktorá neverí v úspech celého nápadu s návratom Pána prsteňov.

Warneri rokovali len s troma potenciálnymi vysielateľmi – HBO, Netflixom a Amazonom. Nakoniec „vyhral“ Amazon, ktorý je ochotný zaplatiť neuveriteľných 250 miliónov dolárov len za práva k Pánovi prsteňov. K tomu treba pripočítať náklady na jednu sériu, ktoré musia byť na úrovni minimálne 150 miliónov dolárov. Streamovacia služba Amazonu vďaka tejto multimiliónovej dohode môže nakrútiť hneď niekoľko sérií a má práva vytvoriť aj potenciálny spin-off seriál. Diváci sa vrátia do Stredozeme na poriadne dlhú dobu. To však nie je všetko.

Pán prsteňov sa môže stať najdrahším seriálom v histórii televíznej zábavy. Odborníci odhadujú, že celkové náklady sa môžu vyšplhať až na neuveriteľnú miliardu dolárov! Suma 400 miliónov dolárov zahŕňa „len“ práva k dielu a najnižšiu sumu za prvú sériu. K tomu treba prirátať náklady na štáb, celé scenáristické zázemie, kulisy, špeciálne efekty, marketing a v neposlednom rade platy hercov. Amazon sa zrejme vyberie podobnou cestou ako HBO a do seriálu vyberie mix známych a menej známych hercov, ktorí budú mať šancu sa stať megahviezdami.

Nateraz nie sú známe žiadne mená hereckých predstaviteľov, ktorí vdýchnu život postavám zo Stredozeme, ani konkrétny príbeh. Dá sa predpokladať, že Amazon spustí vysielanie v roku 2019, keď pominie ošiaľ Hry o tróny a zároveň novinka bude dostatočnou konkurenciou pre Disney. Práve Disney v tom istom roku chce spustiť svoju vlastnú streamovaciu službu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pán prsteňov #oseriáloch