Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dlhá cesta domov zmení pohľad na americkú vojnu v Iraku

Televízia National Geographic môže byť pre väčšinu divákov synonymom kvalitnej dokumentárnej tvorby, avšak ponúka aj kvalitnú seriálovú tvorbu. Čo je bezpochyby príjemné prekvapenie a zároveň alternatíva, pre tú časť publika, ktorá hľadá niečo iné. Tou môže byť nevšedná 8-dielna miniséria Dlhá cesta domov (The Long Road Home). Samozrejmosťou je český dabing.

04.11.2017 07:00
Dlhá cesta domov, the long road home, Foto:
Seriál rozpovie príbeh 1. jazdeckej divízie USA, ktorú v roku 2004 prepadli v Iraku a začal sa zúfalý boj o životy vojakov.
debata (6)

Už v nedeľu 5. novembra uvedie na svojich obrazovkách novinku, ktorá prekvapí hĺbkou celého príbehu, ale aj prvotriednym hereckým obsadením o strieborného plátna alebo seriálového sveta. Nechýba Michael Kelly (Volesky), Jason Ritter (Troy Denomy), Noel Fischer (Tomas Young), Jeremy Sisto (Robert Miltenberger), Jon Beavers (Eric Bourquin), E.J. Bonilla (Shane Aguero), Darius Homayoun (Jassim al-Lani), Jorge Diaz (Israel Garza), Ian Quinlan (Robert Arsiaga). Nezaostáva ani ženská časť obsadenia, v ktorej hviezdi skvelá Kate Bosworth (Gina Denomy) a Sarah Wayne Callies (LeAnn Volesky).

Tvorcovia Dlhej cesty domov sa zamerali na citlivú a kontroverzne vnímanú tému, oživili hrdinský boj o prežitie počas vojny v Iraku. Dňa 4. apríla 2004 bola 1. jazdecká divízia z Fort Hood zúrivo napadnutá v bagdadskej štvrti Sadr a tento deň sa zapísal do dejín ako „Čierna nedeľa“.

Jednotlivé epizódy postupne ukážu dve roviny vojny tým, že mapujú vojenskú akciu na pôde Iraku, ale aj domov vojakov a život na „domácom fronte“, kde ich ženy a rodiny čakajú 48 hodín na správy o svojich blízkych. Incident, ktorý sa stal 11 mesiacov po tom, čo prezident George W. Bush predniesol svoju známu reč nazvanú „Misia splnená“, úplne zmenil pohľad amerických vojenských zložiek na Irak – z mierovej misie na boj proti miestnym povstalcom.

Táto osemdielna séria rozpráva s nebývalou intimitou príbeh nielen o týchto odvážnych vojakoch, ale aj o ich krajanoch, ktorí sa zúčastnili na troch zúfalých a smrteľne nebezpečných záchranných akciách podniknutých na ich záchranu. Počas ôsmich hodín, čo zodpovedá skutočnému času, keď boli vojaci uväznení v smrteľnom zovretí, približuje každá epizóda jedinečnú a neúprosnú cestu každej postavy, a diváci dostanú možnosť pochopiť ich hrdinstvo a ľudskosť, ale aj nekonečné zúfalstvo, ktoré ich zviera.

Seriál je nakrútený podľa bestselleru New York Times od medzinárodne uznávanej novinárky Marthy Raddatz.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Bosworth #National Geographic #Sarah Wayne Callies #oseriáloch #The Long Road Home #Dlhá cesta domov