Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nikto nie je zvedavý na vôňu peňazí. Nová Dynastia je mŕtva

Pri najnovšom pokuse oživiť legendárnu Dynastiu a v novom šate ju ponúknuť divákom sa opäť potvrdilo, že keď sa robí znova to isté, nie je to to isté. Overení tvorcovia seriálových hitov Gossip Girl, či OC Kalifornia sa opäť vrátili do nablýskaného sveta najbohatších a vdýchli mocnému klanu Carringtonovcov nový dych. Ten sa však minul účinku.

01.11.2017 07:00
dynastia Foto:
Nová verzia Dynastie nezaujala divákov. Zachráni ju Netflix?
debata

Ani overení producentský tím a námet niekedy nie je zárukou, že sa seriál uchytí, aj keď má nato všetky predpoklady. Divácky vkus je nevyspytateľný a to platí aj pri Dynastii.

Pre televíziu The CW musí byť veľkým sklamaním, že aj túto sezónu jej nefunguje ani druhý novinka. Práve Dynastia mala byť akousi renesanciou guilty pleasure žánru, ktorý po ukončení Gossip Girl na jej obrazovkách chýbal. Nestalo sa.

Nízka sledovanosť od začiatku

Premiéru seriálu si začiatkom októbra pozrelo len 1.34 milióna divákov s ratingom 0.4 a už to bol jasný signál, že nová Dynastia má veľkým problém. Nasledujúce týždne podčiarkli naznačený prepadák. Sledovanosť klesla na úbohých 770-tisíc divákov, rating 0.2, podobné hodnoty dosahuje aj druhá novinka televízie – Valor. The CW má veľký problém, novinky jej nefungujú a seriáloví matadori dosluhujú.

Je veľkým paradoxom, že aj nová verzia Dynastie opakuje chyby pôvodnej verzie, ktorá taktiež počas prvej série zápasila s nezáujmom divákov a bola takmer zrušená. Vtedy jej televízia ABC dala ešte jednu šancu s výraznými kreatívnymi zmenami a tie priniesli vytúžený úspech.

Jednoducho do deja vstúpila ikonická Alexis v podaní dodnes neprekonateľnej Joan Collins a zo seriálu sa razom stal hit a jeden z najsledovanejších seriálov v USA. Dokonca sa dočkal aj vlastného spin-off seriálu The Colbys, ktorý bol po jednej sérii pre neúspech zrušený.

V novej verzii rovnako absentuje Alexis, no nezabudlo sa na ňu. Hlavné postavy sa o nej len niekoľkokrát zmienili, nateraz sa ešte neobjavila a zrejme ani neobjaví. Tvorcovia ešte nenašli vhodnú herečku, ktorá by sa aspoň priblížila Joan Collins. Zrejme sa držia aj deja pôvodného seriálu a čakajú na jej veľkolepý príchod až neskôr.

Zrejme Alexis svoj teatrálny príchod nestihne. Je veľmi nepravdepodobné, že by Dynastia pokračovala aj druhou sériou. Minimálne na The CW. Od zrušenia seriál delí len niekoľko týždňov, ak sa sledovanosť nevzchopí a ešte Netflix. A práve Netflix je zrejme tou miskou na váhach, ktorá drží nad Dynastiou ochrannú ruku.

Netflix ako záchrana?

The CW uzavrela dohodu so streamovacím gigantom o nových epizódach, ktoré sú celosvetovo prístupné hneď po premiére, čo je mimoriadne lukratívna vec aj pre televíziu, ktorá tak môže kompenzovať straty, ktoré jej vznikajú, keď seriál diváci nesledujú na televíznych obrazovkách. Bude mimoriadne zaujímavé sledovať, ako sa bude televízia voči seriálu ďalej správať vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádza a nutne potrebuje mať fungujúce seriály.

Nateraz je ťažko povedať, či sa Dynastia bude pratať z obrazoviek a padne aj dohoda s Netflixom, respektíve či prenechá seriál len na streamovanie. Diváci, na ktorých cieli – mladý divák vo veku 18 – 34 – nemajú vo zvyku sledovať televíziu v určený čas a deň. Sledujú, čo chcú a hlavne kedy chcú. A to je zrejme aj prípad Dynastie. Problémom pre televíziu je, že aj napriek úspechom na iných platformách nemôže držať seriál nasilu v televízii, kde je „mŕtvy“.

Televízia zaryto mlčí o ďalšom osude sa zvolila vyčkávaciu taktiku. Prvá séria nateraz má potvrdených 13 epizód a nepadli žiadne dodatočné rozhodnutia o predĺžení série, ani o zrušení. Dynastia zostáva taktiež vo vysielaní, hoci v minulosti pri takých katastrofálnych číslach, seriály bez milosti sa sťahovali z vysielania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dynastia #oseriáloch #Dynasty