Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Westworld: Keď umelý výtvor je viac ako človek z mäsa a kostí

Seriál Westworld z produkcie HBO naplno zabodoval na tohtoročnom udeľovaní cien Emmy. Ušlo sa mu až sošiek, aj keď len vo vedľajších kategóriách.

21.09.2017 07:00
hopkins, anthony hopkins, westworld, Foto:
Herec Anthony Hopkins ako Robert Ford.
debata

Príbeh o „zábavnom“ parku plnom dokonalých humanoidov, do ktorého chodia ľudia žiť bez obmedzení a ventilovať si svoje chúťky, mal premiéru ešte koncom roka 2016 a na svoje pokračovanie si bude musieť počkať minimálne do jari 2018. Dlhšia prestávka medzi sériami je spôsobená náročnosťou nakrúcania, ale aj hviezdnym obsadením nad ktorým kraľuje Anthony Hopkins ako desivo chladný majiteľ parku doktor Robert Ford.

Tvorcovia Westworldu správne namixovali pútavosť deja spolu so skvelým hereckým obsadením a postupným odhaľovaním celej pointy, ktorá vo finále prvej série priklincovala aj tých najväčších skeptikov a naplno prekvapila každého, kto pozorne sledoval 10-dielnu prvú sériu.

Spočiatku sa zdalo, že humanoidi budú poslušne slúžiť ľuďom na ich osoh. Tí ich vraždili, znásilňovali, bavili sa, mlátili ich. Každý podľa chuti. Tvorcovia parku ich vždy opravili, upravili, vymazali pamäť a opäť rýchlo vrátili do každej nalinkovanej dejovej línie, kam patrili.

Naplno sa ukázala pohnutá etika a morálka, keď pre ľudí boli ľudské roboty menej ako zvieratá. Boli len prostriedok pre pobavenie, nepripisovali im žiadne práva, nebrali ohľad nato, že majú vedomie, aj keď umelo riadené. Katastrofálne zaobchádzanie s nimi boli akousi nechutnou ukážkou v každej epizóde a podčiarkovali úpadok ľudskej existencie.

Zamestnanci parku netušili, že každým upgradom im dávajú viac a viac vedomia a postupne sa z nich stávali plnohodnotné ľudské existencie s plným vedomím uväznené v umelých telách, ktoré sa vymykajú kontrole a chcú byť slobodné. Postupne sa im začali vracať spomienky na zvrátenosti, ktoré s nimi boli páchané zo strany ľudí a prichádzali nato, že sú súčasťou umelého sveta. Prebúdzali sa prirodzené pudy po pomste a slobode.

Práve tieto dojemné a srdcervúce momenty boli akousi protiváhou k tvrdým scénam s ľuďmi – vo výsledku tvorcom seriálu sa podarilo podčiarknuť fakt, že humanoidi boli častokrát viac ľuďmi, ako tí, čo boli stvorení z mäsa a kostí. Naskytla sa oprávnená otázka. Kto je naozaj človek? Ten s vedomím bez ohľadu na telesnú schránku? Alebo si právo na nadvládu môžu uzurpovať len tvory, ktorý pulzuje v žilách krv?

Samostatnou kapitolou je dejová línia s parkom a jeho zákulisím. Je to prepracovaný kolos, fungujúca korporácia, ktorá musí pracovať bez jedinej chyby. Je to naozaj tak? Postupne sa odkrývajú intrigy a plány na odstránenie Forda z vedenia, aj jeho konflikt s druhým tvorcom Arnoldom, ktorý je mŕtvy a jeho odkaz je nesmrteľný v niektorých humanoidoch. Ford tvrdou rukou vládne nad parkom a je tvrdým bojovníkom proti polemizovaniu o právach humanoidov. Kto by veril, že záver prvej série by bol aj koncom pre Forda, tak zrejme mýli.

Hopkins predviedol overený herecký koncert a opäť ukázal svoje temné herectvo z čias Hannibala.

Nová séria, ktorej nakrúcanie sa medzičasom už začalo, má ambíciu hovoriť o vzniknutom chaose, ktorý vznikol v prvej sérii. Tá bola zameraná na udržanie si kontroly, čo sa nakoniec úplne nepodarilo. Povstanú stroje proti pánom? Finále čo to naznačilo aj o možnosti existencie viacerých parkov. Ten s imitáciou Divokého Západu môže byť len špičkou ľadovca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anthony Hopkins #HBO #Westworld #oseriáloch