Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ally McBealová oslavuje 20 rokov od premiéry. Čo robia herci dnes?

V týchto dňoch ubehlo už neuveriteľných 20 rokov od premiéry obľúbeného seriálu Ally McBealová, ktorý je dobre známy aj slovenským divákom. Príbeh o pojašenej právničke, ktorá sa snaží zúfalo nájsť toho pravého, televízia FOX vysielala od 8.septembra 1997 do 20.mája 2002.

15.09.2017 07:00
ally mcbeal, ally mcbealová, Foto:
Obsadenie seriálu počas jeho prvej a druhej série.
debata (2)

V tom čase táto komediálna dráma spôsobila ošiaľ medzi divákmi a v najlepších časoch si seriál zaplo 14 miliónov divákov, ktorí boli zvedaví na ďalšie príhody z právnickej firmy Cage & Fish plnej vtipných postavičiek s ich rôznymi „poruchami“.

Problémom Ally bolo rýchle vyhorenie námetu. Po raketovom štarte a megaúspechu prvých sérií a čoskoro krivka otočila strmhlav dole a neskôr bolo jasné, že piata séria bude vykúpením, ak bude posledná. Čo sa aj nakoniec stalo.

Sérial tvorcovia postavili na dvoch svetoch – na reálnom a vnútornom. Vďaka vnútornej vízii a vnútornému hlasu hlavnej hrdinky diváci mali prehľad o tom, čo si Ally naozaj myslí o klientoch, spolupracovníkoch, mužoch alebo o ženách jej bývalého milenca. Navyše, jej vnútorný život dostal originálnu, bohatšiu a komiksovú pozíciu. Scenárista David E. Kelley nenechal svoje postavy ani publikum „relaxovať“: často neočakávane menil vývoj príbehu počas jednej epizódy.

Aj napriek tomu sa na seriál ani po rokoch nezabudlo a reprízy sú sledované po celom svete. Ďalšou zaujímavosťou je, že drvivá väčšina hercov úspešne budovala svoje kariéry ďalej a nikto nezapadol prachom – ako to už býva zvykom. K čaru seriálu prispel aj scenár a nesmrteľné dialógy alebo plejáda hosťujúcich spevákov a hercov.

Calista Flockhart (Ally McBeal)

Herečka touto úlohou prerazila a dokonca v roku 1998 získala Zlatý glóbus. Sláva jej ukázala aj odvrátenú tvár, keď pre jej ultraštíhly vzhľad bola neustále podozrievaná z anorexie. Po skončení seriál pokračovala v iných projektoch ako Bratia a sestry, v súčasnosti účinkuje v Supergirl. Vydala sa za Harrisona Forda, s ktorým vychovávajú adoptívneho syna.

Greg Germann (Richard Fish)

Richard ako jeden z majiteľov firmy mal pocit, že je alfasamec, pričom svoje rôzne chúťky a fetiše nevedel vysvetliť opačnému pohlaviu. Stal sa z neho čudák, až do príchodu Ling. Po Ally si zahral v mnohých seriáloch ako NCIS, Once Upon a Time, House of Lies, Law & Order: SVU a How to Get Away with Murder. Aktuálne hrá v netflixovskom seriáli Friends from College.

Jane Krakowski (Elaine)

Vtipná sekretárka so záľubou špehovať každého a vyrábať čudné pomôcky za vidinu zbohatnutia. Až sa jej to raz podarilo vďaka pohyblivej podprsenke. Herečku je možné naďalej pomerne často vidieť, hrala v 30 Rock a Unbreakable Kimmy Schmidt, pričom oba seriály získali niekoľko nominácii na cenu Emmy.

Peter MacNicol (John Cage)

Druhý spolumajiteľ právnickej firmy. Nezabudnuteľný John Cage a jeho terapia úsmevom patrila k tomu najlepšiemu. Jeho akrobacia na spoločných toaletách je dodnes pamätná, ako aj songy Barryho Whita, ktoré mu hrali v hlave. MacNicol sa stále aktívne venuje herectvu, objavil sa v seriáloch Numbers, 24, Grey's Anatomy and Veep.

Lisa Nicole Carson (Renee Raddick)

Kto by si nepamätal na spolubývajúcu Renne, ktorá bola Ally bútľavou vŕbou a poradkyňou. Zaujímavosťou je, že herečka v tom čase hrala v dvoch seriáloch naraz, čo sa v praxi takmer nevyskytuje. Okrem účinkovania v Ally McBeallovej, hrala vedľajšiu postavu v seriáli Pohotovosť. Z oboch seriálov ju však tvorcovia vyhodili pre zlé správanie a problémy s drogami. Odvtedy to s ňou išlo z kopca a väčšinu času strávila na liečení a herectvu sa venuje len príležitostne.

Gil Bellows (Billy Thomas)

Životná láska Ally, ktorá sa skončila tragicky. Každý divák veril, že jedného dňa títo dvaja skončia spolu. Nestalo sa tak. Herec seriál opustil počas tretej série a tvorcovia ho nechali zomrieť kvôli nádoru na mozgu. Podobne ako ostatní, naďalej sa objavil vo viacerých seriáloch. S manželkou vychováva dve deti.

Portia de Rossi (Nelle Porter)

Nelle, tvrdá a chladná právnička, ktorej srdce roztopil John Cage a v tomto vzťahu zažila veľa úsmevne absurdných situácií. Jej kariéra ako jednej z mála nabrala ešte väčšie rozmery po skončení seriálu. Od roku 2008 je vydatá za megahviezdu Ellen DeGeneres.

Courtney Thorne-Smith (Georgia Thomas)

Práve kvôli účinkovaniu herečka opustila seriál Merlose Place, aby mohla stvárniť „tak trochu mrchu“ Georgiu, manželku Billyho. Dobre vedela, že s Ally majú k sebe blízko a tvrdohlavo im stála v ceste, až kým Billy nezomrel. Tvorcovia ukončili jej príbeh na konci 4.série, Georgia sa však v seriáli ešte niekoľkokrát objavila ako hosťujúca postava. Podobne ako ostatní si zahrala vo viacerých projektoch. Slovenskí diváci si ju zrejme pamätajú zo sitcomu Dva a pol chlapa, ktorého súčasťou bola niekoľko sezón.

Vonda Shepard

Vonda v seriáli nikdy nepovedala ani slovo. Bola hudobným doprovodom počas celého seriálu a vlastne to bola jej celá kariéra.

Lucy Liu (Ling Woo)

Podľa mnohých jedna z najlepšie napísaných postáv. Chladná Ling, ktorá pohľadom na každého vrčala bola dokonalou súčasťou právnického panoptika. Ako jediná dokázala chápať fetiše Richarda, s ktorým tvorila ikonicko-zvrátený párik. Liu sa podarilo po skončení seriálu sa vypracovať sa na „áčkovú“ hviezdu. Hrala v Charlieho anjeloch a mnohých filmoch a nebránila sa ani seriálom. V súčasnosti je súčasťou seriálu Elementary, ktorí môže sledovať aj slovenskí diváci pod názvom Sherlock a Watsonová.

Robert Downey Jr. (Larry Paul)

Po smrti Billyho to bol práve Larry, ktorý ako prvý vyplnil prázdne miesto v srdci. Lenže v tom čase herec bojoval so svojou závislosťou od drog a tvorcovia časom boli nútení ho vyhodiť. Možnože by seriál dopadol úplne inak a Ally by našla svoje šťastie. Downey Jr. svoju závislosť porazil a zrejme nikomu netreba predstavovať jeho ďalšiu kariéru. V súčasnosti je jednou z najväčších svetových hviezd.

James LeGros (Mark Albert)

Mark sa objavil v seriáli počas tretej série, po smrti Billyho. Od štvrtej série bola jeho postava kompletne prepísaná. Nakoniec seriál opustil bez vysvetlenia. Zaujímavosťou je, že jeho absencia v 5.sérii nikdy nebola vysvetlená. LeGros sa potom objavil v seriáloch Law & Order: SVU, Justified, Grey's Anatomy, The Good Wife a Person of Interest. Už len ako vedľajšia postava.

Dyan Cannon (Sudkyňa Metla)

Stačilo iba niekoľko epizód a z tejto postavy sa stala legenda. Metle nikdy nedali tvorcovia priestor, čo je veľká škoda, ale diváci ju milovali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ally McBeal #oseriáloch