Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vitajte v budúcnosti, v ktorej už človek (ne)znamená nič

Streamovacia služba Hulu v spolupráci s HBO v apríli tohto roka uviedli na svojich platformách jeden z najlepších seriálov posledných rokov – The Handmaid's Tale (Príbeh služobnice). Dokonale mrazivý, dokonale autentický, dokonale uskutočniteľný príbeh o blízkej budúcnosti, v ktorej ľudská civilizácia sa ocitne vlastnou vinou v slepej uličke.

05.09.2017 05:00
debata
Tvorcovia vierohodne spracovali tento utopický... Foto: Hulu
handmaids tale, príbeh služobnice, Tvorcovia vierohodne spracovali tento utopický dej a diváka príbeh vtiahne hneď od začiatku.

Keď zlyhajú politické elity, keď sa k slovu dostanú rôzni konšpirátori a ich zákony nadobro pretvoria svet, ktorý každý pozná. Ak k tomu pripočítate skvelé herecké výkony, zaujímavý hudobný podklad a kameru získate strhujúci mix, ktorý vás priklincuje k obrazovkám a budete znepokojene očakávať ďalšie šokujúce zvraty, ktoré úvodná 10-dielna prináša. Pre Hulu tento seriál znamenal veľký prelom v skriptovej tvorbe a stačili len dve odvysielané epizódy nato, aby obnovil seriál pre druhú sériu, ktorá sa dostane do vysielania v prvej polovici budúceho roka.

Svet sa stane rukojemníkom náboženstva

Príbeh služobnice je adaptáciou knižného románu spisovateľky Margaret Atwoodovej, ktorá svoju víziu nelichotivej budúcnosti pretavila do posledného detailu. Jej dielo sa tradične do vysielania dostalo v osekanej podobe, no i tak sa podarilo vierohodne preniesť jej mrazivé vyobrazenia despotickej republiky – Gileád, ktorá vznikla na troskách Spojených štátov amerických. Svet bojoval so zlyhaniami politických elít, globálnym otepľovaním a najmä neplodnosťou. Gileád je odpoveďou fanatických vyznávačov náboženstva na záchranu sveta.

Vymazanie celej doterajšej histórie, prinútenie ľudí k poslušnosti, k nulovému znečisťovaniu prostredia, k návratu k spôsobu života spred stoviek rokov. Jedinou mierkou sú ženy, plodné ženy, ktoré dokážu priviesť na svet životaschopné deti, ktoré zabezpečia renesanciu ľudskej rasy so vštiepenými novými morálnymi zásadami a vidinou trvalého nového svetového poriadku. Obeťami tohto fundamentalis­tického, nábožensky fanatického režimu sa stali všetci obyvatelia niekdajších USA. Mužov vedenie Gileádu poslalo do tzv. Kolónie, teda do akéhosi trvalého otroctva, z ktorého niet návratu. Všetky národnostné, sexuálne menšiny boli vyhladené, aby nekazili genofond.

Zostali len „čistí“ ľudia hodní budovať nové ľudstvo. Plodné ženy museli nastúpiť do rádu služobníc, prišli o identitu, dostali nové kódovacie meno, na základe ktorého sa dala každá žena identifikovať k rodine, ktorá ju využíva ako inkubátor. Hlavná postava je June, s novým menom Offred. Jej životom sa stala vidina opätovného stretnutia s manželom a dcérkou, ktorú jej odobrali. Zatiaľ, čo jej manželovi sa podarilo emigrovať do Kanady a June si o ňom myslí, že je po smrti. Jej dcérka je súčasťou šialeného internátu a je pákou voči June, ktorá musí „sekať dobrotu“ a porodiť dieťa páru zakladateľom Gileádu.

Utópia, či nevyhnutná budúcnosť?

Tvorcovia vierohodne spracovali utopický dej a diváka príbeh vtiahne hneď od začiatku. Skvelé herecké obsadenie, na čele s famóznou Elisabeth Moss (June/Offred) musí v tomto zvrátenom svete plného sexuálneho otroctva prefíkane „kľučkovať“ medzi priazňou k Veliteľovi (Joseph Fiennes) a antipatiami voči jeho chladnej manželke (Yvonne Strahowski). Zároveň zúfalo hľadá životnú silu a rozvíjať iba svoj bohatý vnútorný svet a neprejavovať sa navonok. Dávať si pozor na ostatné služobnice, ktoré môžu byť špiónkami Gileádu a nájsť údajný odboj, ktorý by jej mohol pomôcť nájsť svoju rodinu a utiecť z tejto nočnej mory.

Veľkým pozitívom je vizuálne spracovanie celého seriálu, ktorý prirodzene dopĺňa silný príbeh a divákovi dopraje pocit naozaj veľmi kvalitnej televíznej tvorby. Vyobrazenie kulís utopického sveta zdôrazňujú pseudovzťahy medzi postavami. Minimalistický hudobný doprovod len podčiarkuje prázdnotu jednotlivých postáv, ktoré ju prežívajú každá inak. Zatiaľ, čo služobnice ako sexuálne otrokyne musia strpieť každomesačné znásilnenia s vidinou otehotnenia, aby im následne dieťa odobrali, popritom sa musia tváriť ako šťastné osoby a to ich posúva na hranicu psychicky narušených kreatúr. Len málo z nich si dokáže udržať čistú myseľ, respektíve prežíva svoj život len vo vnútri. Inú formu prázdnoty prežíva veliteľský manželský pár.

Veliteľ si len plní povinnosť a postupne si nachádza cestu k Offred a zisťuje, že v „predchádzajúcom živote“ bola múdrou a emancipovanou ženou, čo mu začína imponovať. Jeho manželka sa musí bezducho prizerať, aký svet spolu s manželom presadili a stala sa jeho obeťou, hoci nie je služobnicou. Trpí, že ako pár nemajú dieťa a vina je pripisovaná len ženám, pričom je jasné, že problém je v mužoch.

Šialený režim založený na fanatickom náboženstve, ktoré si každý vykladá podľa vlastnej potreby. Vysúva každú postavu k istej forme zúfalstva a nemožnosti nájsť kúsok šťastia. V tomto diktátorskom režime niet na šťastie miesto, nie miesto pre osobnosti, nie miesto pre ľudí. Už nikto nič neznamená. Teda okrem špičiek Gileádu, ktoré si tajne vybudovali na troskách miest kulisy pôvodného sveta plného pokušenia, alkoholu, drog. Miesta, kde sa robí politika. Nevznikol žiaden nový svet, je to stále ten starý prehnitý svet, ktorý sa tvári ako niečo iné lepšie. Svet, ktorý je odsúdený časom na nevyhnutný zánik, pričom so sebou stiahne milióny nevinných životov výmenou za pokus šialených náboženských konšpirátorov vytvoriť lepší svet.

Skvelé herecké obsadenie dotvára mrazivú atmosféru

Samostatnou kapitolou je obsadenie seriálu, ktoré je hereckým koncertom. Elisabeth Moss predvádza umenie s veľkým U. Jej interpretácia Offred/June je absolútnou schizofréniou medzi dvoma odlišnými charaktermi, ktorú zvláda na výbornú. Zvláda hrať dve tváre, hrať dva charaktery a dať im to, čo potrebujú, aby im divák uveril. June je živou osobou, plnou vášne, lásky, nenávisti, túžby po spravodlivosti. Zatiaľ, čo Offred je poslušnou služobnicou, ktorá potláča všetko a ukazuje len poslušnosť. Moss hrajú oči, je vidno ako prežíva bolesť a potupu pri Offred a divák trpí s ňou, potláča slzy s ňou, začína byť sám zúfalý zo sveta, ktorý pri troche zamyslenia by sa mohol stať desivou realitou.

Nezaostáva ani Yvonne Strahowski v úlohe veliteľovej manželky. Chladnej a zúfalej osoby, ktorá sa stala obeťou vlastného štátu a Joseph Fiennes ako Veliteľ predstavuje úlohu stelesneného kvázi „Boha“. Užíva si výdobytky systému, ktorý stvoril a nezáleží mu na ničom. Morálka dávno padla a svoje chúťky skrýva za bezduché výklady gileádskej biblie. Do mozaiky patrí aj Alexis Bledel, ktorú majú diváci zarytú ako Rory zo seriálu Gilmore Girls. Predstavila sa v diametrálne odlišnej úlohe, ktorú zvládla a v pripravovanej druhej sérii sa dokonca stane jednou z hlavných postáv.

Tvorcovia mali šťastnú ruku, do vedľajších úloh služobníc obsadili herečky, ktoré svoje úlohy nekazia a vhodnou kulisou pre hlavné postavy. Zaujímavým charakterom sú tzv. „tety“, ktoré „cvičia“ služobnice. Sú to staré a zatrpknuté osoby, ktoré neváhajú použiť na ženách násilie, aby si vydobyli poslušnosť a možno ukojili aj svoje sadomasochistické prejavy. Lenže skrývajú v sebe aj lásku a nehu voči služobniciam, keď trpia alebo porodia vytúžené dieťa.

Do sveta Gileádu sa oplatí vstúpiť. Kvalitná seriálová tvorba je momentálne na vzostupe a môže priniesť potrebné zamyslenie a ponaučenie, z toho, čo by sa mohlo stať realitou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Príbeh služobnice #oseriáloch #The Handmaid´s Tale