Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - bude ju stáť láska život?

28.07.2010 10:13
debata

The Vampire Diares

Season 2

 
The Vampire Diaries - pohltila ho nadobro...
The Vampire Diaries - pohltila ho nadobro kvrilačná temnota? The Vampire Diaries - pohltila ho nadobro kvrilačná temnota?

Bude ju stáť láska život?

 

Predstavme si nový seriál, ktorý od septembra sa pripojí k ostatným seriálom na blogu…

 

Seriál The Vampire Diaries vysiela najmenšia televízia, teda televízia CW, ktorá taktiež vysiela napríklad Gossip Girl, Smallville, Supernatural, 90210. Začiatok vysielania datujeme na september 2009 a už od začiatku mal seriál stať hitom. Zaoberá sa totiž upírskou tématikou, ktorá je dnes vďaka Twilightu veľmi populárna. No kto si myslel, že The Vampire Diares je len sladkou napodobeninou, tak sa veľmi mýli. Sú tam isté malé podobnosti, ako je láska medzi hlavnými predstaviteľmi, no bez základnej zápletky by to asi nešlo, tiež tu platia základné upírske vlastnosti, no o nich sa každý dočíta v upírskych románoch a to je asi všetko. Hoci televízia deklaruje, že sa jedná o seriál pre mladších divákov, seriál nám ukazuje dosť veľa krvi, smrti, temnoty. Vôbec nerobí problém ukazovať divákom, ako upíri zakrútia krkom bežným ľuďom a nakoniec im vypijú všetku krv.

Seriál je podobne ako Twilight založený na knižnej sérii The Vampire Diaries od spisovateľky T.J. Smith.

Hlavnou hrdinkou je 17 ročná Elena Gilbert (Nina Dobre/, ktorá so svojím mladším bratom Jeremym žijú po tragickej smrti rodičov u tety, ktorá sa kvôli nim presťahovala do Mystic Falls. Jedného dňa stretáva mladého Stefana Salvatora /Paul Wesley/, do ktorého sa pomaly, ale iste zamiluje, no nikto netuší, že práve Stefan je upír, ktorý žil v Mystic Falls od roku 1864 a teraz sa po čase vrátil. Jenna sa snaží byť najlepší náhradný rodič Elene a Jeremymu. Zatiaľ, čo Elena bola vždy hviezdou školy, Jeremy nie. Navyše Jeremy, po smrti rodičov začal drogovať a zaplietol sa s nesprávnymi ľuďmi. Elena má svoje verné kamarátky. Bonnie /Katerina Graham/, v ktorej sa postupne prebúdzajú čarodejnícke schopnosti, ktoré zdedila po svojej babke a povrchná Caroline /Candice Accola/, ktorá je miestnou barbínou, no vo svojej podstate nie je zlá, len jej treba občas pomôcť ukázať svoje dobré vlastnosti. Elena však netuší, že láska k Stefanovi ju bude stáť až tak veľa bolesti, keďže sa stane terčom viacerých upírov a bude si musieť prežiť svoje. V jednej časti dokonca, aby zachránila Stefanovi život, nechá sa vedome pokúsať. Takže láska ju bolela a ešte aj bude bolieť a to doslovne. Keď však jednej noci napadne „neznáme zviera“ Vicki – Jeremyho feťácka kamarátka, do ktorej sa zamiloval, každý začína tušiť, že niečo nie je v poriadku a najmä Stefan. Do malého mestečka prichádza brat Stefana, Damon Salvatore /Ian Somerhalder – môžete ho poznať zo seriálu LOST, kde hral Boona/. Damon je presný opak Stefana. Zatiaľ, čo Stefan je zástancom morálky a normálneho života a navyše sa nekŕmi ľudskou krvou, Damon neuznáva cenu ľudského života a keď sa k tomu pridajú vlastnosti ako povrchnosť, sobeckosť, arogantnosť, povýšeneckosť, vychádza nám z toho pravý negatívny hrdina seriálu.

Navyše medzi bratmi panuje nenávisť a rivalita. Všetko súvisí s ich dávnou spoločnou láskou Katherine, ktorá tiež bola upír a dokonca ich premenila, no v roku 1864 ich pôvodní obyvatelia spolu s ďalšími upírmi upálili v miestnom kostole. A tu sa začína zápletka. Katherine akoby z oka vypadla Elene a keď Elenu prvýkrát Damon uvidí nemôže uveriť vlastným očiam. Rozhodne sa, že v Mystic Falls zostane a Stefanovi bude znepríjemňovať život, nechce dopustiť, aby Stefan začal šťastný život.

A to Damon má tajný plán, ako vrátiť Katherine späť k životu, keďže v tom kostole nezhoreli, ale zostali tam uväznení.Nakoniec sú upíri vypustení, no ale veľmi skoro zabití, keďže do mesta zavítal strýko Eleny a Jeremyho, ktorý ako sa ukázalo, je tiež členom Rady, no skrýva ešte jedno veľké tajomstvo.

Počas 1.série zisťujeme, že Elena je dávny príbuzní Katherine a že ju zosnulí rodičia adoptovali po tom, ako do ordinácie jej otca prišla miestna tínedžerka porodiť. Neskôr sa s jej matkou aj stretávame. Volá sa Isobel a dobrovoľne sa nechala premeniť na upíra, keďže svoj život považovala za zbytočný. A práve tu sa odkrýva dávne tajomstvo strýka, je to totiž Eleniným otcom a s Isobel už dlhšiu dobu spolupracuje. Isobel aj napriek tomu, že je zlá chce dopriať svojej jedinej dcére život bez upírov a preto sa snaží s pomocou Rady zničiť všetkých upírov.Všetko sa však točí okolo Katherine, ktorá z diaľky všetko sleduje, no do mesta sa odmieta vrátiť, čo Damona veľmi zranilo a postupne ukazuje aj malé, ale naozaj malé záblesky svojej dobre vôle. Pomôže napríklad Jeremymu, keď mu vymazal spomienky na Vicki a on tak zanechal drogy a začal sa opäť učiť, navyše sa Jeremy skamarátil s novým učiteľom dejepisu – Alaricom Saltzmanom, ktorý sa prišiel do mesta pomstiť upírom za smrť svojej ženy Isobel. Je to tá istá Isobel, ktorá porodila Elenu. No po ich spoločnom stretnutí zisťuje, že z tej starej Isobel už nič nezostalo.

Začína sa tak zápletka, na ktorej bolo možné vidieť veľa mŕtvych ľudí, ktoré má na svedomí Damon a jeho cestu za vzkriesením zlej upírky. No aj iní upíri majú zálusk na oslobodení ich dávnych súkmeňovcov. Prítomnosť upírov zmobilizuje aj dávnu Radu, ktorá vždy chránila mesto pred upírmi. Rada hľadá dávny vynález predka Gilbertovcov, ktorý odhalí všetkých upírov v meste.

1.séria končí veľkým vyvrcholením, keď je prístroj zapnutý a počas osláv založenia mesta sú odhalení a upálení, až na Stefana a Damona. Stefana ukryje Alaric a Damona neskôr zachráni Stefan s pomocou Bonnie, ktorá aj napriek nenávisti voči upírom nakoniec pomôže Damonovi. Práve kvôli Damonovi zomrela jej milovaná babka. Damon sa istý čas kŕmil na Caroline, ktorej vždy po tom vymazal pamäť a mohol to robiť donekonečna, až pokým to neobjavila Elena. Teraz je Caroline šťastná s Eleniným bývalým priateľom Mattom. No Damon si stále na ňu robí chute, keďže jej vždy hovoril, že má sladšiu krv.

Posledné scény série patrili Katherine, ktorá sa po tomto upírskom masakre vrátila do mesta a chce jedno pomstu. Je tu však problém, s Elenou sú ako dvojičky, takže ich nikto nevie rozoznať. Navyše Jeremy sa pokúša o samovraždu, keď z Eleninho denníku zistí, čo všetko skrývala a navyše nevie zniesť, že jeho nová priateľka Anna bola tiež upálená.

Príbeh pokračuje 2.sériou od 9.septembra…

Pozrite si promo video k seriálu!

 

http://www.youtube.com/watch?…

     

Hviezdna jeseň sa začína už 9. septembra!

debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)