Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stargate Universe - sú navždy stratení v neznáme!

01.06.2011 12:10
debata

STARGATE

UNIVERSE

 

SEASON 2

odkaz Stargate Universe - sú navždy stratení v neznáme!
Stargate Universe - sú navždy stratení v neznáme! Stargate Universe - sú navždy stratení v neznáme!
 

Sú navždy stratení v neznáme!

 

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

  

Všetci sci-fi a Stargate fanúšikovia mali v kalendári poznačený dátum, 9.máj, práve vtedy televízia SyFy odvysielala poslednú časť 2.série Stargate Universe a tým sa skončil nielen seriál, ale aj celý Stargate franchise. Dôvodov na ukončenie seriálu bolo niekoľko, no hlavným dôvodom bola nízka sledovanosť spôsobená presunom seriálu z bezpečného piatku, kde sa dlhé roky Stargate vysielala na utorok a neskôr na pondelok, zmena správania fanúšikov, väčšina si seriál nahrávala alebo sťahovala a tým pádom príjmy z reklamy začali nebezpečne klesať a logicky seriál musel skončiť, síce boli snahy tvorcov, aby seriál prešiel na inú televíznu stanicu, kde by dostal záverečnú 3.sériu, no všetky snahy o záchranu SGU stroskotali. Smutnejšia správa prišla následne, kedy štúdio Metro-Goldwyn-Mayer ako majiteľ značky Stargate oznámilo, že s koncom SGU prichádza aj koniec celého Stargate franchise, tým pádom sa nenatočia ani samostatné, sľubované a dlhoočakávané filmy k predchádzajúcim seriálom. Scenáre pre tretí Stargate SG-1 film s podtitulom Revolution a prvý Stargate Atlantis film s názvom Extinction boli už dávno napísané, no finančné problémy MGM produkciu zastavili a teraz, keď MGM opäť normálne funguje, tak pozastavilo akúkoľvek produkciu Stargate. Pred pár týždňami sa tak skončil jeden obrovský celosvetový fenomén, ktorý sa začal v roku 1997, kedy sa začala vysielať Stargate SG-1 a na tomto fenoméne vyrástla nejedna generácia mladých.

Mal teda koniec Stargate Universe dostatočný koniec? Ešte je nutné dodať, že rozhodnutie televízie o zrušení seriálu prišlo v dobe, kedy 2.séria bude dotočená a koniec rátal s tým, že bude 3.séria, no aj napriek tomu sme sa dočkali „malého“ konca, keďže tvorcovia si pre divákov pripravili naozaj dojímavý koniec, ktorý možno považovať za ako taký koniec seriálu. O čo teda išlo? Príbeh poslednej epizódy nám zaviedol do napätej atmosféry na Destiny, kde Eli zistil, že drony blokujú každú hviezdu, z ktorej by sa mohla Destiny dobiť, tým pádom, akonáhle by Destiny zastavila pri niektorej z hviezd, tak by bolo zničená. Posádke nezostalo nič iné, len prijať veľmi kruté rozhodnutie. Ak chcú prežiť, musia sa dostať preč z tejto galaxie, problémom však bolo, že ak by Destiny išla nepretržite svojou najvyššou rýchlosťou bez zastavenia, tak cesta do novej galaxie by trvala 3 roky a zásoby jedla a vody na lodi postačujú iba na mesiac, navyše, aby loď udržala celú posádku nažive, tak táto cesta by bola neuskutočiteľná. Preto Dr.Rush a Eli prišli s myšlienkou, že sa celá posádka odoberie na „spánok“ do stázových komôr a tak by sa cesta mohla uskutočniť. Problémom však bolo, že nie je vôbec isté, či sa cesta podarí a kedy a či vôbec sa posádka ešte niekedy preberie, no iné riešenie neexistovalo. Tvorcovia nám ponúkli dojímavé momenty, kedy sa posádky lúčila medzi sebou a svojimi blízkymi na Zemi a odoberala na možno veľmi dlhý spánok. Objavila sa komplikácia, jedna stázová komora bola pokazená a nebol čas ju opraviť, niekto z posádky teda musel obetovať a zostať pri vedomí. Nakoniec nečakane prijal obetu Eli, ktorý má najväčšiu šancu opraviť stázovú komoru a do 2 týždňov sa uložiť do komory k zbytku posádky, po týchto 2 týždňoch by totiž sa dostala energia lodi na kritický bod a cesta by sa nemohla uskutočniť. Posledné zábery zachytávajú zbytok posádky ako sa medzi sebou lúči a Eli zapína stázové komory, následne Eli zostal sám na lodi, ktorá sa postupne celá začala vypínať a začína svoju dlhú cestu do novej galaxie…Bohužiaľ sa už nedozvieme, či ich neistá cesta bola úspešná, kto prežil a kto nie. Je to naozaj horkosladký koniec, keďže aj napriek tomu, že tvorcovia nevedeli o konci seriálu, tak si pre divákov pripravili „malý“ koniec, no všetko malo pokračovať 3.sériou. Možno toto považovať aspoň za akotaký koniec, síce zostalo veľa vecí nezodpovedaných a bolo by veľa príbehov pred nami, ktoré by si zaslúžili pozornosť, no takto aspoň je na nás ako si budeme predstavovať, že sú stratení v neznáme a že možno raz sa im podarí dostať sa späť domov…

  

Tvorcovia aj prezradili svoje plány ako by 3.séria vyzerala, teda úvod série, keďže po oznámení konca seriálu sa už nepripravovali scenáre na pokračovanie, vymýšlali sa iba potenciálne scenáre pre dva SGU filmy, ktoré by ukončili dej seriálu. No aj tieto filmy sú už dnes mimo hry. Ak by seriál dostal 3.sériu, tak by nastali významné zmeny v seriáli, keďže by nastal aj posun v čase o spomínané 3 roky. Nová séria by začínala tým, že Destiny by sa dostala do novej galaxie, dokázala by aj dobiť si zásoby energie z hviezdy, tým pádom by začala prebúdzať aj posádku, zistili by sme, že Eliovi sa podarila opraviť aj posledná stázová komora a všetci by boli šťastní, že žijú. Zaujímavá zápletka by bola, že posádka by nakoniec nevedela, aký čas bola v stázových komorách. Neskôr by zistili,že ich plán vyšiel a že ubehli „iba“ 3 roky. Tvorcovia sa pohrávali aj s myšlienkou, že počas tých troch rokov by sa podarilo nadviazať spojenie s Destiny prostredníctvom planéty, ktorú sme videli v 15.časti 2.série a tak by sa na Destiny dostali potrebné zásoby a vybavenie a aj nová posádka. Tiež by priniesli nové zdroje energie, čo by spôsobilo, že by bola aj cesta späť na Zem, tým pádom, niektoré osoby by sa mohli vrátiť domov. Tiež sa pohrávali s myšlienkou, že by sa objavili noví nepriatelia Destiny. Seriál by sa tak viac priblížil svojím konceptom svojim dvom seriálovým súrodencom a dostal by do deja prvky, ktoré mu boli vyčítané, že chýbajú. Teraz však už môžeme len polemizovať akoby všetko vyzeralo, keby seriál pokračoval ďalej. Na záver ešte dodám, že pôvodný koncept seriálu rátal s tým,že bude 5.sérii, s uzavretým koncom, toto sa však už nestane. Zatiaľ sa nevie, ani čo bude so značkou Stargate, keďže po značke James Bond patrí medzi najziskovejšie značky štúdia MGM, preto je viac než pravdepodobné, že Hviezdna brána sa raz vráti a to už za pár rokov, no však s novým tvorivým tímom a novými príbehmi, hercami.Otázkou je, dokedy nechá MGM Hviezdnu bránu odpočívať.

Dobrou správou pre všetkých divákov, ktorí ešte Stargate Universe nemali možnosť vidieť, tak už na jeseň tohto roka uvedie televízia NOVA, obidve série s českým dabingom.

     
debata chyba
Viac na túto tému: #STARGATE UNIVERSE (Hviezdna brána: Universe)