Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Revenge - aká je cena za loajalitu?

23.05.2012 08:33
debata

revenge

season 1

Revenge - aká je cena za loajalitu?
Revenge - aká je cena za loajalitu? Revenge - aká je cena za loajalitu?

Aká je cena za loajalitu?

 

Nepremeškajte finále 1.série!

       

Dnešným večerom, ako jeden z posledných seriálov v tejto televíznej sezóne, ukončí svoje vysielanie seriál Revenge. Televízia uvedie 22.epizódu s názvom Reckoning už dnes večer a diváci tak môžu očakávať vyvrcholenie jedného z najväčších seriálových hitov tejto sezóny. Úspech, ktorý seriál Revenge zaznamenal má samozrejme aj pozitívne dopady a preto nebolo žiadnym prekvapením, keď televízia ABC oznámila, že Revenge sa oficiálne dočká aj 2.série, ktorá začne tradične v septembri. Zmenou však bude deň, v ktorý sa bude vysielať. Seriál sa totiž sťahuje zo stredy na nedeľu, kde ABC vytvorila nepriestreľnú kombináciu seriálov. Revenge sa bude vysielať spolu s Once Upon a Time a pozitívne ohodnotenou novinkou 666 Park Avenue. Práve také silné seriály ako sú Once Upon a Time a Revenge majú spraviť nábehovú krivku pre nový seriál a následne vytvoriť jeden z najsilnejších prime-timeových večerov z celého týždňa. Televízia verí, že presun Revenge na iný deň ešte viac pomôže zúročiť úspech, ktorý pravidelne zaznamenáva v stredajší večer, kde pravidelne víťazí v peoplemetrovom meraní. Nedeľňajší prime-time ponúkne Revenge aj lepší vysielací čas, zatiaľ čo v stredu sa vysiela v čase od 22.00 do 23.00, teda v čase, kedy väčšina amerických divákov sa postupne chystá na spánok a prioritou nie je pozeranie televízie, v nedeľu dostane priestor už od 21.00. ABC si tak konečne uvedomila, že Revenge dokázal pomerne nemožné, dokázal víťaziť vo vysielacom čase, kedy väčšina programov prepadáva, pri Revenge sa stal pravý opak a navyše si získal nebývalý úspech nielen u širokej verejnosti, ale aj u odbornej kritiky, preto je viac než vhodné, že počnúc 2.sériou sa k seriálu začne pristupovať úplne inak a všetko je nastavené tak, aby seriál malo možnosť pozerať väčšie množstvo divákov. Zostáva len dúfať, že jeseň bude pre Revenge ešte úspešnejšia ako pri 1.sérii.

Ostatné týždne priniesli v pláne pomsty mladej Emily Thorne mnohé prekvapujúce zvraty. Pripomeňme si teda tie najdôležitejšie dejové zápletky a neskôr sa pozrieme, čo nás čaká v dnešnom dlhoočakávanom finále, ktoré ako inak bude tragické. Nosnou myšlienkou predchádzajúcich epizód bolo loajalita a jej cena. Mnohé postavy sa dostali do nových situácií a ukázali svoju pravú tvár, hlavne tie, u ktorých by to nikto nečakal.

Spočiatku sa zdalo, že Daniel Grayson s jeho obvinením z vraždy Tylera je v bezvýchodiskovej situácii. Lenže rodina Graysonovcov s ich vplyvom a neobmedzenými prostriedkami mohli pre svojho syna vybojovať takú podobu spravodlivosti akú len chceli. Hoci Daniel Tylera nezabil, dôkazy boli narafičené tak, aby to všetko smerovalo naňho a celé to bolo iba súčasťou pomsty, za ktorým stojí Emily. Lenže čím viac sa plán pomsty komplikuje a zamotáva, tým viac Emily začína o sebe pochybovať a stráca istotu, netuší však, že ju čoskoro opäť nájde a pomôže jej k tomu snúbenec Daniel. K vražde sa nakoniec „priznal“ poskok rodiny Graysonovcov a spáchal samovraždu. Daniel sa tak dostal na slobodu, hoci dôkazy hovorili jasnou rečou a stále sú veľké pochybnosti o tom ako to všetko nakoniec bolo. Túto situáciu využila veľmi trefne aj pravá ruka Victorie Grayson Ashley. Jej loajalita k rodine ju vyšvihla na tlačovú hovorkyňu rodiny, no jej ambície boli vyššie, čo nakoniec aj dosiahla, keďže rozchod manželov Graysonovcov bol plný špinavostí a Conrad vedel, že Ashley môže byť v budúcnosti viac než prospešnás s informáciami, s ktorými disponuje, dostala nové, prominentné miesto v Grayson Global. Ashley, ktorá bola vždy slušná a ctila si hodnoty sa veľmi rýchlo zmenila a pochopila ako funguje vo svete intríg a podrazov. Jej priateľstvo s Emily už nie je to čo bývalo a stále hľadá miesto, kde by sa mohla priživiť.

Daniel so znovuzískanou slobodou získal aj nové postavenie. Conrad mu povedal celú pravdu o tom ako falošne obvinil a zdiskreditoval otca Amandy Clarke/Emily. Žiadal iba jedno, loajalitu a diskrétnosť. Daniel, ktorý mohol všetko ukončiť a udať svojich rodičov a blízkych priateľov z krivého obvinenia, sa rozhodol mlčať. Ukázal, že je pravý Grayson. Spravodlivosť mu v žilách rozhodne nekoluje. Emily, ktorá odpočúva ich celý dom zrazu získala späť presvedčenie o pomste, ktoré začala strácať. Hoci nebolo jasné, či k Danielovi niečo cíti, teraz sa diváci dozvedeli, že predsalen nie je bezcitnou. Sklamanie, ktoré prežívala bolo enormné, nečakala, že práve Daniel bude veľkým zradcom a ukáže svoju temnú stranu, ktorá je naozaj silná. Avšak Emily pochopila, že teraz musí svoj plán dokončiť, už zaznamenala toľko úspechov. Podarilo sa jej zničiť najväčších nepriateľov, ktorí pomáhali Graysonovcom pri zničení jej otca, rozklad rodiny Graysonovcom úspešne napredoval. Victoria Grayson chcela aj napriek nechutným bojom s Conradom začať nový život, so svojou starou láskou z mladosti. Conrad ju však vždy sledoval a postaral sa, aby jej milenec po krátkom romániku zmizol. Vo Victorii tak Conrad prebudil takú veľkú dávku nenávisti, o ktorej ani len netušil. Netušil však, že Victoria rozpúta plán, ktorý raz a navždy môže zničiť nielen Conrada, ale všetkých, ktorý boli zapletení do zničenia Davida Clarka. Nevedomky tak pomohla Emily pri pomste. Navyše Emily teraz hnaná novými podnetmi má o jeden dôvod viac zničiť Graysonovcov. Dozvedela sa totiž, že okrem toho, že ho krivo obvinili a dostali do väzenia, stoja aj za jeho vraždou…Iróniou je, že hoci Conrad sa postaral o to, aby zničil vzťah Victorii, on sám sa vrátil k starej milenke Lydii, čo je pre Victorii o to potupnejšie a ženie ju to k chladnokrvnej vendete.

Do temnej priepasti sa hrnie aj dcéra Graysonovcov Charlotte. Jej závislosť od liekov naberá obludných rozmerov a už dávno sa jej vymkla spod kontroly. Nevie zniesť pravdu o tom, že nie je dcérou Conrada, ale Davida Clarka, muža, ktorého všetci považujú za teroristu. Navyše jej vzťah s Declanom sa rozpadol po špinavom súdnom procese s Danielom, kedy Declan musel kryť svojho brata Jacka, ktorý v osudnú vražednú noc bol tiež na pláži. Declan tak chtiac-nechtiac musel prepierať závislosť Charlotte pred súdom a ich vzťah stroskotal. Zničená Charlotte je tak samovražednej misii, mieša lieky s alkoholom, vyhodili ju zo školy a nevie nájsť zmysel života. V konečnom dôsledku jej príbeh nemusí skončiť šťastne.

Tvorcovia seriálu, že dnešné finále bude to najlepšie, čo sme mohli zatiaľ v seriáli vidieť. Čaká nás niekoľko veľkých zvratov v deji, naznačia sa línie, ktoré budú pokračovať v 2.sérii a čaká nás tragický koniec jednej z postáv, hoci naznačili, že je veľmi pravdepodobné, že vo finále môže zomrieť aj viac postáv. Prezradili, že dnešná smrť bude fatálnou nehodou. Každý čaká, že zomrie v rámci plánu pomsty, ktorý dlhé mesiace realizuje Emily. Nebude to tak. Momentálne to tak vyzerá, že čierneho Petra dostane práve Charlotte, pri ktorej je dosť pravdepodobný scenár, že sa nechtiac predávkuje. Ohrozený je môže byť aj obľúbený Nolan Ross, ktorý verne pomáha Emily v jej pláne. Teraz sa dostal do nelichotivej situácie. Vystopoval ho totiž muž, ktorý zavraždil otca Amandy/Emily vo väzení. Ide to nájomného vraha, ktorého sa obávajú aj samotní Graysonovci a teraz na seba nechtiac upozornil práve Nolan, ktorý len nechcel dopustiť, aby ho Emily zabila. Bude stáť Nolana loajalita k Emily život? Emily však svojho verného priateľa Nolana nenechá napospas osudu. Čaká ju veľký boj zoči-voči vrahovi svojho milovaného otca a konečne bude môcť uzavrieť aspoň malú časť svojej minulosti a mohla sa tak naplno sústrediť na zničenie Graysonovcov. V dnešnom finále nastane ďalší posun vo vzťahu Emily a Jack, na ktorý tak dlho diváci čakajú. Je nepopierateľné, že Emily je zamilovaná do detskej lásky Jacka, lenže je hnaná túžbou po pomste a to jej priorita a nechce Jacka do toho zbytočne zaťiahuť. Avšak smrť ich psa Sammyho, ktorý pôvodne patril Emily/Amande a po jej násilnom odchode z Hamptons do nápravného zariadenia sa oňho začal starať Jack. Jediný Sammy vycítil, kto naozaj Emily je, cítil, že ona je panička a tak jeho posledné kroky viedli za ňou. Obaja boli zdrvení, že zomrel ich spoločný priateľ. Emily plakala o to viac, že si uvedomila, že zomrel jediný tvor, ktorý cítil kým je a zároveň s ním sa uzavrela životná kapitola, v ktorej bol Sammy ten dobrý a spájal Emily s minulosťou, kde bola ešte bezstarostným dievčatkom a netušila, čo jej budúcnosť prinesie. Nasledoval prvý bozk Jacka a Emily, lenže prospechárska Ashley všetko videla a je veľm otázne ako s touto informáciou naloží. Ashley momentálne pripravuje vysoko strojenú svadbu Emily a Daniela, ktorej cieľom je napraviť reputáciu rodiny v médiach. Emily sa však drží svojho pôvodného plánu a chce sa vydať za Daniela, jej plán rozhodne nekončí. Emily sa však dnes konečne rozhodne, koho si vyberie a venuje mu svoje srdce a aj keď to nebude Daniel, Emily vie starostlivo oddeliť pravé city od svojho poslania.

Vygradujú aj vzťahy medzi členmi rodiny Graysonovcov. Victoria naplno rozbehla svoj plán ako zničiť Conrada. Udala ho komisii pre cenné papiere a je ochotná svedčiť o všetkých podvodoch, ktoré Conrad za tie roky spôsobil výmenou za jej plnú imunitu. Toto rozhodnutie ju však stálo príliš veľa. Daniel stál verne po boku matky, tentoraz veľmi rýchlo zmenil farby tímu, za ktorý sa rozhodol hrať. Stojí pevne pri otcovi a Victoria tuší, že stratila syna raz a navždy. Daniel však bude musieť niesť aj následky za to, že sa obrátil matke chrbtom, Victoria sa tak ľahko nevzdáva a má mnoho tromfov, ktoré ešte musí ukázať, avšak až keď nastane pravý čas.

    
debata chyba
Viac na túto tému: #REVENGE