Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dr. House - poslednýkrát so všetkými vybabral! Aj so smrťou!

28.05.2012 11:06
debata

H O U S E M.D.

SEASON 8

odkaz Dr. House - poslednýkrát so všetkými vybabral!...
Dr. House - poslednýkrát so všetkými vybabral! Aj so smrťou! Dr. House - poslednýkrát so všetkými vybabral! Aj so smrťou!

Poslednýkrát so všetkými vybabral!

 

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

       

Presne pred týždňom definitívne zavrel Gregory House svoju ordináciu. Televízia FOX odvysielala špeciálny dvojhodinový záver seriálu a tak celý tím lekárov z nemocnice Princeton Plainsboro sa odobral na seriálový dôchodok. Nebolo žiadným tajomstvom, že záverečná 8.séria mala veľké problémy s prepadom sledovanosti a tak nielen televízia, ale aj producenti seriálu dúfali, že práve záver seriálu priláka k televíznym obrazovkám omnoho väčší počet divákov ako to bolo pri bežnom vysielaní. Ich nádeje sa do bodky naplnili a posledný diel s názvom Everybody Dies si pozrelo až 8.7 milióna divákov, rating bol na hodnote 2.9. Sledovanosť vzrástla o viac 2 milióny divákov oproti bežným epizódam. Záver seriálu tak zaznamenal úspech, keď týmito hodnotami sa dostal na svoje 16 týždenné maximum. House sa teda ako tak so cťou rozlúčil s divákmi, hoci zaznamenané hodnoty nie sú ani zďaleka také dobré, na aké bol seriál zvyknutý pred pár rokmi. Diváci tak jasne dali najavo, že dej seriálu je pre nich definitívne vyčerpaný. Jediným pozitívom bolo, že informácia o ukončení seriálu prišla pomerne včas a tak scenáristi mohli napísať taký koniec seriálu, ktorý mal uspokojiť každého verného diváka.

Aké však bolo finále? Mal seriál dostatočný koniec?

Finálový večer televízia FOX otvorila prvou hodinou House a jeho špeciálnym retrospektívnym dielom, kde tvorcovia a herci si zaspomínali na dlhú históriu seriálu a čo všetko sa stalo počas tých 8 rokov, čo divákom spríjemňoval večery so svojím humorom a diagnostickými znalosťami. Zaspomínali sme si na všetky dôležité postavy a zápletky, ktoré najviac zaujali a otriasli diváckymi vášňami. Bolo to veľmi príjemné obzretie za nezmazateľným odkazom, ktorý seriál zanechal v histórii televíznej zábavy a navždy tam bude mať svoje miesto. Retrospektívny pohľad do minulosti seriálu len pripravil náladu a emócie na príchod dlhoočakávanej epizódy, v ktorej sa mali uzavrieť všetky osudy divácky obľúbených lekárov. Potrebnú melanchóliu navodil dokonale.

Druhá hodina záveru sa začala naozaj zostra. Dej epizódy začal v opustenom, horiacom dome, kde si chcel House „užiť“ opojné účinky drog. Nebol tam však sám, spolu s ním tam bol jeho mŕtvy pacient, ktorému nedokázal pomôcť, avšak jeho životný príbeh mu bol tak blízky, že si v podstate po prvýkrát v živote pripustil pacienta k telu. Autor seriálu David Shore v súvislosti s poslednou epizódou hovoril o tom, že záver bude v maximálnej miere zameraný na Housovu dušu a jeho pohnútky, pocity, trápenia. A tak sa aj stalo. V rámci účinku drog Housove podvedomie bojovalo s myšlienkou samovraždy a pudu sebazáchovy. Housovi sa zjavilo niekoľko postáv z jeho života, ktoré sa ho snažili presvedčiť, aby nič nevzdával, nech sa snaží o svoje šťastie bojovať. Nič by sa nevyriešilo, keby uhorel v opustenom dome. Videli sme tak znova napríklad Dr. Kutnera, Dr. Cameronovú a iných. House však po tom všetkom nechcel už ďalej žiť. Stratil všetko, mal ísť do väzenia, stratil by lekársku licenciu, jeho najlepšiemu priateľovi Wilsonovi zostáva päť mesiacov života, nemá už nič.

Jeho vnútorný boj striedali zábery spred niekoľkých dní, kedy sa stretol s mužom, ktorý teraz ležal vedľa neho mŕtvy v horiacom dome. Vyzeralo to ako ľahký prípad, lenže neskôr sa ukázalo, že muž bol závislý od heroínu, keďže jeho úspešný život v okamihu skončil. Stratil všetko. Rodinu, prácu, postavenie a jediným východiskom bolo preňho drogy, ktoré ho dokázali zbaviť jeho trápenia. Paralela medzi ním a Housovým životom bola až príliš veľká. House sa ho snažil zachrániť, avšak už mu nebolo pomoci. Medzitým sme mali možnosť vidieť ako sa House snažil aspoň čiastočne zachrániť. Chcel sa aspoň vyhnúť väzeniu a tak prosil Wilsona, aby celú vinu vzal na seba a poslednýkrát ho zachránil. House vedel, že teraz to už vážne prehnal a svojím správaním sám sebe odsúdil na pobyt v samote, odlúčení a najmä v zahanbení. Wilson ho avšak odmietol, čo bol pre Housa nevyslovným sklamaním, nečakal, že ho najlepší priateľ odmietne. Wilson mu však chcel dať iba príučku, aby sa z nej poučil, že sa nemôže stále spoliehať na druhých a najmä, keď Wilsonovi zostávajú posledné mesiace života, nechcel ich prežiť tak, že bude vláčený po súdoch. Rád by Housovi pomohol, avšak vedel, že aj napriek ich čudnému priateľstvu to robil iba z vypočítavosti. Postupne ako v ňom rástlo zúfalstvo mu pomocnú ruku ponúkol jeho zomierajúci pacient, že vezme vinu na seba a tak pripravili dokonalý plán. Previazanosť a podobnosť ich životných príbehov malo za následok to, že House si uvedomil, že jeho „priatelia“ urobili preňho v živote omnoho menej ako tento cudzí človek, čo len podporovalo to, že ako požiar v opustenom dome postupoval, on čím ďalej tým viac túžil po tom, aby zomrel a nechcel ani bojovať o svoj život. Avšak postupom času pud sebazáchovy začal robiť svoje a ako odznieval účinok drog si uvedomil, že predsalen by mohol začať odznova.

Medzitým neprítomnosť Housa si konečne všimol nielen Wilson, ale aj Foreman, ktorý ho začali hľadať po celom meste. Pomohol im až Housov nový psychiater, ktorý ich upozornil na miesto a možnosť toho, že práve tam by mohol House ukončiť svoj život. Na miesto však prišli už neskoro a videli iba Housa ako sa snaží dostať sa von z horiaceho pekla, nasledoval silný výbuch a dom sa zrútil. Wilson bol v šoku a uvedomil si, že posledné jeho činy a slová s Housom boli tie najhoršie, ktoré mu mohol povedať. Bolo však neskoro, House zhorel spolu s domom.

Hovorí sa, že o mŕtvom sa má hovoriť už len v dobrom, bez ohľadu na to, aký život viedol a aká bol osobnosť. V tomto duchu sa niesol aj Housov pohreb. Zišli sa tu všetci bývalí kolegovia, chýbala však Cuddyová. Každý si pripravil príhovor, kde vyzdvihol skutky a úspechy pri jeho práci, či to bol Chase, Trinástka, Dr. Cameronová, Dr. Martha Masters, jeho „manželka“ Dominica, avšak jediný Wilson hovoril o ňom tak ako sa nikto neodvážil, povedal jednoducho krutú pravdu, v tom mu prišla sms-ka, aby bol ticho a netrepal sprostosti. Wilson nechápal. Všetko sa vysvetlilo, keď Wilson prišiel domov a tam ho čakal živý a zdravý House. Podaril sa mu tak posledný husársky kúsok a so všetkými kráľovsky vybabral. Zfalšoval v pitevni doklady, takže nebolo pochýb, že zhoreté telo bolo Housovo a pritom to bolo telo jeho pacienta. Teraz našiel tak novú slobodu, všetci si myslia, že je mŕtvy, nebude musieť ísť do väzenia, môže začať nový život hocikde s hocikým. Avšak až teraz sa ukázalo, že aj taký človek samoľúby, arogantný, povýšenecký potrebuje mať pri sebe priateľa a chcel stráviť posledné mesiace s Wilsonom. Konečne si tak splnia sen a budú jazdiť po Amerike na motorkách. Wilson túto ponuku s radosťou prijal, svoje tajomstvo o tom, že House narafičil svoju smrť si vezme nakoniec do hrobu a pritom daruje šancu začať nový život pre svojho priateľa.

Medzi poslednými zábermi sme nakoniec videli Chasea, ktorý získal Housovo miesto a tak konečne získal pozíciu, po ktorej vždy túžil a nemusel mať pocit, že žije v Housovom tieni, čo bolo aj dôvodom, prečo dal výpoveď z nemocnice. Foreman bol stále riaditeľom nemocnice, Cuddyová sa nikdy nevrátila, videli sme šťastného Tauba s jeho rodinou. Dr. Cameronová na Housa takiež nikdy nezabudne, keďže prežili aj spoločnú minulosť, lenže teraz žije v novom meste, má manžela a dieťa a je konečne šťastná. Záver patril Housovi a Wilsonovi ako naštartovali svoje motorky a vydali sa na cestu, ktorá pre jedného tak či tak skončí smrťou, avšak sú teraz tak slobodní, že sa nezamýšľali nad tým, že ich cesta nebude trvať večne…

   
debata chyba
Viac na túto tému: #HOUSE M.D. (Dr. House)