Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Desperate Housewives - niekto našiel šťastie, niekto nočnú moru!

29.05.2012 09:23
debata

DESPERATE

HOUSEWIVES

 

S E A S O N 8

odkaz Desperate Housewives - niekto našiel šťastie,...
Desperate Housewives - niekto našiel šťastie, niekto nočnú moru! Desperate Housewives - niekto našiel šťastie, niekto nočnú moru!

Niekto našiel šťastie, niekto zažíva odznova nočnú moru!

 

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

       

V nedeľu 13.mája sa v USA skončil jeden z najobľúbenejších a najsledovanejších seriálov svojej doby. Televízia ABC uviedla veľké dvojhodinové finále seriálu Desperate Housewives (Zúfalé manželky). Seriál odohral svoju labutiu pieseň po 8 rokoch vysielania a rozlúčil sa naozaj s neuveriteľnou sledovanosťou. Finálové epizódy s názvami Give Me the Blame a Finishing the Hat si pozrelo neuveriteľných 11.10 milióna divákov (rating 3.2) a program sa stal jednoznačným víťazom nedeľňajšieho prime-time. Záver zúfalých manželiek tak prilákal takmer o 3 milióny viac divákov ako v prípade ostatných epizód, při ktorých sa sledovanosť pohybovala v priemere na úrovni 8.5 milióna divákov. Rozlúčil sa tak so cťou hodnou seriálového velikána, čo bolo iba znakom, že seriál bol a ešte nejakú dobu bude veľkým hitom a diváci sa radi k nemu vrátia aj počas repríz. Tento žáner ukázal, že diváci si radi pozrú príbehy naškrobených gazdiniek z predmestia, ktoré riešia svoje životné peripetie s humorom a nadhľadom. Nechýbali vypäté situácie, smrť, slzy, beznádej, ale príjemne sa to kombinovalo s humorom a odľahčenou atmosférou, čo zo seriálu spravilo príjemný oddychový element, ktorý ťahala milióny divákov každú nedeľu k televíznym obrazovkám. Nehovoriac o mimoriadnej obľube seriálu po celom svete. Veľkou výhodou bolo oficiálne oznámenie televízie, že po dohode s autorom seriálu Marcom Cherrym, že zúfalé manželky skončia 8.sériou. Táto informácia prišla ešte pred štartom samotnej 8.série a tak scenáre a príbeh sa prispôsobil tomuto faktu a tak záverečná séria priniesla mnoho návratov a príbeh, ktorý predznamenával koniec seriálu. Práve kvôli týmto faktom sa záverečná séria stala azda tou najlepšou. Dôvodom zrušenia seriálu bola tradične klesajúca sledovanosť seriálu, keďže ešte počas vysielania 7.série seriál zaznamenal veľké prepady sledovanosti, ďalším dôvodom boli nové zmluvy hlavných predstaviteliek, kde si vydobili omnoho vyššie honoráre, čo v kombinácii s klesajúcou sledovanosťou a narastajúcimi nákladmi vyústilo k rozhodnutiu ukončiť seriál. Nové zmluvy však dávali aj garanciu natočenia potenciálnej 9.série seriálu, avšak rozhodnutie televízie a autora seriálu bolo nemenné. Paradoxom je, že aj napriek prepadom sledovanosti počas 7.série si seriál napravil reputáciu počas vysielania 8.série a sledovanosť začala opäť rásť a postupne patrila medzi najvyššie v rámci nedele. Jedinou útechou pre fanúšikov seriálu je, že seriál ako jeden z mála neskončil na okraji diváckeho záujmu a že sa rozlúčil veľmi dôstojne, príbeh bol dokonale uzatvorený a aj sledovanosť zlomila všetky rekordy.

Ako sa však seriál teda skončil? Bol príbeh zakončený dostatočne? Môžu byť diváci spokojní? V prvej hodine finále ešte pokračoval príbeh, ktorý bol hlavnou dejovou líniou celej 8.série. Vrcholil súd s Bree Van De Kamp, ktorá bola obvinená z vraždy nevlastného otca Gaby. Bree sa chcela obetovať a ochrániť tak nielen Carlosa ako páchateľa, ale aj svoje verné priateľky, s ktorými telo zakopali v lese. Dôkazy hovorili jasnou rečou aj napriek tomu, že spočiatku to vyzeralo na jednoduchý prípad. Navyše Bree sa zamilovala aj do svojho právnika Tripa a ten ju chcel zachrániť za každú cenu, keďže postupne si aj on uvedomil, že mu nie je Bree ľahostajná. Postupom času s tým ako sa blížil záver súdu a bolo jasné, že Bree nemá šancu vyhrať, začala hrýzť svedomie aj samotnú Gaby a chcela vziať vinu na seba, čo jej nechcel dovoliť Carlos. Ich spoločný rozhovor si vypočula zomierajúca pani McCluskeyová a nikto nečakal, že práve ona bude tou veľkou záchrankyňou pre všetkých. Pani McCluskeyová mala vždy svojský zmysel pre humor a postoj k životu, myslela, že ju na Wisteria Lane považujú na čudáčku a že tam nemá pravých priateľov. Jej myslenie však zmenili Bree, Gaby, Susan, Lynette v momente, kedy mala odísť do hospicu, kde by mala dožiť svoje dni, ktorých nemala pred sebou už veľa. Jej túžbou bolo zomrieť v pohodlí domova. Toto jej želanie jej nakoniec ženy splnili a ona si uvedomila, že naozaj mala pravých priateľov a teraz je čas im pomôcť.

Prišla na tak súd a verejne priznala, že práve ona zabila Alejandra Pereza. Pani McCluskeyová bola jedna z tých vzácnych bytostí, ktorej nezáležalo na tom, čo si budú o nej ľudia myslieť, či jej aj po smrti prischne nálepka vrahyne. Súd sa tak skončil šťastne, Bree bola zbavená všetkých obvinení a vzhľadom na pokročilý vek pani McCluskeyovej a zdravotný stav sa žalobkyňa rozhodla, že nevznesie obvinenie ani proti nej a všetci sa mohli šťastne vrátiť na Wisteria Lane. Bol to akoby zázrak, ich nočná mora sa skončila, zbavili sa tak násilnika Alejandra, ktorý sa prišiel Gaby pomstiť, teraz môžu žiť svoje životy pokojne ďalej. Vyriešil sa aj problém rozpadajúceho sa manželstva Lynette a Toma, spočiatku to síce vyzeralo, že rozvod je na spadnutie, avšak smutný príbeh pani McCluskeyovej ovplyvnil Toma, ktorý si uvedomil, že aj napriek všetkým chybám, ktoré s Lynette spravili patria nakoniec k sebe. Konečne si dokázali odpustiť všetky krivdy a bolesť, ktorú si stihli za tie mesiace spôsobiť a začať odznova.

Skončila sa tak prvá polovica finále seriálu a zároveň sa ukončila celá zápletka 8.série, ktorej bolo vyčítané, že je príliš temná a divákom najmä chýbal už legendárny humor, ktorý bol pre tento seriál charakteristický. Všetko divákom bolo vynahradené v druhej hodine finále, kedy sme sa začali lúčiť s celu Wisteria Lane, avšak ešte predtým bola na rade svadba Renée a Bena a Renée teda nebola klasická, šťastná, usmiata nevesta a naozaj jej humor dostal veľký priestor tesne pred záverom.

Bolo by to krásne a kľudné ráno, keby sa však nekonala dlhoočakávaná svadba Renée a Bena. Zatiaľ čo Ben si užíval konečne slobodu, pretože počas procesu s Bree strávil niekoľko dní vo väzení, keďže nechcel prezradiť Bree a vlastne aj seba zo spolupacháteľstva na vražde. Ben sa teda tešil, že proces sa skončil a teraz pozeral iba do budúcnosti. Renée úprimne miluje a teší sa na ich spoločnú budúcnosť. Renée však sa chcela predviesť a ukázať jej bohatstvo. No nie všetko sa podarilo ako chcela, respektíve nepodarilo sa nič a povestný humor bol späť!

Renée prišla na vlastnú svadbu neskoro, lebo si musela vymeniť šaty, ktoré s Gaby ukradla. Následne musela bežať cez pol města, lebo Susan aj s pristavenou limuzínou rýchla išla do nemocnice, aby jej dcéra Julie mohla porodiť vytúžený vnučku.

Avšak všetko dobre dopadlo. Svadba sa odohrala, novomanželia si užili svoj deň, Julie porodila krásne dievčatko, Bree odpustila Tripovi, že chcel zneužiť informácie proti Solisovcom, aby ju tak oslobodil a dali svojmu vzťahu zelenú. Na Wisteria Lane sa vrátila stará známa tvár v podobe Katherine Mayfair, ktorá počas 6.série opustila predmestie, aby tak začala nový život v Paríži. Tam však zistila, že ani jej nové zistenie, že je bisexuálka jej nezaručí šťastie so ženami ani s mužmi. Založila si tak firmu, ktorá zaznamenala obrovský úspech a teraz sa vrátila späť, aby ponúkla lukratívnu pozíciu v spoločnosti pre Lynette. Ona však bola teraz šťastná, že je opäť s Tomom a jej odchod do New Yorku by všetko skomplikoval. Dali sme posledné zbohom aj pani McCluskeyovej, ktorej sa nakoniec splnilo posledné želanie a zomrela v pokoji doma.

Životy hlavných postáv sa dali po dlhej dobe do poriadku, lenže Susan dokončila svoj plán ako opustiť Wisteria Lane. Predala svoj dom, chcela sa zbaviť veľkej záťaže, keďže ju ťažili spomienky najmä na Mikea. Ponúkla pomocnú ruku Julie, že sa s ňou odsťahuje, aby si mohla dokončiť doktorát a ona sa zatiaľ bude starať o domácnosť. Jej priateľky mali pre ňu pochopenie, po tom všetkom čo sa na Wisteria Lane stalo. Hoci si zúfalky dali sľub pri poslednej partičke pokru, že ich životy nikdy nerozdelia, bohužiaľ, tento sľub nebol dodržaný. Posledné zábery patrili scénam a videli sme, že všetky ženy nakoniec opustili Wisteria Lane a začali svoj život niekde inde. Lynette nakoniec prijala novú pracovnú ponuku a s rodinou a Tomom sa presťahovala do New Yorku, kde si úživali bohatý život a neskôr sme videli Lynette ako starú dámu, ktorá má kopec vnúčat. Gaby zaznamenala taktiež obrovský úspech. S pomocou Carlosa si založila módnu značku, dostala priestor aj v televízii, zabezpečila si tak všetko, čo vždy chcela. Peniaze, popularitu, spokojnú rodinu a taktiež s rodinou opustila Wisteria Lane a odsťahovala sa do Los Angeles. Predmestie opustila aj Bree a jej nový manžel Trip. Odsťahovala sa do Louisville, kde sa začala politicky angažovať a našla nový zmysel života. Avšak ako prvá opustila Wisteria Lane práve Susan, poslednýkrát sa prešla do ulici, kde prežila veľký kus života a ako odchádzala lúčili sa s ňou všetci obyvatelia, teraz už duchovia, ktorí počas seriálu žili na Wisteria Lane a posledný pohľad jej venoval aj jej milovaný Mike.

Lenže na Wisteria Lane nemôže byť nikdy kľud. Hoci stará partia opustila predmestie, noví obyvatelia, ktorí prišli namiesto nich, skrývajú nové tajomstvá, ktoré by mali zostať skryté navždy a celý príbeh sa tak začína odznova!Niekto našiel teda svoje šťastie, niekto začína zažívať nočnú moru odznova!

   
debata chyba
Viac na túto tému: #DESPERATE HOUSEWIVES (Zúfalé manželky)