Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries Season 7 - keď sa budúcnosť stane súčasnosťou a ...

15.04.2016 13:21
debata
The Vampire Diaries - svet už nestojí za...
The Vampire Diaries - svet už nestojí za záchranu, prijmite jeho koniec! The Vampire Diaries - svet už nestojí za záchranu, prijmite jeho koniec!

Bude nadchádzajúca séria posledná?

Vysielanie 7.série The Vampire Diaries je v plnom prúde a pomaly, ale iste sa blíži k svojmu veľkému finále, ktoré televízia The CW ohlásila symbolicky na piatok, 13.mája. Zároveň televízia potvrdila natočenie 8.série, hoci sa dlho špekulovalo, či práve aktuálna séria by prekvapujúco nebola aj posledná vzhľadom na vývoj sledovanosti po odchode hlavnej hviezdy Niny Dobrev. Presun upírskych seriálov na piatok, teda do takzvaného smrteľného slotu naopak neublížil ako pôvodne predpokladalo. The Vampire Diaries fungujú aj počas piatku, stabilne si udržujú sledovanosť na úrovni 1.2 milióna divákov s ratingom 0.5, čo je ľahký nadpriemer na pomery The CW. Koniec seriálu by bol prekvapením, viac ohrozený bol spin-off The Originals. The CW však všetkým v marci prekvapil a hromadne obnovila svoje všetky tohtoročné seriály na ďalšie série. Vedenie televízie má ambiciózne plány s posilňovaním svojej vysielacej štruktúry a upírske seriály majú svoje stabilné miesto. Navyše sa televízií overilo aj vysielanie premiér počas leta, preto určitý počet seriálov sa presunie na leto spolu so skrátenou sériou. S najväčšou pravdepodobnosťou tento presun čaká viacero menej výkonných seriálov. Počas leta sú diametrálne odlišné požiadavky na sledovanosť a niektorým titulom by viac svedčalo nižšia konkurencia a tým pádom možný lepší výkon a čo je najhlavnejšie aj ich dlhodobé prežitie.

Možné snahy televízie udržať čo najdlhšie obľúbené seriály môžu prekaziť plány hercov, ktorých plány sa začína líšiť od plánov tvorcov. Producenti sa dlhodobo netajili tým, že ak to sledovanosť dovolí, majú plány na príbeh až do potenciálnej 10.série. Zjavne pozabudli, že okrem sledovanosti musia do tejto rovnice započítať aj ochotu hercov s ďalším účinkovaním. Herečka Kat Graham, ktorá stvárňuje čarodejnicu Bonnie Bennett už pred rokom po ohlásení odchodu Dobrev sa nechala počuť, že siedma séria by mohla byť jej poslednou. Ubehol rok a svoje vyhlásenie zopakovala s tým, že nadchádzajúca ôsma séria bude pre ňu už naozaj posledná a v máji 2017 seriál definitívne opustí. O niekoľko dní neskôr však svetom seriálov preletela omnoho šokujúcejšia správa, keď jeden z hlavných predstaviteľov Ian Somerhalder (Damon Salvatore) povedal, že po ôsmej sérii seriál opustí a nepriamo potvrdil, že seriál definitívne skončí. Podľa jeho slov prebehla dohoda medzi štábom a televíziou a výsledkom bola dohoda o natočení ôsmej série, v ktorej sa príbeh uzavrie, keďže seriál je stále fenoménom po celom svete a zaslúži si dostatočný koniec. Televízia The CW sa však k celej téme odchodu Somerhaldera vyjadrila veľmi vyhýbavo s jednoduchým vyjadrením, že žiadne rozhodnutie o prípadnom ďalšom pokračovaní a smerovaní The Vampire Diaries ešte nepadlo a necháva tak pootvorené dvierka pre ďalšie rokovania. Seriál by odchod čarodejnice Bonnie prežil, avšak odchod Damona zaručene nie. Postoj televízie je pochopiteľný, predčasné oznámenie verejnosti o konci seriálu by mohlo ublížiť ešte stále vysielanej 7.série a blížiacemu sa finále a zároveň aj novej sérii, pretože by mohol nastať odliv divákov a to by bolo nežiadúce. Vyjadrenie o konci seriálu musí byť správne načasované, v niektorých prípadoch by bolo prospešné ako v prípade Bones, ktorý sa vysielala o niekoľko rokov dlhšie ako TVD. Každopádne budúci rok by mohol byť v znamení konca upírskych seriálov, pretože The Originals majú nižšiu sledovanosť a oznámenie štvrtej série bolo prekvapením a neoficiálne sa takisto ráta s tým, že nasledujúca séria pri súčasnom trende vývoja sledovanosti bude posledná. Ak by potvrdil koniec The Vampire Diaries, tak na The CW sa ukončí jedna veľká éra tohto typu seriálov, ktoré pred rokmi pomohli dostať sa malej televízií The CW na výslnie medzi mladými divákmi.

Predchádzajúce týždne boli zásadné, čo sa týka vývoja deja a všetko sa pomaly chýli k veľkému záveru tejto série. Dôvod je jasný, z budúcnosti sa stala súčasnosť a súčasnosti minulosť. Počas celej série epizódy sprevádzali krátke flashbacky z tri roky vzdialenej budúcnosti, ktoré postupom mesiacom začali dávať zmysel, úplne všetko diváci pochopili, až keď sa dej posunul o tri roky neskôr a seriál sa tak posunul významným krokom vpred. Po pôrode dvojčiat Caroline spolu s Alaricom odišli do Dallasu, kde začali nový život, zasnúbili sa a pokúšali sa žiť nový život. Medzitým upírov naháňala ich lovkyňa Raina, jej ústredným cieľom bol Stefan, ktorý sa obetoval pred Damonom a odsúdil samého seba na večný útek pre ňou. Damon mal však plán ako zachrániť svojho brata a napraviť všetky krivdy voči nemu. Pred Raynou nebolo úniku, keďže prostredníctvom svojho meča a Fénixovho kameňa bola v akomsi mentálnom spojení so svojou . obeťou a tak videla všetky kroky, cítila pocity, čo ju nakoniec obmäkčilo a uvedomila si, že Stefan potrebuje pomôcť a nezaslúži si zomrieť namiesto svojho brata. Preto sa ho snažila presvedčiť, aby sa svojho brata vzdal a nechal ho spraviť jedinú správnu vec a to premiestniť jazvu na Damona.

Vtedy by Rayna mohla dokončiť svoju úlohu. Na scéne sa objavil opäť Enzo a tajomná organizácia Armory, ktorá vyvoláva viac otáznikov ako odpovedí. Zameriavala sa upírov, ich lovenie, ale aj skúmanie a samozrejme na Raynu. Prekvapujúco tam Enzo našiel rodinu alebo osoby, ktoré sa sú mu najbližšou pokrvnou rodinou. Enzo mal však svoje plány, Armory zajala Raynu, Noru a Mary Louise, na ktorej robili pokusy, ktoré ju postupne zabíjali. Damon nemohol nič spraviť pre svojho brata, preto zvolil večný spánok po boku Eleny. Stefan spolu s Valerie tri roky cestoval po svete a skrýval sa pred Raynou a hľadali spôsob ako zachrániť samého seba a zmieriť sa s tým, že už nikdy neuvidí svojho brata. Ubehli tri roky a všetko sa zmenilo. Rayna sa dostala na slobodu, z čoho v Armory obvinili Enza, ktorý však hľadá pomoc pre Bonnie, ktorá sa ocitla v zariadení pre mentálne narušených jedincov. Stefan musel prebudiť Damona, keďže jeho jazva sa znovu objavila a celý hon na upírov sa znovu začal. Za prepustenie Rayna bol zodpovedný Matt, ktorý sa chcel pomstiť Stefanovi za smrť svojej policajnej partnerky a jeho novej lásky. Z Matta sa stal zatrpknutý odporca upírov a chcel iba jedno pomstu bez ohľadu na následky. Z Armory prepustili Noru, jej úlohou malo byť zajať Enza, odmenou zato mala byť sloboda jej milovanej Mary Louise. Lenže sa ukázalo, že trojročné pokusy boli pre ňu smrteľné a zostávalo jej niekoľko dní života. Obe kacírky sa rozhodli spraviť zásadný krok, a to zomrieť spolu. Ich posledný hrdinský čin bolo zničenie Rayninho meča a Fénixovho kameňa, do ktorého tesne predtým vtiahla Stefanovu dušu.

Po zničení kameňa sa všetky duše upírov dostali na slobodu, problémom bolo, že zblúdené duše si rýchlo našli najbližšie mŕtve telo a Stefan sa ocitol v tele narkomana, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu. Do Stefanovho tela sa dostal masový vrah, ktorý pred storočím mal záľubu v masakrovaní desiatok mladých ľudí a teraz dostal druhú šancu na život. Damon chcel úprimne pomôcť bratovi a napraviť ich naštrbený vzťah, našiel svojho brata v inom tele, v ktorom mu zostávalo iba niekoľko hodín života. Ak to troch dní sa nevratí duša do pôvodného tela, navždy zomrie. Lenže upír v Stefanovom tele sa Damonovi stratil a nemal v pláne sa len tak vzdať. Iba za určitých podmienok. Ako pomoc s týmto prípadom po troch rokoch sa musel vrátiť Alaric k svojmu pôvodnému povolaniu lovca upírov. Po narodení detí a sľube Caroline, že budú žiť normálny život musel porušiť svoje zásady a poslednýkrát pomôcť svojim niekdajším priateľom. Problém však, že je Rayna pri tomto celom chaose musí zostať nažive. Mylne sa Damon so Stefanom domnievali, že stačí Raynu zabiť niekoľkokrát a po jej smrti sa jej hrozba stratí. Bol to však omyl, Rayna mala toľko životov, koľko tvorcov sa za ňu pri jej zrode obetovalo. Lenže ak by zomrela Rayna, spolu s ňou by zomreli všetky jej označené obete. Damon si neuvedomil, že ak by vzal na seba jazvu a Rayna by udržali nažive, časom by zomrela, pretože je obyčajným človekom a teda v čase, kedy by zomrela na starobu, by sa prebudila Elena a Damon by zomrel spolu s ňou a nečakal by ho žiadny šťastný koniec, ktorý si predstavoval, preto bojkotoval pôvodný plán s jazvou a následkom toho, zomrel Stefan a jeho duša sa ocitla v pomyselnom pekle v zomierajúcom tele narkomana.

Dnešná, 18.epizóda má názov One Way or Another a snaha zachrániť Stefana bude pokračovať! Damon sa rozhodne chytiť upíra menom Ambrose, ktorý môže byť kľúčom k Stefanovmu bezpečnému návratu, takže sa vydá do Memphisu s Alaricom v závese. Alaric dá Damonovi jasne najavo svoju neochotu znovu loviť upírov a odhaľuje mu, čo sa udialo za tie tri roky, čo Damon nebol súčasťou jeho života. Medzitým sa na psychiatrii Bonnie stretne s mladou ženou menom Virginia, ktorá jej poskytne niekoľko cenných informácií o Armory, ktorá má o ňu záujem. Enzo vezme veci do svojich rúk, keď sa od Rayne dozvie šokujúce novinky. V 19.epizóde s názvom Somebody That I Used to Know sa Enzo bude snažiť ochrániť Bonnie, skončí to tak, že sa jej život ocitne v ohrození, zistili totiž, že Rayna môže byť kľúčom k prežitiu. S dochádzajúcim časom a Raynou v závese sa Enzo s Bonnie musí spojiť s Damonom, ktorý sa zúfalo snaží zachrániť život Bonnie a zlepiť ich rozbité priateľstvo. Keď Stefan cestuje do Dallas a stretne sa tvárou v tvár s Alaricom, tak rastie napätie a musí si pohovoriť o Stefanovej absencii v živote Caroline. Enzo zistí pravé zámery Armory, a prečo hľadá Bonnie.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)