Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

This is Us - počas života musíte dať zbohom aj tým najmilovanejším!

10.01.2017 12:13
debata
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky...
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete

Najúspešnejší nový seriál tejto sezóny sa vracia s novými epizódami!

Televízia NBC v utorok večer vracia do vysielania svoj najväčší hit tejto televíznej sezóny This is Us, ktorý pokračuje s druhou polovicou prvej série. Prvých desať epizód na jeseň zlomilo všetky rekordy sledovanosti a vystrelilo ratingy NBC do výšin. Televízia, ktorá posledné roky mala problémy s dlhodobým etablovaním svojich seriálov, vstáva z popola a postupne si vybudovala stabilné značky, ktorým v tejto sezóny kraľuje práve This is Us. Seriál, ktorý svojou obyčajnosťou a ľudskosťou opantal americké publikum a čaká na svoju príležitosť v ostatných krajinách. Úspech seriálu predznamenal ohlas na sociálnych sieťach pred samotnou premiérou, keď si trailer pozreli desiatky miliónov fanúšikov, a keď si úvodnú epizódu koncom septembra pozrelo neuveriteľných 10 miliónov divákov s ratingom 2.8. Tieto čísla za sebou nechali všetky konkurenčné seriály a razom sa stal jedným z najsledovanejších seriálov súčasnosti. To bol však iba začiatok, This is Us dokonca prekonal aj najsledovanejšiu šou The Voice a napríklad poslednú minuloročnú epizódu si pozrelo takmer 11 miliónov divákov. Za niekoľko týždňov sa z hercov stali ešte väčšie hviezdy, akými boli doteraz a This is Us má šancu získať až tri ceny Emmy.

NBC dobre stavila na žáner, herecké obsadenie a spracovanie seriálu, stačili len dve odvysielané epizódy a k pôvodným trinástim epizódam si doobjednala ďalších päť. Tvorcom sa tak splnil ich plán, keď na začiatku natáčania deklarovali snahu natočiť 18 epizód pre prvú sériu. Zaujímavosťou je, že až do odvysielania prvej epizódy nebolo úplne jasné, o čom seriál bude. Iste, trailer ukázal príbeh rôznych ľudí, ktorých spájajú narodeniny v ten istý deň. Nakoniec sa ukázalo, že This is Us je príbehom rodiny Pearsonovcov, ktorá prežíva všetky problémy, ktoré súvisia so životom.

A to je to čaro celého príbehu, ktoré pripútalo milióny divákov. Je to seriál o rodine, obyčajných ľuďoch, ich problémov, túžbach, sklamaniach. Každý jeden si v ňom nájde niečo, čo riešil. Pointa príbehu je rozdelená do dvoch časových období, súčasnosti a minulosti. Minulosť patrí Jackovi a Rebecce, ktorým sa narodili trojičky, žiaľ, jeden ich syn zomrel a oni si vzali z nemocnice malého Afroameričana Randalla, ktorého sa vzdal jeho otec William, narkoman a stratený prípad. Big Three ako ich Jack nazýva, teda Kevin, Kate a Randall vyrastali v idylickom a milujúcom prostredí, no každý z nich sa boril s vlastnými problémami. Zatiaľ, čo rodičia sa snažili uživiť veľkú rodinu, udržať si láskyplný vzťah, udržať v sebe tajomstvo o Randallovom otcovi v prípade Rebeccy. Deti riešili problémy primerané veku ako je súrodenecká rivalita a žiarlivosť medzi Kevinom a Randallom, obezitu Kate a z toho vyplývajúce problémy. Riešila sa aj otázka rasy v prípade Randalla, jeho iná výchova, stretávanie sa s inými deťmi, ale aj jeho nadpriemerná inteligencia.

Zaujímavejší príbeh zachytáva súčasnosť, ktorá jasne ukazuje, že snaha rodičov nie vždy nakoniec bola úspešná. Trojica súrodencov má naštrbené vzťahy a rodina sa po smrti Jacka odcudzila, každý jeden člen si žije svoj vlastný život, na inom mieste a stretávajú sa len sporadicky, prípadne počas sviatkov, vrelé vzťahy z minulosti ochladli a mnohé veci, ktoré boli samozrejmosťou sú teraz len povinnosťou. Morbídne obézna Kate robila agentku svojmu mimoriadne príťažlivému a úspešnému bratovi Kevinovi, ktorý hviezdil v sitcome Manny, kde hral nie príliš intelektuálne nadaného slobodného otca. Rola ho preslávila a dala mu nekonečné možnosti, no nebol so sebou spokojný a nakoniec nečakane so seriálom skončil.

Kevinovi Kate nahradila matku, starala sa o celý jeho život a fungovanie a stále v jeho tieni, aby ju nikto nevidel. Aby sa vyhla pohľadom ľudí a posmeškom. Predsalen v Hollywoode sa nadrozmerné veľkosti nenosia. Márne sa snažila schudnúť, držať diéty, navštevovať terapie, s jej telom sa nič nedialo a veľmi ju to trápilo. Stretla však novú lásku, vtipného Tobyho, s ktorým držala diétu a po čase sa do seba zamilovali. On bol úspešný v chudnutí, ona nie, čo bol aj dôvod ich rozchodu. Rozhodla sa preto pre radikálny krok, dá si operatívne zmenšiť žalúdok a dosiahne to, po čom túžila celý život. Schudnúť a zbaviť sa svojich komplexov. Kevin tiež začal novú kariéru v divadle, kde stretol protivnú herečku Oliviu, ktorá s radosťou podčiarkovala jeho slabé herecké skúsenosti a chabý intelekt. Nakoniec si k sebe našli cestu, v Kevinovi je omnoho viac, akoby si každý myslel. Prijal svoju úlohu z detstva.

Nakoniec je tu Randall, ktorý má úspešnú kariéru, milujúcu ženu, dve dcéry, dokonalý život s neobmedzenými prostriedkami. Ako jediný si doprial tento život a je naňho patrične hrdý. Nesie si so sebou ťažobu z detstva, separáciu od ostatných, posmešky, rivalitu s bratom, no len vďaka rodičom a jeho snahe si vybudoval úspešný život a je akýmsi pojítkom, kde sa rodina vie stretnúť pokope. Ku šťastiu mu však chýbalo jedno, spoznať svojho biologického otca, čo sa mu aj na jeho 36.narodeniny podarilo. Do života mu vtrhol William, zlomený starý muž s rakovinou a vyhliadkou blízkej smrti. Získal si srdce svojich vnučiek, ale Randallovej ženy Beth, skrýval však veľké tajomstvo. Randallovi celý život matka Rebecca klamala o jeho otcovi a odmietala sprostredkovať stretnutie, rokmi tento fakt prijal za svoj. Netušil, že Rebecca sa s Williamom stretávala a vedela, kde žije, nechcela len dopustiť, aby jej jedného dňa Randalla vzali. Po prevalení tejto lži sa medzi Rebeccou a Randallom vytvorila po prvýkrát v živote priepasť. Všetky tri deti nevyslovili nahlas svoj nesúhlas, že po smrti Jacka sa Rebecca ešte raz vydala na jeho najlepšieho priateľa Miguela, ktorého tolerujú z úcty voči matke. Jack im bol vzorom a hrdinom, všetky ich staré zvyky sú jeho odkazom, ktorý sa mu podaril vštiepiť do svojich milovaných detí.

Po mesačnej vianočnej prestávke a prekvapivom zimnom finále nasleduje 11.epizóda s názvom The Right Thing To Do, v ktorej sa Kate snaží vyrovnať s tým, čo sa stalo u Randalla na Vianoce. Jej milovaný Toby vtedy kvôli hroziacemu rozchodu letel cez celú krajinu, aby vzťah s Kate zachránil. Lenže táto záťaž sa na ňom silno podpísala a on dostal infarkt a posledné zábery minulého roka ukazovali jeho boj o život. Podarí sa zachrániť Tobyho? Bude sa musieť Kate zmieriť so smrťou toho, ktorého po prvýkrát v živote úprimne milovala? Život prináša aj takéto situácia, keď musíte dať zbohom najmilovanejším.

Randall takisto zistil, že jeho biologický otec William má ešte jedno veľké tajomstvo, ktoré sa volá Jesse. Jeho sused, jeho láska, ktorá ho znova našla. Zdá sa, že Williamov život bol viac ako zaujímavý, no nezadržateľne sa blíži ku koncu. Lekári mu oznámia, že doterajšia liečba, ktorá predlžovala jeho život už nezaberá a mal by sa začať lúčiť so svojimi milovanými. Randall, ktorý po 36 rokoch spoznal biologického otca sa bude musieť pripraviť, že príde aj oňho a rozhodne sa mu spríjemniť posledné týždne, ktoré mu zostávajú, kým ho rakovina pripúta na lôžko a zabije. V rámci flashbacku diváci uvidia obdobie, keď sa Jack a Rebecca dozvedia prekvapujúcu správu, že budú rodičmi rovno troch detí a oni začnú riešiť bytovú otázku. Je im jasné, že musia opustiť ich malý byt a nájsť dom, v ktorom vychovajú vznikajúcu veľkú rodinu, až napokon objavia už legendárny dom, v ktorom Big Three prežijú najkrajšie roky svojho života. Nečakane sa zblížia s Dr. K, ktorý porodil deti a je zodpovedný zato, že si Jack a Rebecca adoptovali Randalla. Boli s ním, keď takmer zomrel pri ťažkej operácii, budú s ním, aj po strate ženy. Stane akýmsi novým členom rodiny.

Dvanásta epizóda s názvom The Big Day ukáže obdobie Rebeccinho života, v ktorom bude vyčerpaná z celej rodiny, výchovy, manželstva. Jej život s Jackom v istých obdobiach nezvládala, čoho je odrazom aj jej terajší vzťah s dospelými deťmi. Jack pred deťmi vždy bol dokonalým otcom a problém s Rebeccou sa snažil riešiť mimo nich, aby boli šťastné a neriešili starosti, ktoré sa v ich veku riešiť nemajú. Deti na matke videli, že nie je vždy šťastná a ona to nedokázala ani skrývať. V súčasnosti sa do života Kevina vráti opäť prchká Olivia, ktorá si po čase uvedomí, že by v ňom mohla nájsť pravú lásku, on už medzičasom začal chodiť s jej kolegyňou Sloane, s ktorou im to prekvapujúco klape. K Olivii však cíti niečo výnimočné, ale uvedomuje si, že láska niekedy nie je všetko a nikdy by spolu nemohli v pokoji žiť. Trinásta epizóda s názvom Three Sentences zachytí veľkými miľník v život Big Three a to budú ich desiate narodeniny. Každý bude chcieť mať svoju oslavu a už tak vyčerpaná Rebecca bude musieť zvládnuť tri rôzne oslavy. Williamov stav sa bude zhoršovať a Randall bude musieť prehodnotiť svoju pracovnú vyťaženosť a venovať každú chvíľu otcovi, ktorého naozaj stráca. Kevin sa bude musieť rozhodnúť, ktorej žene dá prednosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us