Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - hriešne duše sú lahôdkou pre poslov pekla!

13.01.2017 13:39
debata
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia...
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov! The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov!

Seriál sa vracia s poslednými epizódami, finálová epizóda bude odvysielaná už o dva mesiace !

Po mesačnej vianočnej prestávke sa vracia záverečná ôsma séria The Vampire Diaries do vysielania s poslednými deviatimi epizódami, ktoré vyvrcholia avizovanými veľkými finále v piatok, 10.marca. Upíri sa však nevytratia z obrazoviek televízie The CW, už týždeň nato sa objaví 4.série The Originals s 13 premiérovými epizódami a až päťročným posunom v deji. Rozhodnutie televízie o ukončení The Vampire Diaries sa zdá byť správne, počas jesene si nové príbehy pozrelo stabilne už len milión divákov s ratingom 0.4, seriál sa tak s divákmi nerozlúči ako úplný prepadák, no postupom rokov sa očividne tento žáner už vyčerpal a nastal ten správny čas na odchod do seriálovej histórie.

Otázkou zostáva ako si povedie menej úspešný spin-off The Originals, ktorý už minulú sezónu ťahal za kratší koniec, čo vyvrcholilo jeho neskorším štartom a okresaním objednaných epizód. S blížiacim sa koncom sa stupňuje zvedavosť fanúšikov, či sa podarí nakoniec dohodnúť účasť Niny Dobrev v poslednej epizóde, herečka aj tvorcovia síce prejavili snahu o jej návrat, no po mesiacoch vysielania sa neobjavili žiadne oficiálne overené informácie, ktoré by potvrdili návrat Eleny. Zrejme jej prebudenie bude najväčšou udalosťou finále a preto všetci zaryto mlčia. O čom sa však nemlčí je fakt, že fanúšikovia ledva oplakali smrť Tylera Lockwooda, v nadchádzajúcich epizódach by mala zomrieť ešte hlavná postava. Množia sa špekulácie, že to bude práve Bonnie, ktorá sa rozhodne stráviť večnosť s milovaným Enzom a stane sa z nej upírka a tým sa otvorí cesta pre prebudenie Eleny a zlomenie kliatby. Doterajší dej smeruje k tomu, že jedine Elena by mohla zachrániť Damona z pekelných pazúrov.

Koncom októbra televízie uviedla prvých sedem epizód zo skrátenej 16-epizódnej 8.série. Damon a Enzo boli pod vplyvom tajomnej bytosti, ktorá ich ovládala a museli jej prinášať hriešne duše, na ktorých sa kŕmila, kým nabrala dostatok síl, aby opustila svoj krvavý kúpeľ. Ukázalo sa, že Damon vypustil sirénu Sybil, ktorá plní príkazy svojho pekelného pána a je plná nenávisti voči svojej sestre Seline, takisto siréne. Ako sa ukázalo, mýty o sirénach boli pravdivé, v dávnych časoch sa verilo, že obdarení ľudia sú prekliati a preto aj malú Sybil vyhnali z osady a poslali na opustený ostrov, kde sa stretla so Seline. Tá už svoje schopnosti naplno ovládala a s radosťou lákala posádky lodí na smrť. Problémom však bolo, že Seline svoje obete aj jedla a klamala Sybil o pôvode potravy.

Podobne dopadol aj Cade, ktorého upálili zaživa. Cade bol mocné médium a tesne pred smrťou preklial svoju osadu a vytvoril pre nich osobné peklo. Sila duší sa stala jeho potravou a časom potreboval viac. Uväznené sirény boli jeho dokonalí poslovia, ochránil ich smrťou výmenou za ich služby, tisícročia sirény hľadali duše previnilcov, ktorými by sa Cade mohol v pekle kŕmiť a časom sa cesty sestier rozdelili. Sybil uväznili v trezore a Seline sa snažila žiť normálnym životom a zamerala sa na deti Caroline a Alarica. Magické dievčatá Josie a Lizzie postupne pripravovala, rozvíjala ich schopnosti, aby ich jedného dňa mohla vymeniť za seba a sestru. Lenže medzičasom Damon vypustil pomstychtivú Sybil, ktorá prahla po krvi a zničila život všetkým v Mystic Falls.

Ubehli mesiace od udalostí z finále 7.série a zúfalý Stefan a Caroline márne hľadali stopy po Damonovi a Enzovi. Neskôr po množiacich sa správach o nevysvetliteľných úmrtiach nevinných ľudí ich naviedli na správnu stopu, aby oboch zachránili. Problém bol, či vôbec chceli byť zachránení. Sybil sa obom upírom dostala do hlavy a trpezlivo ich presviedčala o ich vlastnom zatratení a hľadala v mysliach bod, ktorý jej vzdoroval. U Damona to boli spomienky na Elenu, u Enza na Bonnie.

Zatiaľ, čo Enzovi sa neskôr s pomocou Bonnie podarilo uniknúť Sybil a oslobodiť sa, z Damona sa stal poslušný nový posol, ktorý uveril v peklo a beznádej. Sybil mu nahradila spomienky na Elenu a z Damona sa stal chladnokrvný vraždiaci stroj na povel. Aj preto na príkaz zabil Tylera, ktorý sa vrátil do Mystic Falls, preto sa snaží o život otca Matta Donovana, ktorí sa tiež vrátili do Mystic Falls a pre Sybil bol nedosiahnuteľný cieľ práve Stefan so svojou hriešnou dušou. Hriechy, ktoré počas svojho upírskeho života spáchal ako Rozparovač by Cada nakŕmili dostatočným spôsobom, aby sa ona dostala z jeho zovretia. Bolo potrebné ho presvedčiť ako Damona, aby uveril tomu, že je navždy zatratený a nestojí bojovať za svoj život a vidinu šťastného konca s Caroline, s ktorou sa medzičasom zasnúbil a sľúbil jej júnovú svadbu.

Spoliehala sa nato, že Stefan ako správny brat obetuje svoj vlastný život, aby zastavil besniaceho Damona a podvolil sa, čo sa jej nakoniec aj podarilo. Stefan sa obetoval, počet obetí stúpal, o život prišla aj posledná žijúca členka rodu Salvatorovcov Sarah a Damon tak ukončil všetky nádeje, že ich rodina bude pokračovať a naďalej nosil zdanlivo nevinné obete. Sirény postupne drvili aj ostatné priateľstvá. Alaric s Caroline vďaka Mattovi zistili, kým Seline naozaj je a čo plánuje a tak Caroline načas musela dať bokom svoje šťastie a ísť do boja za záchranu svojej rodiny. Stefan nemohol dopustiť, aby Cade získal nových poslov v podobe malých dievčat a preto spolu s Damonom vystriedal Sybil, ktorá podviedla svoju nenávidenú „sestru“ Seline. Cade bol očarený Stefanovou minulosťou ako Rozparovača, jeho duša bola taká sýta, odmietal sa však navždy vzdať bytosti, ktorá vytvorila peklo. Uzavrel preto novú dohodu. S Damonom bude slúžiť, ale iba dočasne, ale o to intenzívnejšie, po obmedzený čas. Stefan vypol svoju ľudskosť a prebudil v sebe neľútostného Rozparovača, ktorý bez výčitiek bude donášať Cadovi duše, ale iba rok. Potom budú slobodní. Caroline počas Vianoc podstrčila Damonovi Elenin náhrdelník a po mesiacoch psychického teroru zo stranu Sybil si po prvýkrát spomenul na Elenu. Objavili sa mu spomienky, ktoré Sybil nestihla objaviť a vymazať a jeho vražedná škrupina dostala malé trhliny.

Symbolicky v piatok trinásteho, televízia The CW odvysiela 8.epizódu s názvom We Have History Together. Stefan a Damon sa zúčastnia sedenia podpornej skupiny pre ľudí, ktorí majú problém so zvládaním hnevu, aby našli svoju ďalšiu obeť. Obaja upíry nemajú zábrany vo vraždení a premyslene nachádzajú ďalšie duše pre Cada. Sybil je stále nažive, Damon jej síce počas Vianoc po dohode s Cadom ako dokonalú pomstu vytrhol srdce, Cade ju stále chráni ako svojho posla, takže je naďalej nesmrteľná. Učí skupinu stredoškolákov, ktorých neskôr využije ako rukojemníkov, aby sa dostala ku Caroline a lokalizovala historický artefakt, ktorý môže byť použitý proti nej. Stefan a Damon po krviprelievaní v podpornej skupine sa zamerajú na ďalšiu osobu a testujú morálku mladej doktorky, Tary.

V deviatej epizóde The Simple Intimacy of the Near Touch sa Stefan s Damonom vrátia na žiadosť Sybil späť do Mystic Falls. Tajomný artefakt, po ktorom pátra ju môže reálne ohroziť a ona sa obáva o svoju existenciu. Bonnie sa po dlhých mesiacoch takisto vráti do rodného mesta z Paríža, kam ju Enzo vzal po dráme so Sybil a splnil jej tak dávny sen. Bonnie sa vracia s dilemou a fľaštičkou s krvou Enza, obaja sú rozhodnutí stráviť spolu večnosť. Znamená to, že z Bonnie by sa musela stať upírka a musí v sebe vyriešiť dilemu, či zvládne byť touto bytosťou. Enza nadovšetko miluje a uvedomuje, že si iná cesta neexistuje. Zároveň by tak obišli kliatbu a Elena by sa prebudila a mohli by sa všetci opäť stretnúť. V Mystic Falls sa opäť uskutoční legendárna súťaž krásy a všetkým sa vynoria milé spomienky, keď sa spolu s Elenou tejto udalosti zúčastnili. A práve Miss Mystic Falls opäť pripomenie Damonovi Elenu a zúfalá Sybil sa bude snažiť nájsť tieto spomienky v jeho hlave a rýchlo ich vymazať. Postupne sa jej všetko rozpadá pod rukami, je jej jasné, že Caroline spraví všetko preto, aby našla tajomný artefakt, aby ju navždy zniesla z tohto sveta. Damon sa jej začína vzpierať a jedine spomienky na Elenu mu vracajú ľudskosť a musí tomu zabrániť.

V desiatej epizóde s názvom Nostalgia´s a Bitch sa mu preto bude chcieť pomstiť za vzburu proti nej. Podobne ako Enza, bude v podvedomí psychicky a fyzicky týrať. Caroline a Bonnie sa preto rozhodnú dať Damonovi poslednú šancu na záchranu a vstúpia do jeho mysle, aby ho zachránili a zbavili puta, ktoré ho spája so Sybil. Počas ich púte Damonovou mysľou stretnú staré tváre z minulosti a zistia šokujúcu skutočnosť, že kľúčom k jeho záchrane je iba Stefan. Zúfalstvo sirén z blížiaceho sa konca ich vrhne do boja s časom, rivalita medzi Sybil a Seline sa pretaví do súboja o vlastný život. Zdá sa, že prežiť môže len jedna. Tá, ktorá bude prefíkanejšia.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)