Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gilmore Girls - nie vždy sa podarí žiť dokonalý život v dokonalom svete!

24.01.2017 13:20
debata
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je...
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok? Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

Gilmore Girls sa predviedli v špeciálnej minisérii. O čom bol „nový“ príbeh?

Kultový seriál Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov) sa koncom novembra minulého roka po viac ako ročných prípravách vrátil. Streamovací gigant Netflix od 25.novembra sprístupnil špeciálnu štvordielnu minisériu A Year in the Life, ktorá napravila všetky krivdy tvorcov spred deviatich rokov, keď nemali šancu uzavrieť dej seriálu. V nasledujúcich dňoch si budete môcť prečítať, o čom boli jednotlivé štyri epizódy.

Druhá epizóda zachytávala životy obyvateľov Stars Hollow počas jari. Lorelai spolu s matkou absolvovala už niekoľko sedení u psychologičky, počas ktorých mlčali, hádali sa, vyčítali si všetky celoživotné krivdy a nepochopenia, smiali sa. Vzájomné zmierenie a pochopenie bolo v nedohľadne. Lenže prefíkaná Emily naviedla večnú rebelku Lorelai k tomu, čomu sa dlhší čas bránila. Konfrontovať svoj život s nezaujatou osobou a uvedomiť si svoj smútok nad stratou otca a tým súvisiaci život, ktorý vedie. Mladá psychologička sa Lorelai dostala pod kožu a Emily mohla spokojne opustiť terapiu. S tým,že pravidelne sa Lorelai stretáva s psychologičkou sa nezdôverila Lukeovi.

Emily tak mohla svoju pozornosť mohla zamerať Lukea, ktorému Richard v poslednej vôli nechal značnú finančnú hotovosť, aby ho nakopol k vybudovaniu nového stravovacieho impéria, o ktorom sa ho snažil presvedčiť niekoľko rokov. Snom Richarda bolo vybudovanie siete bistier u Lukea s kvalitným jedlom, snom Lukea bolo mať spokojný život v Stars Hollow a byť oporou Lorelai. Emily bola však neústupná a spoločne začali riešiť rozšírenie novej značky a Luke sa necítil by vo svojej koži a snažil sa celý myšlienku zamiesť pod koberec, aj kvôli tomu, že Lorelai nič netušila, aj preto, že tieto peniaze by sa dali využiť inak. Lorelai s Lukeom tak po rokoch mali medzi sebou tajomstvo, v minulosti nato tvrdo doplatili.

Roryin život sa začínal rúcať, jej snaha o napísanie knihy s Naomi stroskotala na kreatívnych nezhodách, s pomocou vplyvu Loganovej rodiny sa dostala na pohovor do prestížneho magazínu Condé Nest, no po stretnutí bola sklamaná a uvedomila si, že pre nich nechce pracovať. Poučená zo života sa rozhodla nehádzať „flintu do žita“ a napísať pre nich článok o podivných zvyklostiach obyvateľov New Yorku stáť v radách pri otváračkách nových obchodov. Námet článku a korzovanie po uliciach mesta bolo dokonalým motívom stretnutia matky a dcéry a užiť si skvelý deň v meste. Tu sa opäť prejavila schopnosť Lorelai vychádzať s ľuďmi a Rory výrazne pomohla so získaním respondentov a vyhnutiu sa radám do obchodov a predčasne získala najnovší tovar skôr ako skalní fanúšikovia. Rory bombardovala telefonátmi aj mladá majiteľka portálu SandeeSays, ktorá ju chcela získať do svojich radov, ona však tvrdohlavo odmietala pre časovú zaneprázdnenosť, ale aj nespokojnosť s obsahom.

Postupne bolo badať nespokojnosť Rory s jej pracovným a osobným smerovaním. Bola síce za novinársku superstar, každý ju chcel však jednorázovo využiť, aby sa zvýšila prestíž portálu, ktorý sa mohol pochváliť s jej menom. Nikto jej negarantoval trvalé miesto. Pre Logana bola akousi iba náhradou a útekom z jeho sveta a nechcel jej garantovať trvalý vzťah. Aj naďalej tolerovala tento vzťah a keď Odette bola vo Francúzsku, tak priletela do Londýna a žila s Loganom. A práve toto bolo akýmsi odrazom jej doterajšieho života, akoby bola na jedno použitie a pociťovala túžbu mať niečo viac. Jej vnútorná frustrácia vygradovala počas jej výletu v New Yorku, keď si užila sex na jednu noc s nadšencom Star Wars. Priznala Lorelai svoj dlhoročný vzťah s Loganom, aj to, že sa cíti stratená. Jej život sa uberal smerom, ktorý nikdy nechcela a ani netušila, kedy a ako sa tak stalo.

Spolu s Paris absolvovali deň absolventov na Chiltonskej strednej škole a pripomenuli si staré časy, keď boli nepriateľkami, súperkami a nakoniec priateľkami, ktoré spolu prežili aj vysokú školu. Pre Rory bol návrat na Chilton čarovný, zachovala si len dobré spomienky. Paris pod vplyvom blížiaceho sa rozvodu besnila pri pohľade na jej dávnu lásku Tristana, podozrievala riaditeľa, že si kúpil drahý kávovar z príspevku, ktorý venovala škole. Riaditeľ Charleston ponúkol Rory miesto na škole, zatiaľ, čo z prednášky pod vedením Paris študenti odchádzali s plačom. Paris to nemala ľahké, dosiahla veľa úspechov, má veľký dom v New Yorku. Dve deti, ktoré majú zrejme viac rady opatrovateľku, Doyle sa stal úspešným hollywoodskym scenáristom, stretával sa s celebritami, žil bujarým životom a to nezhodovalo s predstavou Paris o spoločnom živote. Bolo zrejmé, že sa stále milujú, ich prchké povahy im zabránili vyriešiť si problémy vo vzťahu a zvolili si radšej rozvod.

Nakoniec Rory prišla na pohovor k arogantnej Sandee, ktorá však už o ňu nemala záujem, dozvedela sa o ukončení spolupráce na memoároch, neuskutoční sa ani spolupráca s Condé Nest, meno Gilmorová už nemalo taký cveng. To bola posledná kvapka pre Rory, zahodila svoje tri mobily a tým akoby zahodila svoj doterajší život a spravila rázne rozhodnutie. Vráti sa na nejaký čas späť do Stars Hollow!

debata chyba
Viac na túto tému: #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE