Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gilmore Girls - prečítajte si o svojich zakopnutiach v memoároch!

25.01.2017 12:17
debata
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je...
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok? Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

Gilmore Girls sa predviedli v špeciálnej minisérii. O čom bol „nový“ príbeh?

Kultový seriál Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov) sa koncom novembra minulého roka po viac ako ročných prípravách vrátil. Streamovací gigant Netflix od 25.novembra sprístupnil špeciálnu štvordielnu minisériu A Year in the Life, ktorá napravila všetky krivdy tvorcov spred deviatich rokov, keď nemali šancu uzavrieť dej seriálu. V nasledujúcich dňoch si budete môcť prečítať, o čom boli jednotlivé štyri epizódy.

Tretia letná epizóda bola akýmsi závanom pôvodného seriálu, Rory sa vrátila natrvalo do Stars Hollow, hoci to tvrdohlavo odmietala, mesto však vedelo viac ako ona sama. Zaradili ju do skupiny tridsiatnikov, ktorí vyštudovali dobrú vysokú školy, potom išli do sveta a keď ich vyfľusol ako žuvačku, vrátili sa späť do rodného mesta ako stroskotané existencie. Na návštevu zavítala aj Lukeova dcéra April, ktorá študovala na prestížnej vysokej škole a jej nadpriemerná inteligencia jej bola prekážkou v medziľudských vzťahoch, jej čudné správanie dokonale zapadalo do miestneho koloritu. Na Rory postupne doliehala ťažoba jej vzťahu s Loganom, vrátila sa do rodného mesta, stratila vidinu akejkoľvek práce a bola v úlohe milenky, ktorá sa môže ukázať v Londýne v presne určenom čase. Roky jej to vyhovovalo, teraz si začala uvedomovať chyby, ktoré si dovolila voči sebe spôsobiť. Navyše Loganova snúbenica Odette sa k nemu už nasťahovala a tak Rory by musela bývať v hoteli a skrývať sa, čo len podčiarkovalo úlohu gejši v celom pomýlenom vzťahu.

Taylor sa rozhodol vytvoriť vlastný muzikál o histórii Stars Hollow, ktorý prekvapivo ukázala Lorelai nespokojnosť s jej životom. Dielo bolo ukážkou nevkusu, podivných reálií, sexu a násilia. Všetci okrem Lorelai boli spokojní s pripravovaným dielom a jej námietky boli zmietnuté zo stola s výčitkami jej neustálej nespokojnosti. Slová od jej priateľov ju zasiahli viac ako tie isté výčitky, ktoré na ňu smerovala Emily a jej dokonalý život sa jej začal rozsypávať, podobne ako Rory. Bolo zjavné, že Michel si zariaďuje nové miesto a postupne sa chce zmieriť s tým, že s manželom adoptujú dieťa a Lorelai z tohto celého procesu vynechával, postupne sa odstrihával od Stars Hollow. Všetko vyvrcholilo jeho oficiálnou výpoveďou a potvrdením všetkých obáv z jeho odchodu. Rory, aby sa vyhla definitívne zaradeniu k neúspešným tridsiatnikom prijala novú výzvu, zachrániť miestne noviny Stars Hollow Gazette pred zánikom. Desaťročia noviny robili spoločnosť obyvateľom a teraz po smrti hlavného editora predsa nemohli zaniknúť a padnúť do zabudnutia. Rory sa tak vrátila o desiatky rokov v čase späť a musela v prastarých podmienkach prinášať novinky z mesta.

Komunikácia medzi Lorelai a Emily tradične viazla a ukázalo sa, že si prechádza ďalšou fázou smútku. Vždy aktívna Emily prežívala depresívne obdobie a jej stretnutia s paničkami zo snobskej skupinky dcér americkej revolúcie ju začínali iritovať. Začínala si uvedomovať márnivosť a pominuteľnosť života a chcela niečo viac zmysluplné a neriešiť márnivý život, čo sa začalo prejavovať postupnou zmenou jej zvykov, drvivá väčšina aktivít súvisela s Richardom, teraz keď je preč, akosi pre ňu staré zvyky stratili zmysel a tie nové ešte nemá vybudované.

Rory bola tradične prostredníkom medzi Lorelai a Emily a tentokrát to nebolo inak, opäť sa ich snažila zblížiť a prinútiť ich k spoločnému stretnutiu a po milióntykrát obrúsiť hrany ich vzťahu. V tejto epizóde si svoj návrat odohral aj Roryin niekdajší priateľ Jess, s ktorým si prežila viac pádov ako vzostupov, aj napriek tomu jej výrazne ovplyvnil život. Po rokoch je Jessa uvedomelý a úspešný muž, ktorý pravidelne navštevuje Lukea a je oporou celej rodine, aj svojej svojskej matke, ktorá sa s manželom omylom dostala do zeleninového kultu, ktorý môžu opustiť až za 6 miliónov rokov. Prijal samého seba, odpustil si a zmieril sa s reáliami, v ktorých žije.

Práve Jess vnukol Rory nápad, ktorý by ju raz a navždy vytrhnúť z pazúrov provizórneho života a lietania za jednorázovou prácou. Momentálny čas v Stars Hollow by mala využiť nato, čo mala spraviť už dávno, napísať knihu. Knihu o celom jej živote. Rory sa tento nápad veľmi zapáčil a okamžite začala pracovať na prvých stranách novej knihy. Verila, že rovnako nadšení budú aj jej najbližší. Lorelai po dlhom čase navštívila matku, aby spoločne po niekoľkýkrát odobrili Richardov pomník, ktorý Emily dlhodobo odmietala pre rôzne chyby. Čakalo ju prekvapenie v podobe Jacka Smitha, dobrého otcovho priateľa a vyzeralo to tak, že do života Emily vstúpil nový muž. Navyše začala viac navštevovať sídlo v Nantuckete, kde sa cítila viac slobodná a uvoľnená. Dom nebol presiaknutý spomienkami na Richarda.

Rory ju konfrontovala s nápadom napísať príbeh o ich živote, s čím Lorelai nesúhlasila. Bola absolútne zdesená z toho, aby si všetci prečítali o jej živote, o jej pocitoch, o tom ako sa častokrát prebojovávala rôznymi situáciami bez pomoci svojich najbližších. Bola zdesená z toho, že by si ľudia z jej okolia prečítali o jej názoroch na všetkých. Bol to jej život a nechcela sa s ním deliť s celým svetom. Po prvýkrát v živote boli proti niečomu, čo by pomohlo Rory a to ich na nejaký čas opäť rozdelilo. To už bolo na Lorelai príliš a rozhodla sa spraviť rázny krok, na nejaký čas odísť do divočiny, zrovnať si myšlienky, nájsť novú motiváciu ako žiť ďalej a pritom byť šťastná.

debata chyba
Viac na túto tému: #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE