Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - peklo je pripravené! Pôjdu všetci tam, kam patria?

10.03.2017 12:12
debata
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia...
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov! The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov!

Záver upírskej ságy je konečne tu! Dočkajú sa všetci šťastného konca?

Osem rokov vysielania, 170 epizód, litre preliatej krvi, stovky mŕtvych postáv a len niekoľko preživších. To všetko predchádza úplne poslednej epizóde The Vampire Diaries, ktorú v piatok večer uvedie televízia The CW. Epizóda s číslom 171 a názvom I Was Feeling Epic, ktorá sa zapíše do seriálovej histórie a ukončí púť niekdajšieho seriálového hitu. Spolu s ňou sa takmer končí aj epocha upírov, ktorá sa sa začala takmer pred dekádou na striebornom plátne, ale aj na televíznych obrazovkách. Už o týždeň sa divákom predstaví 4.séria spin-off seríálu The Originals, ktorý má nejasnú budúcnosť a s najväčšou pravdepodobnosťou bude posledná. Čím sa definitívne uzavrie upírska epocha. The Vampire Diaries prepísali históriu televíznej zábavy. Seriál v tom čase priniesol svieži pohľad na dávne svet krvilačných netvorov a dokázal ho adaptovať do súčasného sveta a pripútať milióny mladých divákov k obrazovkám a za tie roky sa stal kultom a fenoménom. Aj napriek stále prítomnej smrti a temnote stále prevážila láska medzi upírmi a smrteľníčkou Elenou Gilbert. Niekdajšia rekordná sledovanosť počas prvých sérií postupne klesala a po odchode Niny Dobrev definitívne klesla na dno. The CW bola však zhovievavá a dopriala tvorcom možnosť vytvoriť rozlúčkový príbeh v 8.sérii a poďakovať sa divákom za ich dlhoročnú priazeň. Finálová séria si stabilne týždeň, čo týždeň udržiavala svoju miliónovú sledovanosť s ratingom 0.4 a nárastu sledovanosti nepomohol ani fakt, že seriál sa blíži k svojmu koncu. Či dokáže aspoň posledná epizóda zdvihnúť krivku sledovanosti sa ukáže až v sobotu. ´Posledná epizóda má veľký potenciál, diváci sa po dvoch rokoch dočkajú návratu Niny Dobrev a teda prebudenia Eleny z jej kliatby a návratu niekoľkých ďalších postáv.

Tvorcovia naplno využili ponúknutú príležitosť a vytvorili naozaj bombastickú rozlúčkovú sériu, ktorá nakoniec rozdelila skalných fanúšikov na dva znepriatelené tábory. Hoci niektorí vynášajú 8.sériu do nebies a hovoria o nej, ako o dôstojnej rozlúčke. Skupina kritikov nenechala na premiérových epizódach nitku suchú. Vyčítajú jej očividné zúfalstvo tvorcov vyšťaviť zo značky, čo najviac a bezradnosť podľa nich sálala najmä pri predstavení negatívnych postáv tejto série. V príbehu sa predstavila mytológia vytvorenia pekla a sirén, ako pekelných poslov.

Chvály naopak hovoria o stále nečakaných zvratoch, ktoré vždy boli preto tento seriál také charakteristické a dokázali zachovať atraktivitu hlavných postáv, ktoré okrem vlastných hriechov a vidiny skorého odchodu do pekla, si chceli dopriať šťastný koniec. Každá epizóda využila svoj rozlúčkový potenciál, objavili sa staré postavy z predchádzajúcich sérií, niektoré postavy zomreli, niektorí zloduchovia boli porazení, iní sa zase objavili. V nadprirodzenom svete sa ťažko nájde vytúžený pokoj a v mestečku Mystic Falls to platí dvakrát.

Posledné štyri epizódy, ktoré predchádzali dnešnému finále boli strhujúce, šokujúce a hovorili jasne, koniec je tu. Nečakane sa vyvinul životný príbeh Stefana, ktorému Bonnie dala liek na vampirizmus a tým ukončila jeho krvavú cestu rozparovača. Bonnie bola zlomená, nešťastná, v jej náručí držala svoju životnú lásku Enza, ktorého Stefan zabil. Jej šťastiu bolo koniec. Jej obrovská bolesť však vytvorila nový svet, kde sa usídlila Enzova duša pred peklom, kde mal za svoje činy pykať. Enzo bol tak skrytý pred Cadom, ktorý ho chcel dostať do svojho pekelného sveta. Magická sila Bonnie rástla a dokázala sa vzoprieť Cadovi a Enzovu dušu ubránila, aby sa s ním mohla stretávať a netrúchliť, nepohnúť sa v živote ďalej. Pochopiteľne nevedela, nemohla Stefanovi odpustiť, hoci vedela, že to nebol ten Stefan, ktorého poznala.

Stefan hľadal svoje vykúpenie z činov, ktoré stáročia páchal a Cade sa nevedel dočkať, keď jeho duša príde jedného dňa za ním do pekla. Tým, že sa z neho stal smrteľník, dohoda medzi pánom pekla a bratmi Salvatorovcami padla a boli slobodní, nemuseli viac prinášať do pekla hriešne duše. Jeho hriechy, jeho činy ho budú prenasledovať do konca jeho života a už nikdy nenájde vykúpenie. Musí žiť, musí využiť každý deň jeho smrteľného života byť lepším človekom, robiť ostatných šťastných a pomáhať im a dúfať, že v deň jeho smrti vykoná toľko dobra, ktorého ho dostane na rázcestie medzi peklom a lepším miestom. Spolu s Damonom sa im podarilo vypátrať jedinú Cadovu slabinu a nájsť zbraň, ktorá ho dokáže zabiť. Bola týka vyrobená z jeho kostí a popola, ktorá vznikla v momente jeho smrti. Damon obetoval svoj život, aby sa dostal do medzipriestoru medzi životom a smrťou, aby odlákal Cadovu pozornosť a Stefan ho mohol prebodnúť a zničiť ho.

Odstránenie Cada bol iba vrcholom ľadovca. Spolu s Cadom opustilo peklo viacero hriešnych duší medzi nimi aj psychopatický vrah Kai Parker. Ten chcel dokončiť svoju pomstu voči svojej rodine a zabiť posledné žijúce členky covenu Gemini a dcéry Alarica a Caroline v jednom. Po zničení Cada sa ukázalo, že mal iba odlákať pozornosť, aby žezlo v pekle mohla prebrať iná osoba. Na scénu sa vrátila ikonická záporačka Katherine Pierce, ktorá využila ďalšiu šancu a dostala sa do sveta živých spolu so ženskou časťou Mattovej rodiny. Oslobodila skazenú matku Kelly a dcéru Vicki a ich plánom bolo zničiť Mystic Falls pekelným ohňom a dvanásťkrát zazvoniť na Maxwellov zvon.

Katherine chcel Damon vylákať z jej úkrytu a jediným spôsobom, ako to spraviť bolo zinscenovanie svadby Stefana a Caroline. Narýchlo zorganizovaná svadba sa premenila na reálnu a Stefan a Caroline si povedali svoje áno a netušili, že ich plán im nevyšiel. Mattova skazená matka Kelly si užívala pohľad na ostatných, ako sa myslia, že tentokrát prekabátia Katherine, tá bola tentokrát o dva kroky vpred.

Jej a Vicki sľúbila cestu von z pekla a koniec nekonečným mukám. Ešte predtým však Bonnie prišla nato, že nikdy nestratila mágiu, len ju nevedela ovládať. Pomohli jej ju prebudiť malé magické dvojičky, vzájomne sa zachránili z horiaceho domu a Bonnie musela dať zbohom Enzovi. Prinútil ju uveriť, že ešte má nádej na skvelý život, ktorý musí žiť, odpustiť všetkým a byť šťastná a používať mágiu.

Televízia The CW sa chce s The Vampire Diaries rozlúčiť naozaj dôstojne a veľkolepo. Finále vyhradila celý piatkový prime-time. Poslednej epizóde bude predchádzať špeciálna bonusová epizóda s názvom Forever Yours, v ktorej sa hlavní tvorcovia Julie Plec a Kevin Williamson spolu so všetkými kľúčovými hercami rozlúčia s Mystic Falls a poďakujú sa za dlhoročnú priazeň. Pripomenú si najdôležitejšie momenty, zvraty, ale aj postavy k tomu povedia zaujímavosti z nakrúcania. Plynule na bonusovú epizódu nadviaže dlho očakávaná epizóda I Was Feeling Epic, v ktorej bratia Salvatorovci budú čeliť svojmu najnebezpečnejšiemu nepriateľovi, bývalej láske Katherine Pierce! Nová kráľovná pekla dokázala opäť oklamať všetkých a pripraviť si plán, ktorý bude dokonalým zadosťučinením a dokonalou pomstou voči svojim nepriateľom. Jednou ranou môže zmiesť nenávidené Mystic Falls z povrchu zemského spolu s jej obyvateľmi.

Celý príbeh finálovej epizódy je pochopiteľne opradený rúškom tajomstva a dá sa len polemizovať o tom, ako dopadnú jednotlivé postavy. Najočakávanejší je však návrat Eleny, respektíve jej prebudenie a zlomenie kliatby medzi ňou a Bonnie. Jediným východiskom, ako prinavrátiť Elene vedomie je smrť Bonnie, keďže ich životné energie sú prepojené. Príbeh Bonnie nabral pomerne tragický smer. Po smrti životnej lásky Enza akoby stratila chuť žiť a najradšej by bola s ním na večnosti. Môžu nastať dve veci, že sa Bonnie dobrovoľne poberie za Enzom alebo so znovuobjavenou magickou silou zničí prepojenie medzi ňou a Elenou a obe sa tak stretnú o niekoľko desaťročí skôr, ako šialený Kai zamýšľal.

Pravda sa ukrýva niekde uprostred. Pointou kliatby medzi dvoma ženami, že ak jedna bude žiť, tá druhá bude v podstate mŕtva. Rozlúsknutie paradoxne bude mať na svedomí Katherine, ktorá prostredníctvom Vicki zazvoní na pekelný zvon. A keďže zvonenie fyzicky ubližuje aj Bonnie, ktorá je prepojená vďaka svojmu rodu so zvonom, jej srdce sa zastaví a na moment zomrie, no podarí sa ju zachrániť. S touto možnosťou Kai pri tvorbe kliatby nerátal a tak otvorí cesta pre návrat Eleny. Damon si bude spočiatku myslieť, že jej telo ukradla Katherine, aby sa mu mohla pomstiť. No jeho životná láska sa opäť prebrala k životu.

Ako zareaguje Elena, keď sa po rokoch prebudí a prečíta si denníky od priateľov, ktoré mapovali ich život počas jej neprítomnosti? Dokáže ešte žiť život, ktorý mala predtým? Dočká sa šťastného konca spolu s Damonom? A práve prežitie bratov Salvatorovcov je viac ako otázne. Všetko nasvedčuje tomu, že jeden z bratov nemá šancu na prežitie. The Vampire Diaries nebol nikdy typ seriálu, v ktorom by sa postavy dočkali dokonalého konca, v čom spočívalo jeho čaro. Knižná predloha sa končila smrťou Damona a vymazaním pamäte Eleny, ktorá tak dostala novú šancu žiť život obyčajnej smrteľníčky. Fanúšikovia by najradšej videli šťastného Damona  a Elenu a Stefana a Caroline, zrejme sa toho nedočkajú. Tipy fanúšikov hovoria o tom, že Damon tradične doplatí na svoj komplikovaný život a bude musieť zomrieť. Po porazení Katherine zostane prázdny trón vládcu pekla a bude potrebné ho obsadiť skôr, kým ho neprevezme ďalší nepriateľ, ktorý bude sa chcieť dostať späť do sveta živých. Bude sa musieť niekto obetovať a chrániť navždy náš svet pred hriešnikmi a vzdať sa svojho života? Jedno je isté a oficiálne potvrdené, v úplnom závere herci nakrúcali scény s pohrebom. Kto ležal v rakve je opradené rúškom tajomstva a do dnešného večera je to aj fantázii divákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)