Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov!

13.03.2017 13:56
debata
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia...
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov! The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov!

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

Piatok, desiaty marec sa natrvalo zapíše hrubými písmenami do seriálovej histórie. V tento deň sa na obrazovkách televízie The CW s divákmi rozlúčil kultový seriál The Vampire Diaries epizódou s poradovým číslom 171 s názvom I Was Feeling Epic. Po ôsmich rokoch vysielania, po tých dlhých rokoch sledovania a prežívania osudov jednotlivých postáv bola 16.epizóda 8.série tou, ktorá povedala posledné zbohom. Bola tou, v ktorej sa osudy postáv uzavreli. Bez možnosti potenciálneho revivalu, ktorý je v poslednom období tak populárny, čo potvrdili aj samotní showrunneri, aj kľúčoví herci. Hlavná autorka seriálu Julie Plec podľa vlastných slov po nabitých rokoch si dopraje zaslúženú dovolenku a po nej sa pustí do nových projektov. Dodala, že má ďalší nápad, ako priviesť upírov späť k životu. Nebude to návrat The Vampire Diaries, mohol by to byť však ďalší spin-off plynúci z očividného odkazu z poslednej epizódy, ktorý by sa mohol zamerať na Caroline a Alarica a ich školu pre magicky nadané deti.

Tento nápad zostáva nateraz len v rovine úvah, oficiálne na ňom nikto nepracuje a je otázne, či aj niekedy bude. Napríklad taký Paul Wesley (Stefan) sa chce zamerať skôr na prácu za kamerou, ako pred ňou, jeho seriálový brat Ian Somerhalder (Damon) má v pláne najbližšie roky žiť na ranči a byť mimo obrazu a vrátiť sa v čase, keď si diváci „oddýchnu“ od jeho tváre. Herečka Nina Dobrev (Elena) chce naďalej rozvíjať skôr svoju filmovú kariéru, ako tú seriálovú. Candice King (Caroline), Kat Graham (Bonnie), Michael Malarkey (Enzo) chcú rozvíjať svoje hudobné kariéry. Ostatní herci dúfajú, že nezostanú „zaškatuľkovaní“ a objavia sa v nových projektoch.

Aký bol koniec seriálu?

The Vampire Diaries sa dočkali dostatočného konca, s ktorým môžu byť spokojní nielen tvorcovia a herci, ale aj fanúšikovia. Podarilo sa počas celej vopred avizovanej poslednej série vytvoriť príbeh, ktorý postupne gradoval a v poslednej trištvrtehodinovke nenútene len dopovedal a dal bodku celému príbehu. Z poslednej epizódy bolo cítiť logické vygradovanie, žiadne zbrklé a nútené pózy jednotlivých charakterov a to len vďaka premyslenému prístupu hlavných tvorcov Julie Plec a Kevina Williamsona, ktorí dokázali aj napriek výhradám fanúšikom udržať nadpriemernú latku seriálu aj počas jeho finálovej série. Epizóda I Was Feeling Epic bola jedna z mála výnimiek, z ktorej na prvý pocit nesálal pocit, že sleduje záver seriálu, ktorý nenavodzoval divákovi pocit, že niečo zmeškal a nemusí byť frustrovaný z toho, že niečo neuvidí. Naopak príbeh dokázal priniesť stále atraktívne zvraty, ktoré boli pre seriál tak charakteristické. To podstatné sa stalo prirodzene počas predchádzajúcich mesiacov a jednotlivé charaktery sa nesprávali nelogicky skrz toho, že majú len niekoľko málo minút nato, aby uzavreli svoj príbeh.

Epizóda mala spád, každá scéna svoje opodstatnenie, z každej minúty tvorcovia vyťažili svoj potenciál. A práve tieto faktory spravili zo záveru príjemné a nenútené dielo, ktoré dovolilo divákom nostalgicky zaspomínať si a samozrejme s veľkými nádejami očakávať rozuzlenie. K celej tejto mozaike prispela aj špeciálna bonusová epizóda Forever Yours, ktorá sa vysielala pred samotnými finále, ktorá divákom pripomenula všetky kľúčové momenty predchádzajúcich sérií a navodila tú správnu nostalgickú náladu. Sledovanosť dosiahla najvyššiu hodnoty počas celej ôsmej série. Jedným dychom treba dodať, že očakávania vzostupu sledovanosti boli iste väčšie. Zatiaľ, čo priemerná sledovanosť všetkých epizód finálovej série bola na úrovni jedného milióna divákov a ratingu 0.4. posledná epizóda zaujala 1.2 milióna divákov s ratingom 0.5. Čo len potvrdzuje, že cieľová skupina divákov televízie The CW primárne nesleduje jej programy v určený čas v televízií, ale na online platformách, ktorými je charakteristická. Žiaľ, tieto čísla sa do oficiálnych stále nepočítajú, čo mohlo navodiť dojem, že sa aj The Vampire Diaries ocitli na okraji záujmu. No na sociálnych sieťach v deň konca hovorili niečo iné.

Šťastný koniec pre každého?

Niekoľko týždňov pred vysielaním samotného finále sa množili dohady o tom, ktoré postavy sa dočkajú/nedočkajú šťastného konca, ktoré by sa mohli dočkať dostatočnej satisfakcie. No bola tu oprávnená obava, ktoré postavy sa svojho šťastného konca nedočkajú a skôr, kým sa seriál skončí, ich osud bude tragicky spečatený. Na atraktivite poslednej epizódy pridával aj fakt, že herečka Nina Dobrev dodržala sľub a vrátila sa do seriálu, ktorý z nej spravil hviezdu, počas jeho labutej piesne. Dobrev seriál opustila na konci 6.série, keď jej príbeh uzavreli kliatbou medzi Elenou a Bonnie. Kým Bonnie bude nažive, Elena bude prakticky mŕtva. Tvorcom sa vytvoril dostatočný manévrovací priestor počas nasledujúcich sezón pokračovať v príbehu s Elenou, aj bez jej fyzickej prítomnosti a vyčkávať na moment, keď sa objaví možnosť na jej návrat a dokončiť jej príbeh k spokojnosti divákov. Čo sa nakoniec aj vo finále stalo.

Dejovo príbeh plynulo pokračoval na udalosti z predposlednej epizódy. Bonnie padla mŕtva k zemi spolu s doznievajúcimi zvukmi pekelného zvonu a Stefan s Caroline sa ju pokúšali zachrániť. Na mieste medzi životom a smrťou bezcieľne putovala krajinou, v ktorej natrafila na prebúdzajúcu sa Elenu. Boli šťastné, že sa vidia. Bonnie nedúfala, že sa ešte niekedy uvidia. Elene bolo jasné, že Bonnie chce po smrti životnej lásky Enza zomrieť a bola pripravená ísť za ním. Elena nechcela, aby Bonnie zahodila svoj život a bola ochotná ďalej zostať pod vplyvom kliatby, aby mohla jej najlepšia priateľka prežiť taký život, aký si zaslúžila. Kto však nebol pripravený bol Enzo, ktorý vrátil jej dušu späť do sveta živých.
Damon oddialil zničenie Mystic Falls. Vicki musela a chcela zazvoniť na pekelný zvon, aby tak splnila časť dohody s Katherine. Nechcela sa vrátiť do pekla a dala čas všetkým hodinu na vypratanie mesta a možnosť zachrániť, čo najviac nevinných. Mystic Falls malo ľahnúť popolom o desiatej večer. Matt chápal svoju zosnulú sestru, chápal, že chce nájsť svoj večný a pokojný odpočinok. Ako šerif mal právomoc aktivovať evakuačný plán mesta a spustil hromadný útek ničnetušiacich obyvateľov mestečka.

Stefan s Damonom po prvýkrát museli priznať porážku, nenávidená mrcha Katherine Pierce ich dokázala prekabátiť a pripísať si víťazstvo. Damona čakalo doma prekvapenie, keď našiel prázdnu rakvu. A tu sa skrývalo prvé veľké prekvapenie finálovej epizódy. Niekoľko týždňov televízia zverejňovala krátke ukážky z tejto scény, keď Damon po prvýkrát po rokoch stretne s prebudenou Elenou. Bonnie nakrátko zomrela a všetko nasvedčovalo tomu, že to stačilo na zlomenie kliatby. Jej život sa na moment skončil, mohol sa vrátiť tej druhej. Damon však veľmi rýchlo spoznal, že v náručí drží Katherine, ktorá Elenino telo odpratala, aby mohla rozpútať svoje posledné divadlo pred zničením Mystic Falls.

Katherine si nenechala ujsť možnosť spraviť šou pred bratmi Salvatorovcami a vysmiať sa im, ako naleteli jej perfektnému plánu s peklom. Bol to všetko jej plán, ako presvedčiť pána pekla Cada, aby sa zameral na bratov a ich duše. Chcela zničiť ich životy a potom ich duše stiahnuť do pekla, kde by ich mohla navždy týrať. Po zničení Cada si uvedomila, že bratov podcenila a tak prišla späť do sveta živých, aby svoj dokonalý plán dokončila sama a dopriala si dokonalú pomstu.

Stefan hľadal bezvládne telo Eleny, zatiaľ, čo ostatní rýchlo opúšťali mesto. Alaric spolu s dvojičkami a Bonnie museli presvedčiť Caroline, aby odišla s nimi a dopriala priestor Stefanovi zachrániť Elenu. Rozpoltená Caroline sa musela rozhodnúť, či dá prednosť svojim deťom, alebo svojmu novopečenému manželovi. Rick apeloval na ňu, aby dodržala svoj sľub a dopriala svojim dcéram život s mamou a tak odišla spolu s nimi. Rozlúčila sa so svojou láskou, podvedome vedela, že sa vidia naposledy. Stefan mal svoj plán, ako zachrániť Elenu, svojho brata, aj svoju ženu. Vedel, že z tejto bitky živý tentokrát nevyviazne. Medzitým našiel Elenu, no nemohol s ňou odísť. Katherine si premyslela každý krok a poistila sa, aby Elena nemohla opustiť Mystic Falls. Zatiaľ, čo sa pokúšali zachrániť svoje životy, ona sa všetkým škodoradostne vysmievala.

Bonnie s Rickom objavili spôsob, ako prekaziť Katherine jej majstrovský plán. Našli totiž možnosť, ako zničiť večne zatratenie. A práve pekelný oheň, ktorý má zničiť Mystic Falls je presne tou silou potrebnou za zničenie pekla. Stačí ho len vhodne magicky presmerovať. Bonnie sa okamžite podujala zrealizovať tento plán. Verila vo svoje znovuobjavené schopnosti, ak by aj niečo zlyhalo, oheň by presmerovala, mesto by zachránila a ona by sa ocitla na večnosti s Enzom. Nemala, čo stratiť. S týmto plánom informovala aj Stefana, s ktorým dokázala nájsť zmierenie. Vedel, že Damon neopustí mesto bez Eleny a istoty, že Katherine bude raz a navždy zničená. Rozhodol sa obetovať svoj život smrteľníka v prospech svojho brata, ktorý si konečne zaslúži mať dobrý život. Damon nebol ochotný akceptovať jeho plán a ako smrteľníka ho prinútil odísť z tunelov, kde väznil Katherine a ktorými sa o niekoľko málo minút mal prehnať presmerovaný pekelný oheň. Stefan odišiel a Damon bol pripravený zniesť Katherine raz a navždy z tohto sveta. Lenže jeho brať bol prefíkanejší, použil železník, takže Damonove ovplyvnenie nemalo silu. Odobral si krv, ktorá bola zároveň liekom na vampirizmus a spravil smrteľníka aj zo svojho brata.

Medzitým udrelo desať hodín večer a Vicki dvanásťkrát zazvonila a pekelný oheň sa začal šíriť. Bonnie ho dokázala presmerovať preč z Mystic Falls, nebola dostatočne silná, aby ho udržala. Ako pred stáročiami, keď prvýkrát čarodejnícky klan Bennetovcov odvrátil zničenie mesta, tak aj teraz prišli duchovia na pomoc a odvrátili apokalypsu. Objavil sa aj duch Enza, ktorý dodal svojej láske energiu. Práve vtedy pochopila, že jej magická sila je prepojená s jej chuťou žiť a teraz dokázala, že chce žiť. Stefan dal bratovi liek, stal sa aj z neho človek. Vytrhol mu Katherine z rúk a obetoval svoj život nato, aby zachránil všetkých a zniesol mrchu z tohto sveta. Dostať Caroline z mesta bol cielený plán Ricka a Stefana. Obom bolo jasné, že mu to Caroline nedovolí spraviť. Nechala mu poslednú srdcervúcu správu s rozlúčkou.

Stefanova duša sa ocitla medzi životom a smrťou, na mieste, kde je uväznená aj duša Eleny. Svojou obetou si zabezpečil cestu na lepšie miesto a nie do pekla, ako mu to bolo povedané. Stretol sa poslednýkrát s Elenou, aby nechal odkaz pre Caroline, aby vedela, že si jej správu stihol vypočuť a teraz je šťastný. Následne sa ocitol na prahu večného pokojného odpočinku, kde ho čakala jeho najlepšia priateľka Lexi. Stefan nemohol dopustiť, aby sa Damon nedočkal šťastného konca s Elenou. Prežil toho tak veľa a teraz je tým správnym mužom schopným žiť svoj vytúžený a zaslúžený život a chcel dopriať aj Elene spoznať nového Damona. Jedna veľká kapitola sa uzavrela, aby tá nová sa mohla začať. V tomto spočíval druhý veľký zvrat, keďže väčšina tipov pred odvysielaním finále hovorili o tom, že Damon neprežije a on spraví veľkú obetu.

Elenina duša bola na rázcestí a teraz, keď Bonnie bola dostatočne silná na zlomenie kliatby, tak ju mohla vrátiť späť do jej tela. Elena sa prebudila. Do nového sveta, ktorý je pre ňu neznámy, do pomerov, ktoré nezažila, no čaká ju v ňom stará láska. Poslednýkrát sa rozlúčili so Stefanom, starí priatelia mohli objať Elenu a pokúsiť sa pokračovať v životoch, ktoré nabrali nový smer. Elena bola poslom dobrých správ. Caroline a Damon dúfali, že Stefan nakoniec neskončil v pekle za svoje činy. Odovzdala Caroline odkaz, aby sa mohla pohnúť ďalej a Damon ako človek veriť, že aj jeho čaká vykúpenie, keď nastane jeho posledný deň. A život išiel ďalej…

Našli svoj pokoj

Zosnulí našli svoj pokoj a mohli bdieť a mať ochrannú ruku nad svojimi žijúcimi blízkymi. Tyler s Vicki budú dávať pozor na Matta, ktorému sa dostalo ako prvému po stáročiach dôstojného uznania za zásluhy pre mesto. Bol šerifom a kandidátom na starostu. Bonnie rozhodla splniť sľub, ktorý dala Enzovi. Plná životného elánu sa rozhodla vidieť miesta, o ktorých hovorili, že spolu navštívia a bude šťastná. Stále pri nej bude bdieť jej anjel strážny a láskyplne na ňu dohliadať. Caroline s Alaricom si splnili svoj sen a založili školu pre „nadané deti“, v ktorej nájdu útočisko deti s mágiou. Nová škola nesie Stefanovo meno. Caroline všetko riadi, aj s pomocou štedrého daru od Klausa a vždy pri nej bude stáť jej zosnulá mama. Rick je profesorom na škole a verí, že nad ním bdie Jo, jeho životná láska. Veľkou posilou v škole je aj Jeremy, ktorý sa vrátil do Mystic Falls.

Elena napokon prežila svoj život s Damonom. Dokončila školu, stala sa lekárkou, vrátila sa do Mystic Falls a keď životy sa ocitli na sklonku, obaja našli svoj pokoj. Hoci sa Damon po zbytok svojho života smrteľníka obával, že to tak nebude. Po rokoch, keď nastal ich ten deň, Elenu čakala jej milovaná rodina a Damona privítal na lepšom mieste jeho brat Stefan. Jej život bol čudný, chaotický, komplikovaný, smutný, nádherný, úžasný a hlavne epický. A to aj vďaka Stefanovi. Keď ho stretla, bolo to tesne po smrti jej rodičov a ona bola vo svojom vnútri tiež mŕtva. A on ju vrátil späť k životu. Potom stretla Damona a vďaka bratov Salvatorovcom žila svoj život naplno, ktorý si zaznamenala do denníkov, ktoré zostali ako pamiatka pre ďalšie generácie…

debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)