Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete

03.05.2017 13:46
debata
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky...
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete

Ako sa skončila prvá séria tohtoročnej najúspešnejšej novinky?

Úvodný rok vysielania megaúspešnej novinky televízie NBC This is Us sa v polovici marca uzavrel veľkým a emotívnym finále, ktoré prinieslo viac otázok, ako odpovedí. Prvú sériu ukončila 18.epizóda s názvom Moonshadow. Potvrdená druhá séria vtrhne na obrazovky v septembri tohto roka a prinesie opäť osemnásť epizód, ktoré budú ďalej mapovať komplikovaný život a najmä komplikované vzťahy klanu Pearsonovcov. Sledovanosť finále zlomila všetky doterajšie rekordy prvej série a bola vyššia, ako samotná premiéra. Viac ako 12 miliónov divákov sa rozlúčilo s prvou sériou a Moonshadow dosiahol rekordný rating 3.3. This is Us kraľuje na obrazovkách celonárodných televízií a je najúspešnejšou novinkou tejto sezóny, pričom porazil aj spevácku súťaž The Voice. Nie je preto prekvapením, že NBC obnovila seriál rovno na ďalšie dve série a určite nezostane len pri nich. Vybičovaná zvedavosť a rastúca popularita seriálu udrží krivku sledovanosti v rekordných hodnotách aj počas nadchádzajúcich sé­rií.

Cesta This is Us na obrazovky bola veľmi zaujímavá. Keď v lete 2016 NBC predstavila novinky na ďalšiu sezónu, divákov okamžite zaujala novinka o živote obyčajných ľudí s obyčajnými problémami, príbeh o živote, o ľuďoch, o nás. Za krátky čas stránka seriálu na Facebooku zaznamenala raketový štart a dodnes si “lajklo” stránku takmer 2.7 milióna ľudí. Ešte väčší ohlas zaznamenal trailer This is Us, počas prvých troch mesiacov od zverejnenia si ho na Youtube pozrelo video viac ako 8 miliónov ľudí. Trailer zverejnený na Facebooku si pozrelo neuveriteľných 63 miliónov divákov. Televízia trafila do čierneho objednávkou tohto seriálu, keď je trh presýtený rôznymi žánrami. Chýbal však počin, v ktorom by účinkovali obyčajní ľudia so svojim problémami, v ktorých by sa našli milióny divákov, problémy, ktoré by prežívali milióny divákov týždeň, čo týždeň pri televíznych obrazovkách. Tieto predpoklady This is Us splnil, tou hlavnou devízou seriálu je, že obyčajný a toho ho robí špeciálnym. Seriál, ktorý svojou obyčajnosťou a ľudskosťou opantal americké publikum a čaká na svoju príležitosť v ostatných krajinách.

This is Us hovorí o problémoch, o ktorých sa nehovorí

Seriál This is Us ukázal svoju silu aj v úvodných mesiacoch tohto roka, keď NBC vysielala druhú polovicu aktuálnej série. Počas minuloročnej jesene seriál zvalcoval konkurenciu naprieč televíznym trhom, vtedy sa postupne sledovanosť „vyškriabala“ až k hranici desiatich miliónov divákov. Po odvysielaní finále čaká This is Us minimálne polročná prestávka vo vysielaní a druhá séria sa dostane do vysielania na jeseň tohto roka. NBC si je silou istá a posledná epizóda by mala dostatočne zarezonovať, aby napätí diváci sa vrátili k obrazovkám aj na jeseň a rekordná sledovanosť tým neutrpela. Americkí diváci sú príjemne opantaní životnými peripetiami bežnej rodiny Pearsonovcov, ktorá rieši problémy bežného života a veľkej tragédie, ktorá ovplyvnila ich minulosť, súčasnosť, ale aj ďalší život. Jednotlivé postavy sa snažia žiť svoj život najlepšie, ako vedia, prežívajú svoje vzostupy a najmä pády. Keď sa k tomu pripočíta pohľad do ich minulosti, ktorý dáva divákom indície, že ich čaká ešte dlhá cesta za šťastím, ktoré im častokrát leží pri nohách. Veľko zaujímavosťou bol aj fakt, že tvorcovia tajili až do vysielania pilotnej epizódy, presný dej. Trailer hovoril o skupine ľudí, ktorých spája deň narodenia a nedalo sa rozoznať, že to bude príbeh o jednej rodine, ktorých príbeh sa bude rozprávať v dvoch časových rovinách.

Dvojité obnovenie je veľmi ojedinelý jav a televízie sa len veľmi zriedkavo púšťajú do viacročného obnovania. Stáva sa len pri tých najväčších hitoch, ktoré majú potenciál udržať si vysokú sledovanosť bez výkyvov v ďalších sezónach. V minulých rokoch sa dvojitým obnovením mohli pochváliť napríklad Bones (Kosti), The Walking Dead, či The Big Bang Theory (Teória veľkého tresku). Tvorcovia tak dostali dôveru, ale aj istotu, že môžu svoje rozsiahle a komplikované plány s rodinou Pearsonovcov naplno rozvinúť a nemusia sa obávať zrušenia v najbližších dvoch sezónach. Výhodou je tiež „rezervácia“ hercov, ktorí takisto majú vopred dané nakrúcanie a nižší počet epizód im dáva ešte aj dostatočnú slobodu. Stíhajú nakrúcať aj iné krátkodobé projekty, čím stúpa ich spokojnosť a nehrozia predčasne ohlásené odchody hlavných postáv, čo by bola aj ich škoda. Keďže stačilo iba šesť mesiacov vysielania nato, aby sa z nich stali veľké seriálové hviezdy a spočiatku bagatelizovaný seriál sa stal rešpektovaným seriálovým hitom. Či si to chcú neprajníci priznať alebo nie, „americká telenovela“ ako This is Us počastovali valcuje naprieč laickou, ale aj kritickou verejnosťou a nastavuje zrkadlo problémom, ktoré prežíva každý človek a nechce o nich rozprávať, lebo sa to nehodí.

Viac otázok, ako odpovedí

Odhalil záver prvej série, ako zomrel Jack? Tvorcovia sľubovali finále, ktoré zodpovie na mnohé otázky a otvorí priestor na nové, na ktoré sa budú pokúšať nájsť odpoveď v druhej sérii. Koniec predposlednej epizódy jasne naznačil, že sa schyľuje k momentu, keď Jack zomrie a vysvetlí aj zapojenie Kate do celej tragédie. V čase, keď bola trojica súrodencov takmer dospelí a nepotrebovali až takú pozornosť Rebeccy, sa rozhodla mama splniť svoj sen a pokračovať v dobre rozbehnutej speváckej kariére. Vyrazila so skupinou na malé klubové turné, s čím však nesúhlasil Jack, keďže členom skupiny bol Rebeccin bývalý priateľ. Jackov inštinkt sa nemýlil, hoci Rebecca by nikdy svojho manžela nepodviedla, druhej strane to bolo jedno. Ich pnutie vo vzťahu bolo aj pre nich ťažkou skúškou, ktoré sa prenieslo aj deti. Na scénu sa vrátila otázka Jackovej závislosti od alkoholu a Kate presvedčila, aby išiel spory urovnať na Rebeccin koncert.

Uvedomil si, že jeho dcéra má pravdu a vydal sa na cestu. Tá nakoniec neodhalila dôvod smrti otca rodiny. Jack dorazil na miesto konania koncertu, aby urovnal všetky konflikty. Podgurážený alkoholom však docielil pravého opaku a ukázalo sa, že idylické manželstvo, o ktorom bola prvá séria nebolo až také idylické. Rebecca musela dať prednosť opäť svojej rodine a dať svoju spevácku kariéru k ľadu. Až vtedy si uvedomila krivdy, ktoré v sebe roky dusila v záujme zachovania pokoja v rodine. Nakoniec sa ukázalo, že ticho povedalo viac. Po najväčšej hádke za celé ich manželstvo, Rebecca požiadala Jacka, aby opustil ich dom a rodinu. Jack našiel prechodné bydlisko u najlepšieho priateľa Miguela, ktorý sa po jeho smrti stane Rebbeciným druhým manželom. Ich láska sa však začala naozaj romanticky. Vďaka ich prvému stretnutiu sa z Jacka nestal zločinec a jej spev mu zabránil vylúpiť podnik, v ktorom vystupovala. Nebyť Rebeccy, budúcnosť mohla vyzerať oveľa tragickejšie.

Posledné scény prvej série patrili pohľadu do súčasnosti, v ktorej súrodenci Pearsonovci spravili veľké rozhodnutie o svojich životoch. Kevin sa rozhodol prijať ponuku na nakrútenie filmu, ktorý by ho mohol vystreliť medzi áčkové filmové hviezdy. Musel dať bokom svoj osobný život, v ktorom sa mu začalo dariť, keď dostal od svojej ex-manželky a životnej lásky druhú šancu. Randall chcel pokračovať v odkaze svojich mŕtvych otcov. Požiadal svoju manželku Beth, či by si neadoptovali tretie dieťa. Mohol by pokračovať v odkaze, ktorý začal jeho adoptívny otec Jack a dal mu šancu mať iný život. Kate sa spolu s Tobym vrátili do Los Angeles a chcela pokračovať v odkaze svojej matky, po ktorej zdedila spevácky talent. Rozhodla sa, že aj napriek svojej morbídnej obezite, ktorá ju v podstate už teraz diskvalifikovala, chce rozbehnúť spevácky kariéru. This is Us do novej série vstúpi s novými výzvami. Ako pokračujú v súčasnosti peripetie rodiny Pearsonovcov a pozornosť smeruje aj na minulosť. Vráti sa Jack k svojej rodine. Dá mu Rebecca ešte šancu? Alebo to bol začiatok konca ich vzťahu, ale aj konca jeho života? Seriál bude pokračovať opäť v septembri. Tvorcovia sľubujú, že práve jej súčasťou bude odpoveď o Jackovej smrti a nielen to. Prvá séria priniesla viac otázok, ako odpovedí a to je dobre. Otvára sa tak priestor na atraktívne hľadanie odpovedí v nasledujúcich sériách bez toho, aby seriál nudil.

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us