Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Originals - krvilačných nič neporazí. Dokázali sa vyhnúť svojmu koncu

18.07.2017 13:24
debata
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je...
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ... The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ...

Upírska epocha sa nekončí. Pôvodní upíri zabojovali o svoje prežitie a dočkajú sa 5.série!

Nad upírmi sa v posledných mesiacoch poriadne zmrákalo a už sa zdalo, že sa po takmer dekáde upírskej renesancie ich úspech nelichotivo ukončí pre divácky nezáujem. Opak je pravdou a nakoniec si svoje miesto na televíznych obrazovkách predsalen vybojovali a skalní diváci sa dočkajú ďalšej série The Originals a možno bude toho ešte viac. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o ďalšom spin-off seriály, ktorý by mal tentokrát mať základ nielen z The Vampire Diaries, ale aj The Originals.

Komplikovaná cesta k prežitiu seriálu

Cesta k „prežitiu“ seriálu, ktorý je odnožou legendárnych The Vampire Diares nebola jednoduchá. Už tretia séria sa stretla s nečakaným prepadom diváckej priazne a to sa oba upírske seriály vysielali počas jedného večera. Televízia The CW si naivne myslela, že dosluhujúce Upírske denníky potiahnu svojho mladšieho seriálového súrodenca. Už vtedy visel nad osudom Pôvodných otáznik, televízia tomuto formátu verila a objednala si aj štvrtú sériu. Pokles sledovanosti pod psychologickú hranicu jedného milióna divákov mala aj za následok, že The Originals sa dočkali len 13-epizódnej, namiesto plnohodnotnej 22-dielnej série a odsun z hlavnej vysielacej sezóny. Tieto logické kroky zo strany televízie dávali divákom jasne najavo, že seriálová upírska epocha sa blíži k svojmu koncu. Neskôr avizovala, že ôsma séria The Vampire Diaries bude posledná a po jej finiši sa na jar tohto roku dostali do vysielania Pôvodní upíri.

Seriálu 13-epizódna séria tak veľmi svedčí.

The CW nechcela predčasne vyrieknuť ortieľ nad sériou, ktorá sa ešte nedostala do vysielania a tak divákov nechávala v napätí, či si klan Mikaelsoncov dokáže vydobyť nové príbehy. Otvorene bolo povedané, že rozhodnutie o zrušení, či predĺžení bude na základe sledovanosti štvrtej série, čo pri The CW je pomerne netradičné rozhodnutie, práve najmenšia celonárodná stanica prizerá na seriály z mnohých hľadísk a sledovanosti je iba časť celej mozaiky. Diváci tak museli ukázať svoju silu a ukázať jej, že o seriál má stále záujem. Nakoniec sa ukázalo, ako veľmi prospešná stratégia rozloženia vysielania upírskych seriálov. Od jesene minulého roku sa vysielala finálna séria príbehu z Mystic Falls a na jar sa znova začal boj o New Orleans. Diváci tak prešli plynulo od Upírskych denníkov k Pôvodným upírom a to sa ukázalo ako potrebná záchrana. Sledovanosť najnovšej série sa mierne zvýšili nad hranicu jedného milióna divákov, podobne ako posledná séria TVD a tak prišlo v máji oficiálne potvrdenie, že The Originals sa dočkajú vytúženej 5.série. Tá si zachová nový formát vysielania, teda nakrúti sa 13 epizód a dostane sa do vysielania na jar 2018.

Skrátená séria seriálu veľmi svedčí

Veľkým plusom štvrtej série bolo aj skrátenie príbehu. Seriálu 13-epizódna séria tak veľmi svedčí. Príbeh mal rýchly, logický spád a štvrtá séria bola bezpochyby tou najlepšou spomedzi všetkých. Dej sa navyše oproti tretej sérii posunul o päť rokov, čo tvorcovia patrične využili. Od prvých záberov novej série bolo vidieť, že sa diváci pozerajú na nový seriál, ktorý dokázal vykročiť z tieňa slávnejších Upírskych denníkov, hoci nenútene na nich príležitostne odkazoval a prirodzene všetko zapadalo do vybudovanej mytológie. Bezpochyby bolo zrejmé, že aj tvorcovia sa snažili maximálne využiť poslednú šancu na prežitie seriálu.

Skvelý záver tretej série dal bodku akoby za starým príbehom, už vtedy panovali polemiky o možnom konci. Preto tvorcovia ukončili tretí rok vysielania spôsobom, ktorý by sa mohol považovať aj za koniec seriálu v prípade zrušenia. Keď sa televízia zľutovala a ponúkla pomocnú ruku, tvorcovia sa nebáli zariskovať a spolu s dlhším posunutím deja priniesli príbeh, ktorý sa dokázal odpútať od toho starého a postavy zrazu dostali akési odľahčené spracovanie a odložili ťažké bremeno, ktoré ich spútalo od samého začiatku seriálu kvôli zachovaniu kontinuity s denníkmi.

Štvrtá séria bola iná, pozitívne iná, nový svieži vietor vial z každej scény a bola doslova radosť sledovať akým smerom sa uberá dej, ale aj jednotlivé postavy. Desaťmesačná prestávka prospela seriálu si vydýchnuť a podčiarkla razantný niekoľkoročný posun v príbehu, ktorý bol diváka razom úplne uveriteľný a mal pocit, že naozaj seriál veľmi dlho nevidel a prirodzene očakával niečo nové od jednotlivých charakterov a to mu bolo dopriate plnými dúškami.

Pôvodní prekročili svoj vlastný tieň

Tvorcovia dali konečne zbohom nekonečnej súrodeneckej rivalite medzi Pôvodnými, ich podrazmi, egocentrizmu, neustálej túžbe po krvi, po nadvláde nad New Orleans, ktoré vybudovali. Čo bola len zásterka ich silného puta a lásky medzi sebou, ktorú si nikdy neprejavovali ako znak slabosti a paranoidného strachu z citov. Razom ich osobnosti „postihnuté“ túžbou po nadvláde odišli za úzadia a predstavili sa „ľudskejší“ upíri. Ich hlavnou motiváciou bola ochrana ďalšej generácie – dcéry Klausa a Hayley, ktorá v novej sérii už bola malou 7-ročnou slečnou a najmocnejšou čarodejnicou v meste a z toho plynuli nielen privilégia, ale aj ťažoba sily jej priezviska a neustála hrozba smrti. Dojemné spoznávanie otca a dcéry po jeho päťročnom nedobrovoľnom väzení, silné väzby medzi upírskymi súrodencami a úprimná snaha byť lepšími osobami, ktoré dali zbohom impulzívnemu vraždeniu a na prvom mieste bola Hope a spočiatku nenápadný príchod skvele premysleného nepriateľa spravili z najnovšej série skvelú kombináciu moderne spracovaného nadprirodzeného seriálu.

Seriál nestratil popritom všetkom ani svoj charakteristický nádych „trošku“ krvavejšej verzie svojho seriálové súrodenca. Pôvodní upíri nikdy nemali snahu sa hrať na The Vampire Diaries, ktorý sa začínal na strednej škole. Vždy boli ich „dospelejšou“ verziou a z toho vyplývali aj činy postáv, ktoré neštítili častokrát bezhlavého vraždenia a krviprelievania. V tomto smere nastala tiež nastala zmena. Krv sa prelievala, tentokrát s mierou a nie za každú cenu. Sympatická bola po novom ručná brzda hlavného hrdinu, ktorý dokázal a chcel vybudovať pokojný život pre svoju dcéru a pri nej dokázal byť otcom „človekom“ a prejavovať prívetivú a citlivú tvár.

Herec Joseph Morgan mnohokrát ukázal svoje herecké kvality, no práve táto poloha v 4.sérii mu najviac sadla a bola presvedčivá. Veľmi dobre stvárnil svoje dobré, aj zlé ja. Ako pozitívnu zmenu možno považovať aj inú polohu Hayles (Phoebe Tonkin), ktorej tvorcovia výrazne obrúsili hrany a stala sa z nej citlivá a vnímaná matka Hope, ktorá vníma a najmä sa strachuje o svoj zmysel života. V porovnaní s ostatnými sériami, prejav Hayley sa zmenil k lepšiemu. Dobre fungovali aj ostatné hlavné postavy a príjemne prekvapili aj návraty zosnulých postáv – Cami a Davina.

Pozadu nezostali ani ostatné postavy, ktoré zhodne a neskrývane hľadali nový zmysel života a najmä lásku. Či už to bolo Elijah, ktorého vzťah s Hayley sa nakoniec ocitol v slepej uličke. Alebo Rebekah s Marcelom, Kol s Davinou a Freya s Keelin.

Možno by nebolo na škodu, keby mal seriál dlhodobejšiu istotu prežitia a tvorcovia by tak neboli nútení “nasilu” pripravovať pre každú sériu uzatvorený príbeh s neistou vidinou možného pokračovania. Takýto koniec dobre zafungoval v tretej sérii, podobne na tom bola aj 4.séria. Tretíkrát by už zrejme nebolo uveriteľné a bola by očividné, že už sa tlačí na pílu. Producenti však nemôžu riskovať pri aktuálnej sledovanosti otvorený koniec série a možným zrušením seriálu. Je očividné, že podobne ako Upírskym denníkom, tak aj Pôvodným chcú dať dostatočný koniec aj za cenu separovaných sérií s vlastným príbehom.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Originals