Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Aké je to byť queer a Róm? Prvým Dúhovým jednorožcom sa stal tínedžer z Detvy

Mimovládne organizácie odovzdali prvýkrát ocenenie, ktoré je protipólom ankety Homofób roka.

29.05.2023 06:00
Dúhový jednorožec 2023 Foto:
heriban, červené pásky, Čítajte aj Konšpirátori sa nezastavia pred ničím: Heriban zomrel kvôli očkovaniu. Je to úchylné, hovorí polícia

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko odovzdali dnes po prvý raz titul Dúhový jednorožec. Ocenenie má byť podľa ich slov protipólom ankety Homofób roka a plánujú ho udelovať každoročne osobe, ktorá spravila niečo pozitívne pre LGBT menšinu na Slovensku.

Mária Bartalos Čítajte viac Kto sa stane Homofóbom roka 2023? Nominovaní sú Bartalos a opäť aj Matovič

Prvým víťazom sa stal Vojtech Klinec, rómsky tínedžer vystupujúci pod umeleckým menom Vojtík z Detvy. „Ďakujem za túto cenu, prijímam ju v mene vlasti a vyzývam všetkých mladých aby išli v septembri voliť,“ povedal na odovzdávaní.

Prvým víťazom ocenenia Dúhový jednorožec sa... Foto: Inštitút ľudských práv
Dúhový jednorožec 2023, Vojtech Klinec, Vojtík z Detvy Prvým víťazom ocenenia Dúhový jednorožec sa stal Vojtech Klinec vystupujúci pod umeleckým menom Vojtík z Detvy.

Vo svojom súčasnom hite, ktorý ovládol slovenský internet spieva „Frajer ma nechce, lebo dnes už kričí Na stráž.“ a približuje, aké je to byť queer a Róm v Detve.

predvolebná kampaň, Igor Matovič Čítajte aj Predvolebná kampaň sa naplno rozbieha. Najviac investoval Matovič, kúpil takmer tretinu bilbordov

„Odvaha, s ktorou čelí prekážkam a stereotypom, je obdivuhodná. Veľkorysosť, s akou zvláda nenávistné prejavy a diskrimináciu, je motivujúca. Kreativita, ktorú na to používa, je inšpiratívna. Pre tieto dôvody je historicky prvý Dúhovy jednorožec v správnych rukách. Neviem si ani predstaviť lepší štart tohto ocenenia a dúfam, že takýchto skvelých ľudí bude pribúdať a rozdáme veľa jednorožcov,“ povedal riaditeľ IĽP spoluzakladateľ Dúhového Pride Peter Weisenbacher, ktorý cenu odovzdal.

Koordinátorka Dúhového Slovensko Zuzana Slamená dodáva: „Byť queer a Róm v tejto krajine a ešte o tom spievať je proste wow. Chceli sme cenu odovzdať už pred pár dňami, na výročie prvého slovenského Pride, ktorý sa uskutočnil 22. mája 2010, ale pre zaneprázdnenosť víťaza bolo stretnutie možné až dnes. Je to však tak úžasný človek, že to za to určite stálo.“

bývanie, obývačka, rodina Čítajte aj Prieskum: Najviac pozeráme Markízu, počúvame Expres a čítame Nový Čas

Inštitút ľudských práv (IĽP) je občianske združenie, ktorého cieľom je podporovať rovný prístup k všetkým deklarovaným ľudským právam pre všetkých. Viac ako 11 rokov aktívne bojuje proti homofóbii a transfóbii, opakovane vydalo príručku o LGBT pre stredné školy a organizuje anketu o anti-cenu Homofób roka. Dúhové Slovensko je neformálne združenie LGBT aktivistov, ktorí sa angažujú za komplexné zrovnoprávnenie LGBT osôb.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Inštitút ľudských práv #Homofób roka