Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kto sa stane Homofóbom roka 2023? Nominovaní sú Bartalos a opäť aj Matovič

Po prvý raz sa udelí aj cena Dúhový jednorožec.

18.05.2023 14:10
Mária Bartalos Foto:
Herečka Mária Bartalos vo filme Jiřího Mádla Na streche.
debata
markíza, tv markíza, Čítajte aj Nečakaný zvrat v ambicióznych plánoch Markízy: Ako to vyzerá s pripravovanou televíziou?

Anketu o anticenu Homofób roka organizuje Inštitút ľudských práv už od roku 2012 pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Do hlasovania sa môže zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu verejne škandalóznych výrokov.

Zámerom anticeny nie je len odsudzovať autorov výrokov, ale chce upozorniť celú spoločnosť, že aj slová, ktoré si možno neuvedomujeme, sa môžu niekoho dotknúť a svojím dopadom ho poškodzovať.

internet, online, laptop Čítajte aj Viac ako 15 percent komentárov na Facebooku obsahuje nenávistné prejavy. Nová iniciatíva ich chce odstraňovať

V tomto ročníku si nomináciu vyslúžilo týchto päť výrokov:

Nominácie v ankete Homofób roka 2023 Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky

Do hlasovania o víťazovi sa môže na webstránke ludskeprava.sk/ho­mofob zapojiť každý, a to až do stredy 21. júna.

Dúhový jednorožec ako protipól

„Po minulom, jubilejnom ročníku sme mali pocit, že sme s touto aktivitou, ktorá sa začala ako recesia, dosiahli čo sa dalo. Homofóbia ako pojem sa vyskytuje vo verejnom diskurze. Potom sa však udial homofóbny teroristický útok na Zámockej v Bratislave. Zomreli Juraj a Matúš a my sme pochopili, že homofóbia je ešte väčší problém, ako sme si mysleli,“ uviedol riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Zároveň však vidia, že doba sa zmenila, a preto tento rok prvý raz udelí združenia Dúhové Slovensko aj Dúhového jednorožca, ktorý má byť protipólom anticeny Homofób roka.

vinczeová Čítajte aj Hit roka prišiel o polovicu divákov. A čaká ho ešte väčšia konkurencia ako Dunaj či Nemocnica

Víťazom minulého ročníka anticeny Homofób roka sa stal líder OľaNO Igor Matovič. Získal 33 % hlasov za svoj výrok „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…“ a veľmi tesne tak porazil predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý získal 32 % hlasov za výrok „Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra.“.

Víťazmi sa v minulosti stali napríklad aj Štefan Harabin, Marián Kotleba či Anna Záborská. Ocenenie si doposiaľ ako jediný prevzal bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý ju získal za svoj výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“

Anka Žitná Čítajte aj Televízia TA3 má na krku ďalšiu sankciu. Týka sa znova už odídenej moderátorky

Trofejou pre víťaza Homofóba roka je štylizovaný piktogram – zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj symbol „4 %“ chápaný ako podiel neheterosexuálnych osôb v populácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Inštitút ľudských práv #Homofób roka