Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Viac ako 15 percent komentárov na Facebooku obsahuje nenávistné prejavy. Nová iniciatíva ich chce odstraňovať

Nenávistné prejavy na internete majú veľký dosah na spoločnosť.

17.05.2023 06:00
debata (3)

Iniciatíva #bezhejtu mobilizuje firmy, organizácie, médiá aj verejné inštitúcie a iných majiteľov veľkých profilov na sociálnych sieťach s cieľom kultivovať verejný diskurz. Dosiahnuť to chce odstraňovaním nenávistných prejavov z diskusií na internete. Za iniciatívou stojí agentúra Seesame spoločne so softvérovou spoločnosťou TrollWall.

geissenovci, Čítajte aj Mladé Geissenky by sa utopili aj v napršanej mláke, Carmen zmordovalo víno: Ako sa rozlúčia so Slovenskom?

Komentárov s hejtami je viac ako 15 %

Umelá inteligencia posúdila viac ako pol milióna komentárov pod príspevkami zo 428 facebookových profilov v rôznych oblastiach. Pozerala sa pri tom na komentáre napísané v prvej polovici apríla 2023. „Výsledky analýzy ukazujú, že viac ako 15 percent všetkých komentárov na Facebooku obsahuje nenávistné prejavy či vulgarizmy,“ priblížil spoluzakladateľ TrollWall Pavol Bujňák.

streamovacie služby Čítajte aj Streamovacie služby už využíva 1,3 milióna Slovákov. Najobľúbenejšie sú tieto štyri

Upratovanie diskusií

Oprávnenie upratať diskusiu majú podľa zakladateľov iniciatívy iba administrátori konkrétnej stránky alebo profilu. „Firmy, organizácie, inštitúcie či influenceri tak môžu robiť osobne, najať si brigádnikov, profesionálnu agentúru alebo využívať technologické riešenia. Dôležité je, aby nenechali svoje profily napospas osudu,“ poradila Frédérique Halászová z agentúry Seesame.

Nie každý hejt musí automaticky obsahovať vulgarizmus. Nenávistné prejavy sa dajú napísať aj bez nadávok. Hejt je čokoľvek, čo môže podnietiť nenávisť, najmä také vyjadrenia, ktoré (i keď slušným jazykom) neoprávnene zasahujú do integrity druhej osoby či skupiny osôb.

V online prostredí trávia ľudia podľa šéfa digitálneho tímu zo Seesame Dávida Benediga toľko času, že sa im chtiac-nechtiac posúvajú hranice toho, čo považujú za normálne a akceptovateľné aj v skutočnom svete. „Je preto dôležité, čo čítame a ako spolu diskutujeme v online priestore,“ povedal.

Anka Žitná Čítajte aj Televízia TA3 má na krku ďalšiu sankciu. Týka sa znova už odídenej moderátorky

Nastavenie pravidiel

Pri upratovaní diskusií je podľa zakladateľov iniciatívy tiež dôležité nastaviť si pravidlá, aby bolo jasné, čo je na danej stránke akceptovateľné a čo už nie. „Dôležité je aj to, aby boli hejty zachytené čo najskôr a nezískavali tak zbytočné lajky, ktoré ich posunú vyššie. Čím viac komentárov stránka generuje, tým ťažšie je ustrážiť diskusiu,“ priblížil Bujňák. Výhodou technologických riešení podľa neho je, že komentár schovajú do pár sekúnd aj pri veľkom objeme príspevkov.

Nenávisť vplýva na psychickú pohodu

Nenávistné prejavy na internete majú zároveň veľký dosah na spoločnosť, ale aj na psychické zdravie jednotlivcov. „Vplývajú na psychickú pohodu a stav duševného zdravia, sebavedomie a vnímanie seba samého. V dôsledku toho sa objavujú stavy úzkosti, pocity strachu a neistoty,“ vysvetlil psychológ a šéf psychologickej poradne IPčko Marek Madro.

Action, diskontný reťazec, obchod, predaj, zákazník, Čítajte aj Superlacný reťazec prekvapuje. Najnovšiu predajňu otvorí v chudobnom regióne

Členovia iniciatívy #bezhejtu sa zaväzujú, že budú na svojich profiloch pravidelne monitorovať diskusie a aktívne odstraňovať ‚hejt‘. Medzi štartujúcimi členmi sú verejné inštitúcie, ako napríklad Polícia SR, Kancelária prezidentky SR, mestá Bratislava, Košice, Žilina a Nitra, Úrad na ochranu whistleblowerov či plán obnovy. V zozname členov sú tiež mnohé mimovládne a neziskové organizácie, ale aj firmy. Iniciatíva #bezhejtu je otvorená pre každého, kto spravuje verejné profily na sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #hejtovanie