Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mediálny výbor navrhol odvolať šéfa Rady RTVS. Dôvodom je konflikt záujmov

Predseda Rady RTVS Igor Gallo hovorí o vykonštruovanom obvinení.

11.05.2023 17:30
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes navrhol odvolať z funkcie predsedu Rady RTVS Igora Galla, dôvodom má byť porušenie zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Eduard Heger Čítajte aj Rada RTVS: Telerozhlas pri príhovore Hegera neporušil zákon. Urobil to, čo musel

Gallo sa konfliktu záujmov mal dopustiť tým, že prijal v súbehu so svojou funkciou i funkciu člena dozornej rady spoločnosti Media RTVS, ktorá je dcérskou spoločnosťou RTVS a exkluzívnym predajcom jej reklamného priestoru. Gallo porušenie odmieta, jeho právni zástupcovia hovoria o vykonštruovanom obvinení.

Staropramen Orlando Bloom Čítajte aj Hollywoodska hviezda je tvárou českého piva. V reklame vyznáva svoj vzťah k Prahe

Bývalý predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský upozornil, že podľa zákona o RTVS je funkcia člena rady nezlučiteľná s pracovnoprávnym či iným právnym vzťahom k RTVS a zároveň nesmie byť členom dozorného orgánu osoby, ktorá poskytuje služby v oblasti vysielania, mediálnej komunikácie či výroby programov. „V prípade, ak sa tak stane, musí takúto skutočnosť oznámiť predsedovi Národnej rady SR. To sa však nestalo,“ uviedol Čekovský.

S jeho názorom, že prišlo ku konfliktu záujmov, sa stotožnili aj ďalší členovia výboru. V uznesení preto požiadali predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby na júnovú schôdzu parlamentu zaradil návrh na Gallovo odvolanie.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Super správa pre televíznych fanúšikov: Vieme, aké seriály prinesie Markíza v roku 2024!

Gallovi právni zástupcovia na rokovaní výboru uviedli, že v tejto veci už koná parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, podľa nich by mal v tejto veci najprv rozhodnúť on. „Ak by výbor pre nezlučiteľnosť funkcií konštatoval, že členstvo v dozornej rade je verejná funkcia a zlučiteľná s funkciou člena rady RTVS, je v súlade s ústavným zákonom a prebíja nejaký možný konflikt podľa zákona o RTVS,“ uviedli na rokovaní. Myslia si, že konflikt záujmov nenastáva, ak člen kontrolného orgánu RTVS je zároveň členom dozorného orgánu dcérskej spoločnosti RTVS.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj na rokovaní uviedol, že pri menovaní Galla sa riadil stanoviskom Rady RTVS, ktorú upozornil na možný zákonný rozpor. Rada však na základe vypracovaného právneho stanoviska skonštatovala, že k porušeniu zákona v tomto prípade nedochádza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rada RTVS #mediálny výbor