Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Začal sa súd Harryho s britským bulvárom. Denník priznal, že o ňom nezákonne zhromažďoval informácie

Princ Harry tvrdí, že bulvárne denníky používali nezákonné metódy na získavanie informácií od jeho rodiny a priateľov.

11.05.2023 00:00
harry Foto: ,
Britský princ Harry.
debata

Britský bulvárny denník Daily Mirror sa priznal a ospravedlnil za to, že pre svoje články nezákonne zhromažďoval informácie o princovi Harrym. Vydavateľ denníka vyhlásil, že vojvoda zo Sussexu má nárok na odškodnenie bez toho, aby špecifikoval na aké. Zároveň však poprel, že by sa nabúral do telefónov za účelom odpočúvania hlasových správ.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Super správa pre televíznych fanúšikov: Vieme, aké seriály prinesie Markíza v roku 2024!

Londýnsky súd dnes začal pojednávať o Harryho žalobe týkajúcej sa telefónnych odposluchov. Princ Harry a tri ďalšie celebrity, ktoré proti skupine Mirror Group Newspapers (MGN), do ktorej patrí aj Daily Mirror, podali žaloby, tak podľa neho urobili po vypršaní lehoty. Mediálna skupina však pripustila, že existujú „určité dôkazy o pokynoch tretím stranám, aby sa zapojili do iných typov nezákonného zhromažďovania informácií vo vzťahu k jednotlivým žalobcom“. Uviedla tiež, že sa „bezvýhradne ospravedlňuje“ a podobné konanie sa podľa nej nebude nikdy opakovať.

Princ Harry na korunovácii svojho otca Karola III. Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Princ Harry so sesternicou - princeznou...

Harry podal tri žaloby

Harry tvrdí, že reportéri denníkov Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People používali nezákonné metódy na zhromažďovanie materiálov od jeho rodiny a priateľov. Noviny uviedli, že sa čiastočne mýlia v tom, ako ich reportéri informácie získali, a tvrdia, že pre mnoho článkov použili legálne metódy. V roku 2015 však vydavateľ denníka Daily Mirror vytlačil na titulnej strane ospravedlnenie za odposluchy telefónov a strojnásobil fond na odškodnenie obetí na 12 miliónov libier.

sex/life Čítajte aj Definitívny koniec sexu na Netflixe: Seriál bez väčšej pointy to má nemilosrdne zrátané

Skupina MGN uviedla, že vyše 600 z približne 830 žalôb bolo vybavených. Zo zvyšných 104 prípadov ich bolo 86 podaných príliš neskoro na to, aby mohli byť pojednávané súdne, oznámila v dokumentoch.

Ide o prvú z troch vojvodových žalôb týkajúcich sa telefonických odposluchov. Harry tiež zažaloval vydavateľa bulvárneho denníka The Sun, vlastneného mediálnou skupinou magnáta Ruperta Murdocha, kvôli hrubému narúšaniu súkromia v dvoch samostatných prípadoch. Momentálne čaká na rozhodnutie súdu, či sa nimi bude zaoberať. Odposluchy sa odohrávali pod hlavičkou Murdochovho bulvárneho týždenníka News of the World (NoW), ktorý kvôli škandálu a verejnej kritike musel v roku 2011 ukončiť činnosť, a podľa Harryho aj v mene denníka The Sun.

Vydavateľ denníka The Sun sa rovnako bráni tým, že Harry svoje žaloby nepodal v šesťročnej lehote. Harry obvinil z omeškania s podaním žaloby čiastočne svoju rodinu. Tvrdil, že mu bolo znemožnené podať žalobu na Murdochove noviny kvôli „tajnej dohode“ – údajne schválenej kráľovnou Alžbetou II.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte aj Televízie si medziročne polepšili. Markíza si výrazne posilnila pozíciu trhového lídra
Britský princ Harry v Londýne Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Britský princ Harry v pondelok prišiel na...

Na úvodné reči súdu sa princ nedostavil. Harry sa krátko objavil v Londýne na sobotňajšej korunovácii svojho otca, kráľa Karola III., a hneď po obrade odletel späť do Kalifornie, aby bol s rodinou na narodeniny svojho syna. V júni by mal vypovedať pred súdom ako prvý člen kráľovskej rodiny od 19. storočia.

Harry sa vo svojich pamätiach zaprisahal, že sa jeho životným poslaním stane reforma médií, ktoré viní zo smrti svojej matky, princeznej Diany. Tá zomrela v roku 1997 v Paríži pri autonehode, keď ju prenasledovali paparazzovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #bulvár