Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Správy nemusí moderovať len človek. Na Slovensku ich už hlási umelá inteligencia

Redakcia Topky.sk testuje ako prvá na Slovensku umelú inteligenciu v spravodajstve.

28.04.2023 09:00
Zoznam AI Foto:
Zoznam predstavuje moderátorku, ktorá vyzerá ako živá osoba, je to ale umelá inteligencia.
debata
manifest, Čítajte aj Koniec sveta sa blíži: A Netflix ukáže, ako bude vyzerať. Je ešte nejaká nádej?

Svet umelej inteligencie sa neustále rozvíja a prináša nám nové možnosti. Poskytovanie informácií je určite jednou z možností, kde postupne nachádza svoje uplatnenie. Umelá inteligencia (AI) sa tak v posledných rokoch stáva čoraz dôležitejšou súčasťou spravodajských médií. Jazykový model ChatGPT už dokáže vyprodukovať množstvo textu a informácií.

nakupovanie Čítajte aj Pamätáte sa na skrachované Hypernovy? Ožijú pod novou značkou. Tešiť sa môžu tieto mestá, Bratislava má smolu

S rozvojom umelej inteligencie sa však mení aj moderovanie spravodajského obsahu. Zatiaľ čo novinári stále zostávajú hlavnými tvorcami obsahu, AI môže pomôcť zjednodušiť ich prácu tým, že zlepšuje a urýchľuje spracovanie a analýzu veľkého množstva dát. A najnovšie ich už nemusia moderovať len ľudia, ktorí majú zodpovedajúce skúsenosti. Moderátorkou správ môže byť aj umelá inteligencia, ktorá vyzerá ako živá osoba. Ako prví na Slovensku ju testujú v redakcii Topky.sk. Najdôležitejšie správy dňa prináša moderátorka Andrea, ktorú vytvoril tím spoločnosti Zoznam.

„Aj keď svet už spoznal prvú webovú stránku, ktorú vytvorila umelá inteligencia bez zásahu človeka, reportérov a redaktorov a nahradila ich nezaujatá umelá inteligencia, za naším spravodajstvom stojí reálny človek, ktorý titulky jednotlivých článkov vybral. Moderátorka vytvorená umelou inteligenciou bude prinášať tie najzaujímavejšie udalosti z daného dňa,“ uviedla spoločnosť Zoznam.

dezoláti, Čítajte aj Takto dopadla Markíza so škandalóznou reportážou: Dohra pre „Dezolátov v uliciach“

Použitie umelej inteligencie na moderovanie spravodajstva je ďalším príkladom toho, ako sa technológie môžu použiť na zlepšenie a inováciu v rôznych oblastiach. Pozrite si video s moderátorkou vytvorenou umelou inteligenciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AI