Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takto dopadla Markíza so škandalóznou reportážou: Dohra pre „Dezolátov v uliciach“

Regulátor sa zaoberal aj sťažnosťami divákov na výber hostí v politických diskusiách.

27.04.2023 14:20
dezoláti, Foto:
Reportáž televízie Markíza z protivládneho protestu v Bratislave 20. septembra 2022.
debata (8)

Rada pre mediálne služby uložila na svojom včerajšom zasadnutí (26. 4.) tri sankcie, medzi nimi aj peňažné pokuty televíziám Markíza a Joj.

práca, pracovný pomer, výpoveď, zamestnanec Čítajte aj Prieskum: Na Slovensku sa žije zle, myslia si dve tretiny Slovákov a Sloveniek

Hanlivé označenie demonštrantov

Upozornenie na porušenie zákona udelila televízii Markíza za to, že odvysielala 20. septembra minulého roka v Televíznych novinách príspevok s názvom Dezoláti v uliciach. „Pričom uvedením titulku v tomto znení nezabezpečil oddelenie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov. Zároveň označením účastníkov protivládneho protestu ako „dezoláti“ došlo k porušeniu zákazu znevažovať na základe politického či iného zmýšľania,“ vysvetlila hovorkyňa Rady Lucia Michelčíková.

Protivládny protest v Bratislave Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Ľudia na protivládnom proteste pred...

Členovia Rady, ktorí o porušení uvedených povinností rozhodli, zdôraznili, že z hľadiska informačnej kvality nepovažujú príspevok za problematický. K porušeniu zákona došlo neoddelením hodnotiaceho komentára v titulku a zároveň jeho znevažujúcou formuláciou. Pri rozhodovaní o forme uloženej sankcie zohľadnili stanovisko televízie, ktoré deklarovalo, že boli prijaté efektívne systémové opatrenia na zamedzenie zopakovania obdobnej chyby, ako aj to, že sa za ňu priamo v predmetnom vysielaní aj následne inými kanálmi ospravedlnil.

dezoláti, Čítajte viac Markíza sa ospravedlňuje za „dezolátov“: Došlo k zlyhaniu ľudského faktora, nie o úmysel

Pokuty pre komerčné televízie

Regulátor zároveň udelil televízii Markíza pokutu 6000 eur za odvysielanie reklamných blokov a nezabezpečenie súladu zvukovej zložky s technickými požiadavkami ustanovenými príslušnou vyhláškou. Pokutu vo výške 4500 eur uložila rada aj televízii JOJ. V tomto prípade bolo dôvodom odvysielanie programu Riskuj!, v ktorom rovnako nebol zabezpečený súlad zvukovej zložky.

mary bartalos, mária bartalos, mary, Čítajte aj Bývalá herečka z najsledovanejších seriálov šokovala: Láska ľudí rovnakého pohlavia nie je od Boha, väčšina sa podriaďuje diablovi

Neopodstatnené sťažnosti na politické relácie

Ako neopodstatnené regulátor vyhodnotil jedenásť podnetov na preverenie obsahu vysielania. Medzi nimi bola aj sťažnosť na výber hostí v diskusnej relácii s názvom Pozrieme sa na to a podtitulom Vojna na Ukrajine. Máme sa báť aj my?. Televízia TA3 ju odvysielala na konci februára a jej hosťami boli aj Martin Poliačik, Eduard Chmelár, Andrej Danko či Jozef Banáš. Sťažovateľ niektorých považoval za nevhodných respondentov vzhľadom na ich verejne prezentované názory k téme ruskej invázie na Ukrajinu.

Výber hostí a manipulatívne moderovanie bez prítomnosti oponentov namietal sťažovateľ v prípade diskusnej relácie V politike na TA3, kde boli 19. februára témami prvé výročie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu a darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Hosťami boli Jaroslav Naď, Peter Kmec, Juraj Krúpa a Tomáš Valášek.

V diskusnej relácii Na telo televízie Markíza podľa podávateľa podnetu došlo k urážaniu voličov strany Smer-SD. Týkali sa vydania relácie zo dňa 26. februára, kde boli rovnako témami prvé výročie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu a darovaniu stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Hosťami boli Jaroslav Naď a Juraj Blanár.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #Rada pre mediálne služby