Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Komerčné televízie odmietajú platiť ďalšie poplatky. Doplatili by na to diváci, argumentujú

Súkromní vysielatelia odmietajú nové poplatky za pripojenie, ktoré navrhuje eurokomisia.

26.04.2023 13:35
ovládač, televízia, pukance Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Na zvýšené náklady, ktoré by predstavovala daň za pripojenie, by doplatili diváci drahšími službami a menej kvalitným obsahom. Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS), ktorá združuje súkromné televízne skupiny Markíza, JOJ a TA3, na to upozorňuje v reakcii na konzultáciu Európskej komisie, týkajúcej sa možnosti zavedenia poplatku za pripojenie.

Didier Stoessel, Dušan Švalek Čítajte aj Klasická televízia klesá, Voyo výrazne rastie. Prinesieme rekordný počet seriálov, hovoria šéfovia CME

ATVS približuje, že spoplatnenie prenesených dát by sa týkalo poskytovania napríklad audiovizuálnych služieb na požiadanie, prostredníctvom ktorých môžu diváci cez internet sledovať filmy, seriály či zábavné formáty. Generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega upozorňuje, že ide o krok veľmi zlým smerom.

Riaditelia televízií: Sme proti novým poplatkom

„Ak chce eurokomisia hľadať nové zdroje, napríklad na rozvoj infraštruktúry, nemala by to robiť spôsobom, ktorý ide proti trhu a uvalí na tvorcov a poskytovateľov obsahu z Európskej únie novú daň,“ zdôraznil. V zavedení nových poplatkov vidí nielen riziko zníženia konkurencieschop­nosti a zhoršenia poskytovaných služieb, ale aj ohrozenie sieťovej neutrality, ktorá je základným princípom plurality a slobodných médií.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte aj RTVS dostane od štátu 160 miliónov. Podľa nových pravidiel si polepší, stále to však nestačí

Generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele poukazuje tiež na precedens zo zahraničia, ktorý nepotvrdil zmysluplnosť opatrenia. „V Južnej Kórei zaviedli podobnú reguláciu v roku 2016, prakticky okamžite začali rásť náklady poskytovateľov obsahu aj koncových používateľov a zároveň sa začala znižovať kvalita služieb pre zdieľanie online obsahu. Výsledkom je, že používatelia platia viac za horšie služby a medzinárodní hráči tieto pravidlá všemožne obchádzajú – napríklad znížením kvality prenášaného videa, aby platili menej,“ uviedol Settele.

ATVS pripomína, že podľa existujúceho konsenzu za prenos dát, bez rozdielu, o aké dáta ide, platí používateľ prostredníctvom poplatku poskytovateľovi pripojenia. Súkromní vysielatelia sa preto stavajú zásadne proti novým poplatkom a žiadajú kompetentných odmietnuť takéto úvahy. „Sme tiež pripravení vysvetľovať konkrétne detaily a argumenty, ktoré sú za našim postojom,“ deklarujú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ATVS