Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čekovský skončil vo funkcii. Opoziční poslanci ho odvolali z pozície šéfa mediálneho výboru

Parlament ho z funkcie odvolal v stredu 29. marca.

02.04.2023 16:30
kristián čekovský Foto: ,
Kristián Čekovský
debata

Poslanci Národnej rady SR odvolali Kristiána Čekovského (Demokrati) z funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Na hlasovaní sa zúčastnilo 128 poslancov. Za odvolanie hlasovalo 69 poslancov, 47 bolo proti a 12 sa zdržalo.

lets dance, Čítajte aj Tvrdá rana pre Let's Dance: Nečakaná konkurencia zrazila šou na najnižšiu sledovanosť vôbec

Neovláda rokovací poriadok

Navrhovatelia v návrhu na jeho odvolanie argumentovali tým, že nespĺňal základné odborné ani osobnostné predpoklady na výkon tejto funkcie. „Do dnešného dňa neovláda rokovací poriadok a na základe toho zneužíva právomoci funkcie predsedu výboru,“ uviedli v návrhu opoziční poslanci Dušan Jarjabek (Smer-SD), Tomáš Taraba (Život-NS), Ľubica Laššáková (Hlas-SD), Jana Vaľová (Smer-SD) a Stanislav Mizík (Kotlebovci – ĽSNS).

Čekovský sa bránil tým, že ani počas diskusie v pléne parlamentu nezazneli riadne argumenty na jeho odvolanie, a to ani od opozície, ktorá to navrhla. „My sme aktívne pracovali na tom, aby sme mediálne prostredie zlepšovali,“ skonštatoval v súvislosti s mediálnym výborom pod jeho vedením. Dodal, že jeho snahou bolo zlepšiť pozíciu Slovenska v rebríčku slobody tlače, čo sa aj podarilo.

Volha Čítajte aj Štartuje nový seriál: Volha je veľkým príbehom malého udavača vo víre televíznych estrád

Na výbor poriadne nechodia

Čekovský uviedol, že odvolanie vníma ako iniciatívu opozičných poslancov, ktorí sa väčšinou na zasadnutiach výboru nezúčastňujú a pokiaľ naň prídu, narúšajú jeho priebeh, kričia či skáču hosťom do rečí.

„Prekáža im, ak ich ako predseda výboru žiadam o slušné správanie hodné poslancov NR SR,“ uviedol Čekovský na tlačovej besede, kde sa vyjadril k svojmu odvolaniu z funkcie. „Svoj návrh podali v čase, keď náš výbor odsúdil verbálne ataky na novinárov,“ dodal s tým, že neustále pracujú na zlepšení postavenia novinárov a ich ochrany.

Parlament ho z funkcie predsedu mediálneho výboru odvolal v stredu 29. marca. Čekovský patrí k odídencom z klubu OĽaNO, ktorí vytvorili Občiansko-demokratickú platformu a pridali sa k novej strane Demokrati Eduarda Hegera.

Foto: FB Demokrati
Demokrati

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny #Kristián Čekovský #mediálny výbor