Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Regulátor riešil sťažnosti na Ivetu. Divákom prekážalo urážanie a degradovanie Trebišovčanov

Zaoberal sa aj používaním výrazov „cigáni“ a „cigánska kriminalita“ v diskusii s poslancom parlamentu M. Kotlebom.

23.03.2023 12:30
iveta, Foto:
Záber zo seriálu Iveta televízie JOJ.
debata
Ján Čarnogurský Čítajte aj Čarnogurský hosťom v RTVS: LGBTI+ má úctu. Slovensko malo jedného z ústavných činiteľov inej orientácie a nikomu to nevadilo

Rada pre mediálne služby sa na svojom včerajšom zasadnutí zaoberala aj sťažnosťami divákov televízií a poslucháčov rádií. Okrem iného aj podnetom na dve úvodné epizódy seriálu Iveta, ktoré televízia JOJ odvysielala 8. januára. Podľa sťažovateľa v nich došlo k ponižovaniu, degradovaniu, urážaniu, a teda hanobeniu obyvateľov mesta Trebišov.

„Rada podnet vyhodnotila ako neopodstatnený, keďže televízia JOJ vysielaním posudzovaných epizód neporušila zákon o mediálnych službách,“ uviedla hovorkyňa Lucia Michelčíková.

Za neopodstatnené regulátor uznal aj podnety týkajúce sa príspevkov o vražde ženy v Michalovciach, ktoré odvysielala začiatkom roka televízia Markíza v Televíznych novinách a Reflexe. Sťažovatelia v tomto prípade namietali opakované vysielanie zvukovo-obrazového záznamu prenasledovanej že­ny.

Konflikt „kotlebovcov“ v Michalovciach

Ako neopodstatnený Rada uznala tiež podnet na diskusnú reláciu Téma dňa s hosťami Marekom Kotlebom (poslanec parlamentu za stranu ĽS Naše Slovensko) a Františkom Tankom (predseda Únie Rómov Slovenska), ktorú odvysielala TA3 9. januára. Sťažovateľovi prekážalo používanie pejoratívnych výrazov „cigáni“ a „cigánska kriminalita“ poslancom parlamentu Marekom Kotlebom v diskusii týkajúcej sa konfliktu medzi „kotlebovcami“ a Rómami, ktorý vznikol po vražde ženy v Michalovciach.

lets dance, let´s dance, Čítajte aj Markíze sa neprestáva lepiť smola na päty: Let's Dance opäť čelí problémom

Ďalšiemu sťažovateľovi prekážalo, že rozprávku Zlatá jaskyňa odvysielala začiatkom roka Dvojka RTVS v ukrajinčine (so slovenskými titulkami). Aj v tomto prípade Rada rozhodla, že odvysielaním nedošlo k porušeniu zákona.

Sankcie na včerajšom zasadnutí Rada neuložila, začala však okrem iného správne konanie voči RTVS v súvislosti s tým, že na Jednotke odvysielala 27. januára film Klub bitkárov s českým dabingom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Iveta #Rada pre mediálne služby