Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čarnogurský hosťom v RTVS: LGBTI+ má úctu. Slovensko malo jedného z ústavných činiteľov inej orientácie a nikomu to nevadilo

Nepoučiteľná verejnoprávna RTVS má na krku opäť problém. Po približne roku sa na jej obrazovkách objavil Ján Čarnogurský s ďalšími kontroverznými výrokmi.

23.03.2023 08:52
Ján Čarnogurský Foto:
Ján Čarnogurský bol hosťom relácie Do kríža.
debata (108)

Hosťami moderátora Jaroslava Danišku boli Kamila Bendová, Ján Čarnogurský a František Mikloško. Téma relácie bola: Čo bol étos Sviečkovej manifestácie. Televízia túto reláciu definuje ako polemickú diskusiu, ktorá hľadá odpovede na závažné spoločenské, politické, kultúrne a náboženské otázky.

Relácia sa vrátila k tomu, ako komunistický režim potláčal ľudské slobody a práva, a ako sú na tom ľudské práva dnes. A dotkli sa úlohy a postavenia tradičného manželstva.

Netflix Čítajte aj Nenaleťte podvodníkom na správu, že ste nezaplatili za Netflix. Streamovacie služby to takto nerobia

Mikloško sa vyjadril, že ako veriaci človek, ktorý sa hlási ku kresťanstvu, nemá problém s uznaním inak sexuálne orientovaných ľudí. „Spoločnosť je dlžná dať im nejaké sociálne uznanie, že tu sú a že si ich vážime a nikto nimi nemôže pohŕdať,“ uviedol.

Čarnogurský zareagoval, že „sme svedkami toho, ako sa liberálny svetonázor zmocňuje vlády nad svetom a vnucuje ľuďom svoje predstavy o ľudských právach a nie tie, ktoré sú zakotvené v desatore“. Dodal, že úctu ľudia z LGBTI+ komunity majú: „Čo je lepší príklad než Slovensko. Slovensko malo, nebudem menovať osobu (úškrn), jedného z troch hlavných ústavných činiteľov inej orientácie. A absolútne mu to na Slovensku neprekážalo. Práve naopak. Aj naďalej bol na čele prieskumov verejnej mienky. Čiže slovenská spoločnosť to prirodzeným spôsobom usporiadala tak, že žiadne problémy a žiadny nedostatok úcty tu nie je. Tak potom čo treba?” Moderátor na to zareagoval: „Asi by ste nečakali pred 35 rokmi, že sa budete rozprávať o takejto téme, že?“

Dráčik Čítajte aj K stíhačkám pre Ukrajinu sa „vyjadril“ aj Dráčik: K lietajúcim haraburdám pribaľme aj truhly

Na otázku moderátora, aké je postavenie kresťanov vo svete a u nás, Čarnogurský uviedol: „Ja vystupujem ako kresťan a katolík a zároveň ako rusofil. Na rozdiel od Fera (Mikloška), ktorý podporuje Ukrajinu, som na ruskej strane“. Mikloško zaregoval: „Je to zvláštne, že od obhajoby ľudských práv počas Sviečkovej manifestácie si sa dostal k potláčaniu ľudských práv.“

Na „otázku“ moderátora, prečo kresťania neformujú verejný priestor, Čarnogurský zareagoval: „Je to z veľkej časti preto, že médiá dostali do rúk liberálne „kruhy“, vo svete a aj u nás, a preto takí kresťania, ktorí by toto mohli a chceli formovať, tak sa do médií nedostanú.“

einstein, Čítajte aj Zásadný prepad: Ťažké sústo pre Jojku, jej nový seriál stratil takmer štvrť milióna divákov
Ján Čarnogurský bol hosťom relácie Do kríža. Foto: RTVS
Ján Čarnogurský, Do kríža Ján Čarnogurský bol hosťom relácie Do kríža.

RTVS a jej problémy s reputáciou relácii

Je však smutnou pravdou, že už viackrát tvorcovia diskutovali na viaceré témy bez toho, aby si zabezpečili vyváženosť a objektivitu, najmä ak ide o témy sexuálnych menšín alebo ženských práv.

Ešte v roku 2020 sa diskutovalo o interrupciách, pričom hosťami boli Martin Poliačik a Vladimír Palko. Všetko nasvedčovalo tomu, že tvorcovia pri téme „Nenarodení: Kto ma rozhodnúť?“ nepotrebovali názor tých najpovolanejších – teda žien. V ten istý rok na jeseň bol hosťom relácie O päť minút dvanásť Marián Kotleba, ktorý vystúpil bez rúška a šíril hoaxy o pandémii koronavírusu. Podobný prípad sa stal aj v relácii Do kríža, kde vystúpil jeden z najväčších dezinformátorov o pandémii – Igor Bukovský, takisto bez rúška.

Minulý rok, po tragickej streľbe na Zámockej, v Do kríža prebehla diskusia bez zástupcov LGBTI+ komunity.

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci opäť mieria na Slovensko: Jojka chystá pre divákov veľké prekvapenie

Vyváženosť a objektivita nebola témou ani v relácii Správy a komentáre, v ktorej vystúpil Ján Čarnogurský. V deň, keď ruský prezident uznal nezávislosť separatistických republík a požiadal vojnové oddiely, aby vstúpili na ich územie sa bývalý politik objavil v diskusnej relácii RTVS. Za jeho proruské výroky dokonca televízia čelila konaniu zo strany Rady pre vysielanie a retransmisiu (teraz Rada pre mediálne služby).

Čarnogurský ako problém

Diskusia z 22. februára 2022 s Čarnogur­ským, predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti, bola venovaná situácii na východe Ukrajiny v kontexte uznania dvoch separatistických republík zo strany Ruska. Podľa Rady mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu.

Expremiér a exminister spravodlivosti Čarnogurský v relácii obhajoval ruskú politiku na Ukrajine, kde podľa neho vyčíňajú fašistické skupiny.

Jeho vystúpenie v Správach a komentároch spôsobilo aj politickú roztržku. „Pán Čarnogurský je člen Valdajského diskusného klubu a šéf Slovensko-ruskej spoločnosti. Obe platformy slúžia Putinovmu režimu pre šírenie proruských dezinformácií, ktoré následne preberajú dezinformačné médiá. Pozývanie takýchto ľudí do diskusií a úmyselné podsúvanie kremeľského naratívu sa nedá nazvať objektivitou,“ povedal Juraj Krúpa, predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Action Zvolen - ilustracna fotka Čítajte aj Lacný obchodný reťazec otvára tretiu predajňu. Pribudne na strednom Slovensku

„Namiesto nezávislého odborníka si na tému Ukrajiny volajú proruského propagandistu, ktorý svoju politickú kariéru skompromitoval účasťou na protestoch extrémistov a nekritickým obdivom k Vladimírovi Putinovi. Je dôležité, aby v RTVS zaznievali rôzne názory, nie však na úkor pravdy. Pán Čarnogurský stihol za niekoľko minút zamoriť priestor mnohými dezinformáciami, čím RTVS klesla na úroveň prokremeľských médií,“ povedal Andrej Stančík, v tom čase poslanec za OĽaNO.

Čerešničkou na torte po kritike vtedajšieho vedenia RTVS, teda generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka a šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana, bolo neskoré informovanie o začatí vojny na Ukrajine. Kým televízie nielen na Slovensku okamžite menili vysielanie, RTVS zareagovala až po niekoľkých hodinách a kým prvé ruské rakety dopadali na územie Ukrajiny, na RTVS sa cvičila jóga. Výsledkom napokon bol urýchlený vznik samostatného spravodajského okruhu.

nakupovanie Čítajte aj Toto sú najobľúbenejšie značky na Slovensku. Na čele je Martinus, do top desiatky sa dostal aj Dráčik

Problémy s objektivitou má však aj aktuálne vedenie telerozhlasu pod vedením Ľuboša Machaja. Počas špeciálneho vysielania 17. novembra bol odvysielaný snem strany Smer, bez akéhokoľvek prerušenia, prípadne komentovania. Výsledkom bolo odvolanie celého vedenia spravodajstva na čele s Máriou Hlucháňovou. Teraz sa k tomu pridáva prešľap s „návratom“ Čarnogurského do diskusnej relácie.

Ján Čarnogurský je advokát a politický väzeň. Patril k zakladateľom KDH, strane aj predsedal. V rokoch 1991 až 1992 zastával pozíciu premiéra, v rokoch 1998 až 2002 bol ministrom spravodlivosti. Nedá sa opomenúť, že v televíznej ankete o Najväčšom Slovákovi obhajoval Andreja Hlinku. Netají sa podporou Slovenských brancov, viackrát sa zastával názorov Mariana Kotlebu. V súčasnosti patrí medzi podporovateľom ruského režimu a šíri dezinformácie o vojne na Ukrajine.

Požiadali sme o vyjadrenie aj RTVS, po zaslaní stanoviska budeme článok aktualizovať.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ján Čarnogurský #Do kríža