Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dom zavraždeného Kuciaka začnú búrať, na mieste vznikne pamätník

S výstavbou Pamätníka slobody slova sa ráta v roku 2024.

20.03.2023 11:20
Veľká Mača dom vražda Kuciak Foto: ,
Dom vo Veľkej Mači, kde došlo k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (3)

Rodinný dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači v okrese Galanta začnú na želanie pozostalých v utorok 21. marca búrať. Trnavský samosprávny kraj následne na pozemku postaví Pamätník slobody slova. S výstavbou pamätníka sa ráta v roku 2024.

Klamstvo, Čítajte aj Temná miniséria s Maštalírom kraľuje obrazovkám: Sledovanosť však postupne klesá

Zámerom kraja je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie dvoch zavraždených mladých ľudí a zároveň niesť odkaz pre budúce generácie. „Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu TTSK,“ povedal predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.

Výstavbu plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Vyzdvihol, že realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388-tisíc eur s DPH. Jeho podoba vzišla z výtvarno-architektonickej súťaže.

boj o moc, succession, Čítajte aj Nepríjemné: Jeden z najoceňovanejších seriálov súčasnosti hlási nečakane skorý koniec!

„Minulý mesiac uplynulo päť rokov od vraždy dvoch mladých ľudí. Považujem za dôležité si ich pamiatku neustále pripomínať, a to najmä v dobe, keď význam slobody slova a jej zneužívania je viac ako aktuálny. Cieľom našej župy je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať ich odhodlanie a zároveň niesť silný odkaz pre budúce generácie,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Dodal, že výstavbu, ako aj následnú správu a údržbu pamätníka bude zabezpečovať samosprávny kraj. Búranie domu ponúkla spoločnosť Hrachostav bezplatne.

Ryan Reynolds Čítajte aj Ryan Reynolds je reklamný mág. Svoju značku Mint predáva za stovky miliónov
Pamatnik slobody slova vo Velkej Mači na... Foto: Trnavský samosprávny kraj/ archinfo
pamatnik-slobody-slova-vo-velkej-maci-na-pamiatku-jana-kuciaka-a-martiny-kusnirovej-vysledky-sutaze Pamatnik slobody slova vo Velkej Mači na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, návrh Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Za tento čin boli právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová