Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na Denník N sa zniesla vlna kritiky. Za nevhodný humor o obetiach holokaustu

Mnohých pobúrilo vtipkovanie o nacistickom tábore smrti v podcaste.

15.03.2023 06:00
aleXsandro Palombo Foto:
debata (33)

Denník N prináša pravidelne humoristický podcast s názvom Toto vystrihneme, ktorého súčasťou sú aj provokatívne a kontroverzné témy. Za mikrofónmi väčšinou sedí štvorica novinárov z Denníka N. „Ak sa tento týždeň stalo niečo srandovné, budeme sa o tom rozprávať. Ak niečo vážne, je možné, že o tom budeme nevhodne vtipkovať,“ uvádzajú tvorcovia o svojom podcaste.

Renáta Názlerová Čítajte aj Bratislavský kraj ma dlhodobo šikanoval a diskriminoval, hovorí po vyhadzove bývalá tvár Jojky

V epizóde s názvom Danteho Quattro Formaggi autori okrem kurióznych udalostí komentovali aj grafity z Milána, ktoré zobrazujú rodinku Simpsonovcov ako väzňov v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau so žltou hviezdou na hrudi. Autor karikatúr aleXsandro Palombo nimi pripomínal Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Nie všetkým poslucháčom ich humor „sadol“.

Autori v podcaste so smiechom spomínajú umelecké diela, ktoré by mohli byť podobne využité. Mona Lisa sa vraj preto tak záhadne usmieva, lebo robí dozorkyňu v Auschwitzi, odkazujú na knihu Dobroslava Chrobáka Drak sa vracia či Formanov film Hoří má panenko.

Foto: aleXsandro Palombo
aleXsandro Palombo

Voči vtipkovaniu sa ohradil kolega autorov podcastu. V článku s názvom Ako Simpsonovci (a iní) do Auschwitzu išli píše, že v redakcii Denníka N nezdieľajú všetci takýto zmysel pre humor. „Ostal som v nemom úžase a nepoznám nikoho, kto by sa nielenže na tom bavil, ale koho by tento podcast nepobúril,“ píše v článku. Ako ďalej uvádza, nepochybuje, že jeho kolegovia holokaust považujú za hrôzu a Auschwitz za jej symbol. „Nepripúšťam, že by si robili žarty z obetí. Iba od nich počujem argument, že ani holokaust nie je tabu pre humor. Nesúhlasím,“ dodáva. Podľa jeho názoru je „tento podcast našou strelou do vlastnej nohy“ a napriek pluralite názorov v radoch Denníka N sa „podcast v takejto podobe nemal vôbec zverejniť“.

Nevhodnosť vtipov v podcaste na tému holokaustu kritizoval aj Denník Postoj. V článku s názvom Toto ste mohli naozaj radšej vystrihnúť píše, že „hranica medzi humorom – aj tým čiernym – a nevkusom je tenká. Každý, kto si robí žarty z udalostí, akými sú napríklad genocídy, by si mal dobre rozmyslieť, či je ešte zábavný, alebo prekročil hranicu dobrého vkusu a slušného správania“. Upozorňuje tiež na slová v spomenutej reakcii novinára z Denníka N: „Som si istý, že keby takýto podcast zverejnil niektorý z proruských konšpiračných webov, nasledovala by – oprávnene – zo strany Denníka N smršť reakcií.“

top tv programy február Čítajte aj Klamstvo, Einstein, Dunaj alebo Nemocnica? Diváci rozhodli, že rebríček ovládli...

Šéf vydavateľstva Denníka N: Neexistuje pochybnosť o hodnotovom ukotvení Nka

Lukáš Fila, šéf vydavateľstva N Press, ktoré vydáva Denník N, sa autorov podcastu zastal. „K danej téme u nás vyšlo niekoľko článkov od rôznych autorov, autori podcastu teda poznajú celú šírku názorov, Denník N sa nebráni kritike a dáva jej aj verejný priestor. Otázke ľudských práv prikladáme veľkú dôležitosť, v minulom roku sme vydali vzdelávací magazín o deportáciách, ktorý sa zdarma distribuoval na vyše päťsto škôl, v minulosti sme podobným spôsobom spracovali problematiku Slovenského štátu, dlhodobo vydávame pravidelný Kóšer podcast, téme totalít sa intenzívne venujeme v našom spravodajstve či knižnej produkcii. Verím teda, že neexistuje pochybnosť o hodnotovom ukotvení Nka. To isté platí pre autorov podcastu, ktorí sú všetci dlhodobo prítomní vo verejnom priestore a ich občianske postoje sú jasné. Zároveň rešpektujeme aj individuálnu slobodu tvorcov a špecifickú povahu tohto formátu, už z názvu „Toto vystrihneme“ je zrejmé, že súčasťou podcastu sú provokatívne a kontroverzné témy,“ uviedol pre Mediaklik Lukáš Fila. Denník N spornú pasáž z podcastu nevystrihol.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast