Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bratislavský kraj si stojí za vyhadzovom bývalej tváre Jojky: Manipulovala s majetkom, šírila poplašné správy

Mediálna kauza okolo bývalej hviezdy televízie JOJ naberá na obrátkach.

08.03.2023 13:53 , aktualizované: 15:20
Renáta Názlerová Foto:
Renáta Názlerová.
debata (14)
Action, diskontný reťazec, obchod, predaj, zákazník, Čítajte aj Lacný reťazec otvára druhú predajňu. Ďalšia pribudne na strednom Slovensku

Renáta Názlerová bola donedávna známou tvárou z televíznej obrazovky, objavovala sa vo viacerých projektoch televízie JOJ. Diváci si ju môžu pamätať zo Súdnej siene, talk-šou Supermama alebo seriálu Ochrancovia. Okrem moderovania a hrania je tiež autorkou viacerých kníh.

Eurovea Čítajte aj Eurovea sa pripravuje na otvorenie. Po odkladoch otvorí aj najočakávanejší obchod na Slovensku

Post riaditeľa zariadenia sa uvoľnil po odchode bývalej riaditeľky Violy Schmidtovej, ktorú pre situáciu v zariadení počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu odvolal predseda BSK Juraj Droba. Zariadenie bolo počas prvej vlny pandémie v karanténe, keďže viacero klientov i zamestnancov bolo pozitívne testovaných, zaznamenaných bolo aj viacero úmrtí klientov zariadenia. V tejto súvislosti odvolal predseda BSK riaditeľku domova Violu Schmidtovú a do zariadenia nastúpila krízová manažérka Jana Matulová spolu s opatrovateľkou, zdravotnou sestrou a terapeutkou. Polícia pre situáciu v zariadení viedla trestné stíhanie za prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

televízory, diaľkový ovládač, televízor, tv Čítajte aj Televízni operátori brzdia vypínanie českých staníc: Orange má jasný odkaz pre zákazníkov!

Centrum sociálnych služieb vypísalo výberové konanie, ktoré vyhrala Názlerová. Od októbra 2020 bola poverená vedením zariadenia a od marca 2021 bola oficiálne novou riaditeľkou.

Vedenie kraja ju odvolalo v polovici februára tohto roka a rozpútala sa mediálna prestrelka. Bývalá moderátorka a teraz už aj ex-riaditeľka DSS tvrdí, že bola odvolaná pre jej prílišnú mediálnu viditeľnosť. Podľa jej slov je iniciátorom odvolania župan Juraj Droba.

fico, robert fico, smer, Čítajte aj Smer podáva trestné oznámenia na novinárov Leška, Havrana a Hudáka

O stanovisko sme požiadali aj samotnú Renátu Názlerovú, pričom doteraz sa nevyjadrila. Akonáhle dodá stanovisko, článok budeme aktualizovať. Bývalá riaditeľka postupne stupňuje mediálne výstupy namierené proti vedeniu Bratislavského samosprávneho kraja. Ten sa rozhodol na rôzne obvinenia rázne reagovať. Voči bývalej televíznej tvári má viacero mimoriadne závažných výhrad.

„Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim a klamlivým vyjadreniam Renáty Názlerovej, bývalej riaditeľky Centra sociálnych služieb Pod Karpatmi v Pezinku. Pani Názlerová svojimi verejnými vyjadreniami závažne poškodzuje dobré meno zamestnancov samosprávneho kraja, ako aj centra sociálnych služieb a preto považujeme za dôležité na to reagovať. Riaditeľka bola odvolaná po dôslednom zvážení mnohých podnetov na jej osobu, ktoré prichádzali od jej nadriadených, podriadených, rodinných príslušníkov klientov zariadenia, ako aj od kolegov z iných zariadení sociálnych služieb v našom kraji,“ píše sa v oficiálnom vyhlásením BSK.

Kraj vykonáva v súčasnosti interný audit v zariadení.

online, laptop, notebook Čítajte aj Februárové weby: Výrazný prepad návštevnosti, v TOP 20 si polepšil len jeden

Bratislavský samosprávny kraj v niekoľkých bodoch zhrnul zlyhania, ktoré má mať Názlerová na konte. BSK napríklad tvrdí, že vybavenie a stroje určené pre klientov si dala odviezť domov, manipulovala s evidenciou majetku, simulovala chorobu, aby sa mohla venovať svojim súkromným aktivitám, konštruktívnu kritiku jej práce pripisovala osobnej animozite s vedením župy, počas zamestnania a počas pracovnej doby sa dlhodobo a opakovane venovala súkromným aktivitám, vytvárala virtuálnu realitu o svojej práci, šírila poplašné správy, skresľovala skutočný technický stav budovy, z centra sociálnych služieb urobila požičovňu náradia a zveličovanie a prekrúcanie bola jej pracovná metóda.

Kompletné znenie stanoviska BSK si prečítajte v priloženom vyhlásení.

  • Vybavenie a stroje určené pre klientov si dala odviezť domov. V súkromnej rezidencii u bývalej riaditeľky tak skončil napríklad notebook, bežiaci pás či úplne nová tlačiareň. To všetko na úkor klientov, ktorým ostalo buď staré vybavenie alebo žiadne. Zdravotne postihnutým a sociálne odkázaným takto zobrala zariadenia slúžiace na ich rehabilitáciu.
  • Manipulovala s evidenciou majetku. Zistené boli zásadné nezrovnalosti medzi zaplatenými a skutočne dodanými kusmi nábytku. Uvádzať nepravdivé údaje do evidencie majetku písomným pokynom prikázala aj zamestnancom zariadenia.
  • Simulovala chorobu, aby sa mohla venovať svojim súkromným aktivitám. Počas práceneschopnosti sa opakovane nachádzala mimo určeného miesta a napríklad moderovala súkromnú akciu, publikovala príspevky na sociálnych sieťach, na ktorých je evidentne vidieť, že sa nachádza mimo bydliska, aj mimo práce.
  • Konštruktívnu kritiku jej práce pripisovala osobnej animozite s vedením župy. V médiách sa opakovane snaží presvedčiť, že jej odvolanie bolo spôsobené napätými vzťahmi so županom. Nič nie je vzdialenejšie realite, ako toto tvrdenie. Naopak, na začiatku dostala plnú dôveru vedenia župy, avšak opakovane preukazovala, že manažérsky svoju pozíciu nezvláda. Návrh na odvolanie pani Názlerovej bol spoločným rozhodnutím vedenia župy a Odboru sociálnych vecí BSK. Zastupiteľstvo BSK tento návrh jednohlasne schválilo. Nie je teda pravda, že išlo o osobné, ani o svojvoľné rozhodnutie predsedu BSK, ako sa to snaží pani Názlerová prezentovať. Napokon, zo zákona takéto rozhodnutie ani nie je možné.
  • Počas zamestnania a počas pracovnej doby sa dlhodobo a opakovane venovala súkromným aktivitám, natáčala a zverejňovala súkromné videá, kvôli čomu nevenovala dostatočný čas práci riaditeľky. O tom, že práca riaditeľky nebola jej skutočná priorita, svedčia aj príspevky na sociálnych sieťach, kde usvedčuje samú seba.
  • Vytvárala virtuálnu realitu o svojej práci. Opakovane a bez predchádzajúceho súhlasu zriaďovateľa prezentovala v médiách a na sociálnych sieťach informácie o chode zariadenia sociálnych služieb, ktoré nezodpovedali realite. Svoje výsledky preceňovala, problémy zveličovala. Na túto skutočnosť bola upozornená, napriek tomu nedošlo k náprave.
  • Šírila poplašné správy o pandémii v centre sociálnych služieb a dokonca na sociálnych médiách vytvárala dojem, že župa nedá klientom ani najesť a napiť. Pod rúškom neschopnosti župy a jej pozície „záchrancu“ organizovala napríklad verejnú zbierku na ovocie klientom.
  • Skresľovala skutočný technický stav budovy a zariadení a následne vytvárala virtuálnu potrebu financovať opravy a nákupy, ktoré zariadenie (v takej miere) nepotrebovalo. Výsledkom bol aj nedostatok finančných prostriedkov na mzdy, ktorý samozrejme župa sanovala.
  • Z centra sociálnych služieb urobila požičovňu náradia. Napríklad kamarátke bezodplatne požičala na 8 mesiacov kosačku, ktorá patrila do majetku zariadenia.
  • Zveličovanie a prekrúcanie ako pracovná metóda. Pani Názlerová sa snaží navodiť dojem, že BSK nereagoval dostatočne na jej podnety a žiadosti týkajúce sa napríklad protipandemických opatrení či technických problémov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #TV JOJ #Renáta Názlerová #pandémia koronavírusu