Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

K vyhrážkam voči Jančkárovej sa vyjadril Žilinka: Polícia nezostane pasívna

K nedeľným zverejneným vyhrážkam voči Marte Jančkárovej sa vyjadril aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Takéto prejavy názoru odmieta.

27.02.2023 11:53
debata (202)
rtvs, mlynská dolina Čítajte aj Moderátorke Sobotných dialógov sa vyhrážajú likvidáciou: Neodradia ma, hovorí. Prípad preberá NAKA

Po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po včerajších Sobotných dialógoch, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát, potvrdila v stanovisku RTVS.

„Krátko pred reláciou však namiesto neho prišiel do rozhlasu neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha, ktorý nebol dohodnutý. Hovorca strany však do začiatku relácie, ktorú pre pracovný program povereného šéfa rezortu obrany nahrávame v piatok predpoludním, zmenu neohlásil ani neospravedlnil pána Kéryho. Uplatňujeme preto princíp prázdneho kresla," zaznelo od moderátorky v úvode relácie.

fico, blaha, Čítajte aj Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

„Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje. Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany,“ rázne píše RTVS v oficiálnom stanovisku.

Vypočujte si podcast k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Neskôr sa k celej situácii vyjadrila aj polícia, ktorá potvrdila, že celý prípad vyhrážok preberá NAKA, podrobnosti o prípade však nie je možné zverejniť.

Začatie konania potvrdil aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý na sociálnej sieti odmietol takéto prejavy názoru. "Agresivita, arogancia, vyhrážanie sa, vulgárne, nenávistné útoky a hrubé urážky, ktoré nemajú s kritikou a s právom na vyslovenie vlastného názoru nič spoločné. Tieto prejavy atakujú nielen konkrétnych predstaviteľov rôznych profesií, ale aj ich rodinných príslušníkov a častokrát urážajú celé skupiny občanov Slovenska. Musíme ich veľmi jasne ODMIETNUŤ, MORÁLNE ODSÚDIŤ a zo spoločnosti VYTESNIŤ. Orgány činné v trestnom konaní voči takým prejavom, ktoré dosiahnu trestnoprávnu relevanciu, NEOSTANÚ PASÍVNE. Vlastný názor, akokoľvek kritický, sa dá a musí sa vyjadriť slušným a primeraným spôsobom, napísal na Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

202 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Maroš Žilinka #Marta Jančkárová