Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Video obsah na webe sledujeme stále viac. A to nielen televízny, rastie aj spravodajstvo a bulvár

Rok 2022 sa niesol v znamení rastu video obsahu na slovenských online médiách.

15.02.2023 06:00
internet, online, laptop Foto:
Ilustračné foto.
debata
televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Veľký deň pre Slovensko je tu: Posledná globálna televízna služba je konečne dostupná!

Čitatelia obľubujú audiovizuálny obsah a správanie Slovákov v online prostredí kopíruje celosvetové trendy. Populárny je televízny obsah alebo video podcasty, no slovenskí vydavatelia ponúkajú svojim návštevníkom čoraz častejšie aj spravodajstvo, bulvár či iné obsahové témy vo forme videí. Tlak na vydavateľov produkovať video obsah v ešte väčšom objeme však nevytvárajú len čitatelia, ale aj rastúci dopyt po video reklame. Vyplýva to zo správy o vývoji slovenského internetu a návštevnosti slovenských médií IAB Slovakia, ktorá vychádza z merania IABmonitor.

online Čítajte viac TOP 20 webov v roku 2022: Zoznam predbehol Sme, štyri weby narástli až o desiatky percent

Video obsah rástol o 60 %

Tieto trendy sa prejavili aj vo výsledkoch merania slovenského video obsahu za rok 2022, ktoré zaznamenali nárast reálnych používateľov o 8 % a video „inventory“ až o 60 %. Na internet pristupovalo 3,6 mil. Slovákov, čo predstavuje 80 % Slovákov vo veku od 12 do 79 rokov. Inými slovami to znamená, že 8 z 10 Slovákov bolo online. Online video obsah zasahuje už 61 percent slovenskej internetovej populácie, teda 6 z 10 online Slovákov chodí na slovenský video obsah.
Foto: IAB Slovakia
IAB stream online
Priemerná mesačná návštevnosť slovenského video obsahu predstavovala 2,2 milióna návštevníkov, . Spomedzi platforiem najväčší rast zaznamenala návštevnosť cez tablety (+24 %). V absolútnej hodnote si najviac návštevníkov prezerá video obsah cez mobilné telefóny, a to až 1,8 milióna.
Foto: IAB Slovakia
IAB stream

88 miliónov stream views na video obsahu

Za rastom návštevnosti na video obsahu stojí fakt, že návštevníci prechádzajú postupne ku audiovizuálnej konzumácii obsahu. O postupnom prechode na video obsah vypovedá aj už spomenutý 60 % nárast v počte vygenerovaných video videní u slovenských vydavateľov. Najviac videa sa prehráva cez počítače (až 65 %).
Foto: IAB Slovakia
IAB stream

Kto chodí na slovenský video obsah?

Celkovo na streame dominujú návštevníci vo veku 35–44 rokov, po nich nasledujú používatelia vo veku 55+. Zastúpenie jednotlivých vekových kategórií na mobilnej platforme najviac kopíruje celkové rozloženie populácie stream podľa veku. Na platformách PC a Tablet tvoria najväčší podiel najstarší návštevníci 55+. Na video obsah však chodí viac žien, trávia na ňom viac času a sú aj aktívnejšie čo do vytvorených video videní.
Foto: IAB Slovakia
IAB stream
streamovacie služby Čítajte aj Prieskum: Koľko Slovákov sleduje Netflix, HBO Max či Voyo? A koľko hodín týždenne?

Stream pluska.sk s najväčšou návštevnosťou

Aj v roku 2022 si čo do návštevnosti udržal prvenstvo stream_pluska.sk vydavateľstva News and Media Holding. Na ďalších miestach sa poradie premiešalo až na stream_cas.sk, ktorý si udržal 6. miesto. Stream markiza.sk sa prebojoval na druhú priečku a zaznamenal druhý najvyšší rast (+49 %). Za ním môže stáť služba Voyo, ktorú od októbra ako súčasť balíčka svojich služieb ponúkal Slovak Telekom a od júla začali byť na platforme dostupné zápasy Fortuna ligy ako aj ďalšie športové prenosy. Prvú trojku uzatvára spravodajský stream noviny.sk patriaci Jojke.
Foto: IAB Slovakia
IAB stream RU

Stream pluska.sk s najviac video zobrazeniami

Z hľadiska vygenerovaných stream views je opäť na prvom mieste pluska.sk, ktorá zaznamenala aj najvyšší medziročný nárast (+77 %). Na druhom mieste sú topky.sk patriace Zoznamu a prvú trojku uzatvára stream markiza.sk
Foto: IAB Slovakia
IAB stream views

Najviac času trávime na streame joj.sk

Prvá trojka v rámci stráveného času sa v roku 2022 nezmenila. Na prvej pozícii zostal stream joj.sk, používatelia na ňom trávili viac ako hodinu mesačne. Druhý sa umiestnil stream markiza.sk a tretiu priečku uzatvára stream topky.sk patriaci Zoznamu. Vysoký strávený čas v prípade joj.sk a markiza.sk ovplyvňuje ich televízny obsah umiestňovaný na webe, archív, streamovacie služby Voyo a JOJ Play.
Foto: IAB Slovakia
IAB stream time spent

Zdroj údajov: IAB Slovakia, dáta o návštevnosti slovenských internetových médií vychádzajú z jediného auditovaného merania na Slovensku IABmonitor. Aktuálne je do merania video obsahu zapojených 9 prevádzkovateľov: News and Media Holding, Zoznam, Mac TV, Markíza Slovakia, Mafra Slovakia, FPD Media, Ringier Media Slovakia a v roku 2022 pribudli aj stream merania vydavateľstva Petit Press a CZECH NEWS CENTER.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IAB Slovakia #návštevnosť webov #IABmonitor