Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie prestupy roka: Najvýraznejšie zmeny nastali v spravodajstve RTVS

V slovenských médiách nastalo v roku 2022 viacero zmien na vrcholových pozíciách.

28.12.2022 06:00
personálne zmeny 2022 Foto:
debata
ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Najlepšie slovenské seriály roka 2022: Naše televízie sa naozaj "hecli"!

Personálne zmeny v RTVS

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS
Ľuboš Machaj Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Novým riaditeľom RTVS sa stal 2. augusta Ľuboš Machaj, ktorý si po nástupe do funkcie začal budovať nový manažment. Na pozíciu riaditeľky marketingu a komunikácie nastúpila Zuzana Ťapáková, ktorá bola poverená aj riadením sekcie komunikácie, obchodnou riaditeľkou sa stala Miriam Kittler a zmena nastala aj na poste riaditeľa sekcie generálneho riaditeľa, ktorú obsadil Matúš Miklošík. Novou ekonomickou riaditeľkou sa stala Daniela Vašinová.

Programovým riaditeľom televízie sa stal Vincent Štofaník, ktorý bol dovtedy intendantom Jednotky, a novým riaditeľom športu Ján Žgravčák, ktorý na pozícii nahradil Mateja Hajka. Najočakávanejšími však boli zmeny v spravodajskej sekcii, ktorá si počas pôsobenia Jaroslava Rezníka na čele telerozhlasu prešla viacerými turbulenciami. Ten nastúpil od 1. septembra 2022 do Českého rozhlasu na pozíciu odborného pracovníka.

RTVS, Mlynská dolina Čítajte aj RTVS v roku 2022 po starom: Nové vedenie nedokázalo čeliť škandálom a personálnym výmenám

Problematické spravodajstvo

Šéf spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Rtvs, Vahram Chuguryan, Šéf spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan.

Koncom februára na pozícii riaditeľa po štyroch rokoch skončil Vahram Chuguryan. Hoci počas jeho vedenia odišlo na protest niekoľko desiatok redaktorov a čelil viacerým kauzám, z postu odstúpil až po kritike v súvislosti so spravodajským pokrývaním vojny na Ukrajine. Vedením spravodajstva bol dočasne poverený riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

Mária Hlucháňová skončila na pozícii šéfky... Foto: TASR
Mária Hlucháňová Mária Hlucháňová skončila na pozícii šéfky spravodajstva RTVS po štyroch mesiacoch.
Ľuboš Machaj vymenoval v auguste za riaditeľku spravodajstva Máriu Hlucháňovú. Doplnili ju Alfonz Šuran ako intendat :24, Peter Nittnaus ako šéfdramaturg :24 a tímlíderka Reportérov Andrea Fajnorová sa stala vedúcou odboru televízneho spravodajstva. Do RTVS prišla z televízie Markíza, kde sa podieľala na reláciách Paľba či Reflex.

Nové vedenie spravodajstva vydržalo necelé štyri mesiace. Machaj ho celé odvolal po odvysielaní hodinového prejavu Roberta Fica na sneme Smeru-SD v deň výročia Novembra 1989. Riadením spravodajstva bol poverený Miroslav Frindt a post intendanta :24 obsadil Juraj Helbich. Zvyšné pozície zostali zatiaľ neobsadené. Odvolaný manažment spravodajstva si však udržal Machajovu dôveru a v RTVS zostal.

Zmena po 26 rokoch

Patrik Herman opúšťa Markízu, stal sa novou... Foto: TV Markíza
herman, patrik herman, Patrik Herman opúšťa Markízu, stal sa novou tvárou RTVS.

Patrik Herman ukončil 30. septembra svoje dlhoročné pôsobenie v televízii Markíza. Jej súčasťou bol od jej vzniku v roku 1996, známym sa stal najmä ako tvár publicistickej relácie Lampáreň. Od 1. októbra nastúpil do RTVS, kde bude pôsobiť ako moderátor, zapojí sa do prípravy nových formátov, vzdelávania nových redaktorov a moderátorov a pracovať bude aj na charitatívnych projektoch. Hermana nahradila v Markíze v relácii Reflex reportérka Kristína Kövešová.

Nová posila Markízy

Nakrúcanie seriálu Výnimočná Nikol. Vľavo... Foto: TV Markíza
Výnimočná Nikol Nakrúcanie seriálu Výnimočná Nikol. Vľavo herečka Táňa Pauhofová a vpravo kreatívna producentka a scenáristka Evita Twardzik.

Tím skupiny Markíza sa začiatkom roka rozšíril o spisovateľku bestsellerov Evitu Twardzik. Pre trhového lídra vytvára nové formáty pre lineárne vysielanie, ale aj pre streamovaciu platformu Voyo. Ako scenáristka a kreatívna producentka už má na konte seriál Výnimočná Nikol, ktorý je adaptáciou úspešného francúzskeho seriálu HPI (Haut Potentiel Intellectuel). V budúcom roku bude pokračovať druhou sériou. Ďalším Evitiným projektom je nový podvečerný seriál Mama na prenájom, ktorý bude mať premiéru v pondelok 9. januára.

Dunaj, k vašim službám, Čítajte aj Prvé zábery sú vonku: Takto vyzerá najdôležitejší seriál Markízy roka 2023!

Nová spravodajská televízia

Na začiatku októbra odštartovala spravodajská televízia JOJ 24, jej šéfredaktorom sa stal Dárius Haraksin. Jojka spustila na začiatku apríla aj novú streamovaciu službu JOJ Play. Markíza sa zase v júni rozrástla o novú stanicu Krimi. Do portfólia RTVS pribudol vo februári spravodajský kanál :24 a na konci novembra ukončila vysielanie Trojky.

Známe novinárske mená

RTVS prináša novú reláciu Pod povrchom s... Foto: RTVS
Marek Vagovic, Pod povrchom, RTVS RTVS prináša novú reláciu Pod povrchom s Marekom Vagovičom.

Rady RTVS rozšíril známy novinár Marek Vagovič. Moderuje novú diskusnú reláciu Pod povrchom, ktorá mala premiéru 17. novembra a jej prvým hosťom bol Fedor Gál. Vagovič bol šesť rokov tvárou spravodajského portálu Aktuality, kde zakladal oddelenie investigatívneho tímu. V apríli tohto roka začal externe spolupracovať s vydavateľstvom Postoj. Pre zmenu sa rozhodol, lebo sa chcel viac venovať písaniu a rozbehnúť aj vydávanie kníh.

Novým šéfredaktorom denníka Pravda sa stal v máji Ľuboš Kamenistý, ktorý prišiel do Pravdy z vydavateľstva News and Media Holding, kde pôsobil ako šéfredaktor týždenníka Plus 7 dní. Na pozícii nahradil Jakuba Prokeša, ktorý viedol tlačený aj online denník posledné dva roky. Ten sa stal riaditeľom pre stratégiu a rozvojové projekty.

Novou šéfredaktorkou Plus 7 dní sa stane od 1. januára Ľudmila Lacková, aktuálne je poverený vedením redakcie Rastislav Boldocki.

Známy politický komentátor Dag Daniš začal od júla písať pre konzervatívny online denník Štandard. Predtým bol dva roky súčasťou konzervatívneho webe Postoj, pôsobil aj v Aktualitách a Hospodárskych novinách.

šťastní vs. šťastní, Čítajte aj Najhoršie slovenské seriály roka 2022: Spomínate si, aké šialenosti ponúkli televízie divákom?

Ďalšie personálne zmeny

V TA3 s príchodom nového majiteľa skončila na pozícii riaditeľky spravodajskej televízie Mirjana Hron Sikimič. Novým projektovým manažérom sa stal Ján Svoboda, ktorý do spravodajskej televízie prišiel z mediálneho domu OUR MEDIA. Personálne zmeny vtedy nastali aj na ďalších pozíciácich v manažmente. Riaditeľkou spravodajstva a publicistiky sa stala Zuzana Martináková a na čelo marketingu a komunikácie sa postavila Oľga Dúbravská.

Funkcie riaditeľa Rady pre mediálne služby sa po 16 rokoch vzdal Ľuboš Kukliš. Ako dôvod uviedol názorovú odlišnosť s predsedníčkou regulačnej rady Martou Danielovou i niektorými členmi. Novým riaditeľom sa od 28. novembra stal Martin Dorociak, dlhoročný zástupca riaditeľa a vedúci regulačného odboru Kancelárie Rady pre mediálne služby.

Iveta Molnárová bola šéfkou Profesie 12 rokov. Foto: Ivan Majerský
Ivana Molnárová, Profesia, Iveta Molnárová bola šéfkou Profesie 12 rokov.
Zmeny nastali aj v najväčšom pracovnom portáli na Slovensku. Od nového roku nebude na čele Profesie Ivana Molnárová, ktorá ju viedla 12 rokoch. Dôvodom sú organizačné zmeny v spoločnosti. Česko a Slovensko sa spojí do jednej firmy a vedenie na Slovensku prevezme Milan Jasný.

Generálnym riaditeľom Lidl Slovenská republika sa stal od 1. mája Adam Miszczyszyn, ktorý vo funkcií nahradil Matúša Gála, ktorý viedol slovenský Lidl od júna 2016.

Novým generálnym riaditeľom Orange Slovensko sa stal od 1. apríla Mariusz Gatza, ktorý dovtedy viedol Orange Moldavsko.

Riaditeľkou spoločnosti McDonald‘s v Českej republike a na Slovensku sa stala 1. augusta Yuliya Badritdinova, ktorá bola dovtedy na čele McDonald‘s Ukra­jina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny