Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Neverte ruským rozprávkam, hovorí hlas Nastenky z Mrázika vo videu

Ako 15-ročná dabovala Nastenku v najpopulárnejšej ruskej rozprávke. Teraz vystríha pred rozprávkami, ktoré píše Kremeľ.

28.10.2022 06:00
Mrazik  1 Foto:
Legendárna ruská rozprávka Mrázik.
debata (14)

Keď sa povie Nastenka, vybavíme si najznámejšiu ruskú rozprávku Mrázik, ktorá je na Slovensku tradičnou súčasťou vianočného vysielania v televízii. S Nastenkou sa spája aj jej nezameniteľný hlas patriaci herečke Darine Chmúrovej, ktorá ju dabovala len ako 15-ročná. Teraz sa svoj hlas rozhodla využiť aj inak. Vo videu „Neverte ruským rozprávkam” varuje pred novými kremeľskými rozprávkami, ktoré už s Mrázikom nemajú nič spoločné.

S myšlienkou vrátiť do života ikonickú postavu Nastenky prišlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Hlas herečky Dariny Chmúrovej sa teraz prihovára ľuďom, na ktorých cieli kremeľská propaganda, aby ich zneistila či oklamala a obrala aj o poslednú dôveru k faktom.

Konšpirácie sa rýchlo stávajú virálnymi

„Konšpirácie sú staré ako ľudstvo samo. Technologický pokrok a rozmach sociálnych sietí prispievajú k nárastu objemu rôznych klamstiev a výmyslov a zvyšujú rýchlosť, akou sa šíria. Dnes môže dezinformáciu vytvoriť a šíriť prakticky hocikto, kto má prístup na internet. Šokujúce správy sa na internete rýchlo stávajú virálnymi a doslova zahltia celý informačný priestor,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

„Dezinformácie vznikajú preto, aby nás oklamali, zmiatli a rozdelili. Dezinformácie sú nástrojom propagandy, ktorá vytvára atmosféru chaosu a oslabuje dôveru v autority, inštitúcie a demokratický systém. Žiaľ, dnes vidíme, že sme včas nezachytili rýchle tempo digitálneho pokroku a podcenili sme dôležitosť kritického myslenia a výučbu mediálnej gramotnosti. Naša nová kampaň chce primäť ľudí k tomu, aby automaticky neverili neovereným správam, overovali si zdroje a premýšľali nad súvislosťami. Pretože nie každý obrázok, text alebo video, ktorý nám vyskočí na sociálnej sieti, je pravdivý, a to najmä v čase vojny,“ dodal Šucha.

Na výrobe videa „Neverte ruským rozprávkam” sa podieľala agentúra This is Locco. Nadväzuje na kampaň, ktorá komunikovala na sociálnej sieťach jednotlivé hoaxy ako ruské rozprávky. Jej súčasťou boli špeciálne obaly fiktívnych kníh, ako napríklad O krajine, ktorá nikdy nebola; O pravde, ktorá bola uprostred; Ako Vladimír Vladimírovič oslobodil svojho suseda či Bol raz jeden nacistický Žid.

Foto: Instagram / Európska komisia v SR
kampaň, Mrázik

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pripravilo aj jednoduchý návod na dešifrovanie prokremeľských dezinformácií súvisiacich s Putinovou vojnou.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Mrázik #vojna na Ukrajine